dolenjska

Najboljši škocjanski vinogradniki in salamarji

19.3.2023 | 13:00 | L. Markelj, foto: Marko Kirar

Pri cvičkih sta si 1. mesto delila Robert Banič (na desni) ter Marija Kocjan (na sliki sin Uroš, ki je prevzel priznanje).

Pri cvičkih sta si 1. mesto delila Robert Banič (na desni) ter Marija Kocjan (na sliki sin Uroš, ki je prevzel priznanje).

Franci Matko (na levi), zraven škocjanski župan Jože Kapler.

Franci Matko (na levi), zraven škocjanski župan Jože Kapler.

Prireditev je bila, kot vedno, obiskana.

Prireditev je bila, kot vedno, obiskana.

Dobrava pri Škocjanu - Podelitev priznanj najboljšim pridelovalcem vin in salamarjem je vedno praznik za vse, ki se celo leto trudijo za dober pridelek in izdelek. In teh ni malo tudi v škocjanskem koncu. Sinoči je Društvo vinogradnikov Škocjan v Oštariji Selak pripravilo prireditev z razglasitvijo rezultatov.

Kot pove dolgoletni predsednik društva Franci Matko, so z lanskim letnikom zelo zadovoljni, vina so bila dobra in ocenjevalci so odkrili malo napak. Zlasti sortna vina so bila izvrstna. Ocenjevalni komisiji – eni je predsedoval Samo Hudoklin, drugi pa Ivanka Badovinac – sta imeli dosti dela, saj je v oceno prišlo 158 vzorcev vin.

Največ je bilo seveda cvičkov in prvo mesto sta si z oceno 16,20 delila dva: Marija Kocjan iz Stare Bučke ter Robert Banic z Vinjega Vrha. Oba sta dobrega rezultata vesela.

Pri cvičku sta si 3. mesto (ocena 16,17) delila Martin Martinčič iz Male Hubajnice iz sevniške občine, ki je slavil tudi pri modri frankinji letnik 2021 in 2022, suho (18,13 in 18,23) in Marjan Oberč iz Tomažje vasi.

Šampion iz Oberčeve kleti

Šampiona ocenjevanja je pridel Marjan Oberč  s svojo družino.

Šampiona ocenjevanja je pridel Marjan Oberč s svojo družino.

Najboljši trije salamarji:  zmagovalec Jože Peterlin (v sredini), 2. Marjan Ponikvar (na desni) in 3. Matjaž Peterin (na levi)

Najboljši trije salamarji: zmagovalec Jože Peterlin (v sredini), 2. Marjan Ponikvar (na desni) in 3. Matjaž Peterin (na levi)

Najboljši salamarji so se veselili.

Najboljši salamarji so se veselili.

Naziv šampion ocenjevanja je prejel laški rizling, izbor sladko, letnik 2021, ki ga je pridelal izkušen škocjanski vinogradnik Marjan Oberč v Vinjem vrhu. Uspeha je seveda vesel, kot vsa družina, ki pomaga pri delu, ki ga zahteva obdelava šest tisoč trt. Oberč je drugi najboljši rezultat dosegel tudi pri cvičku (16,17), sicer pa je bil s cvičkom že dvakrat društveni prvak, znašel pa se je tudi v ožjem izboru za kralja cvička na ocenjevanju Teden cvička.

Oberčevi so uspešni še pri drugih vinih, od modre frankinje do laškega rizlinga, rumenega muškata, itd., sin Dejan je v oceno v Škocjan prinesel celo edino penino (polsuho, letnik 2019, ocena 17,87)

Pri salamah slavili Peterlinovi

Na 18. škocjansko salamijado je v oceno prispelo 30 vzorcev salam. Ocenjevala jih je komisija pod vodstvom Milana Vrščaja in imela zahtevno delo, saj so bile vse vrhunske, primerne za državno ocenjevanje. Tudi razlike v ocenah so bile med njimi zelo majhne.

Najboljšo salamo je naredil Janez Peterlin (ocena 52,9), izkušen salamar iz Bele Cerkve, ki je očitno tega posla več kot odlično naučil tudi sina Matjaža Peterlina, ki je bil tokrat 3. (ocena 52,4), pred leti pa tudi že državni prvak. 2. mesto je zasedel Marjan Ponikvar (52,5), gradiški salamar iz sosednje šentjernejske občine.

Sledili so: Boštjan Žagar (52,2), Dušan Udovč (52,1), Ičo Petančič (51,8), Savko Ponikvar (51,6), Darja Lenart (51,3), Marko Kirar (51,2), Milan Daničič (51,1), itd.

Priznanje za najuspešnejše tri škocjanske salamarje so prejeli: Ičo Petančič, Darja Lenart in Marko Kirar.

Zbrane vinogradnike in salamarje je pozdravil in jim čestital škocjanski župan Jože Kapler, na prireditvi, ki jo je povezoval Darko Povše, pa ni manjkalo dobre glasbe ter izvrstnih salam, vin in domačega kruha za okušanje.

V priponki še ostali rezultati z ocenjevanja salam v Škocjanu.

Rezultati salame[.pdf](44 kB)

‹ nazaj

Galerija (53)

SKOCJAN 001, SKOCJAN_001
SKOCJAN 002, SKOCJAN_002
SKOCJAN 003, SKOCJAN_003
SKOCJAN 004, SKOCJAN_004
SKOCJAN 005, SKOCJAN_005
SKOCJAN 006, SKOCJAN_006
SKOCJAN 007, SKOCJAN_007
SKOCJAN 008, SKOCJAN_008
SKOCJAN 009, SKOCJAN_009
SKOCJAN 010, SKOCJAN_010
SKOCJAN 011, SKOCJAN_011
SKOCJAN 012, SKOCJAN_012
SKOCJAN 013, SKOCJAN_013
SKOCJAN 014, SKOCJAN_014
SKOCJAN 015, SKOCJAN_015
SKOCJAN 016, SKOCJAN_016
SKOCJAN 017, SKOCJAN_017
SKOCJAN 018, SKOCJAN_018
SKOCJAN 019, SKOCJAN_019
SKOCJAN 020, SKOCJAN_020
SKOCJAN 021, SKOCJAN_021
SKOCJAN 022, SKOCJAN_022
SKOCJAN 023, SKOCJAN_023
SKOCJAN 024, SKOCJAN_024
SKOCJAN 025, SKOCJAN_025
SKOCJAN 026, SKOCJAN_026
SKOCJAN 027, SKOCJAN_027
SKOCJAN 028, SKOCJAN_028
SKOCJAN 029, SKOCJAN_029
SKOCJAN 030, SKOCJAN_030
SKOCJAN 031, SKOCJAN_031
SKOCJAN 032, SKOCJAN_032
SKOCJAN 033, SKOCJAN_033
SKOCJAN 034, SKOCJAN_034
SKOCJAN 035, SKOCJAN_035
SKOCJAN 036, SKOCJAN_036
SKOCJAN 037, SKOCJAN_037
SKOCJAN 038, SKOCJAN_038
SKOCJAN 039, SKOCJAN_039
SKOCJAN 040, SKOCJAN_040
SKOCJAN 041, SKOCJAN_041
SKOCJAN 042, SKOCJAN_042
SKOCJAN 043, SKOCJAN_043
SKOCJAN 044, SKOCJAN_044
SKOCJAN 045, SKOCJAN_045
SKOCJAN 046, SKOCJAN_046
SKOCJAN 047, SKOCJAN_047
SKOCJAN 048, SKOCJAN_048
SKOCJAN 049, SKOCJAN_049
SKOCJAN 050, SKOCJAN_050
SKOCJAN 051, SKOCJAN_051
SKOCJAN 052, SKOCJAN_052
SKOCJAN 053, SKOCJAN_053

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava