Odprta Kuhinja

Hygge v kuhinji: kako in kaj pojesti, da nam bo neskončno prijetno

Hygge skleda s polento (Foto: Hana Splichal)
Odpri galerijo
A+   A-
Za hygge vzdušje je pomembno, da pri mizi govorimo samo o prijetnih stvareh in vse, ki so zraven, vključujemo v pogovor.


Dnevi so še dovolj zimski, da je zanimivo občepeti doma, se zaviti v odejico pred kaminom in prav počasi srkati čaj. Fino je pri tem imeti družbo, recimo debelega mačka, ki glasno prede. Letos sem se po res dolgem času, ki se meri v desetletjih, spomnila na pletilke. Neverjetno je, da ne pozabiš takšnih stvari, volna se ovije, preplete, zanka nasnuje in sname, kot bi se prsti spominjali, ne glava. Preprosta pozornost je na konicah pletilk in čas, prepleten v zankah, se umiri. V takšnih trenutkih se mi zdi, da razumem hygge, nordijsko modrost življenja, ki jo mojstri najdejo v čisto vsaki stvari. Ko lupijo krompir, ko se dobijo s prijatelji na kozarcu vina konec tedna, ko se sklanjajo nad mizo pri kosilu in jejo nekaj udobnega.

Hygge hrana


Udobna hrana je podobno kot udoben fotelj ravno prav vsakdanja in posebna, nekaj, kar poznaš in si navajen ali kar te spominja na nekaj prijetnega. Udobna hygge hrana ne buri domišljije, temveč pomirja, nahrani in pusti topel občutek. Vedno ima okus po še. Hygge v trenutku ustvari tista jed, ki smo jo jedli kot otroci in je bila dobra.

Kako se obnašati


Za hygge vzdušje je pomembno, da pri mizi govorimo samo o prijetnih stvareh in vse, ki so zraven, vključujemo v pogovor. Utišamo telefone, televizijo, zapremo računalnike, ugasnemo stropne luči in prižgemo prijazne nizke svetilke. Naredimo prostor za pogovor pri mizi, šepetanje na kavču in tišino. Nasitno hygge polento z lečo dopolnjuje zelena, ki je zaradi toplih začimb sploh ne boste prepoznali. Jed naložite v skledice in za spremembo povečerjajte udobno zleknjeni med blazinami, medtem ko zunaj morda sneži.

Hygge skleda s polento (Foto: Hana Splichal)
Hygge skleda s polento (Foto: Hana Splichal)

Hygge skleda


Za 2 osebi.

Za polento

  • 100 g koruznega zdroba

  • žlica oljčnega olja

  • por

  • sol

  • sok pol limone

  • 2 žlici kvasnih kosmičev


Za lečo

  • korenček

  • 3 stroki česna

  • oljčno olje

  • 100 g rjave leče

  • lovorjev list

  • sol in poper


Za zeleno

  • gomolj zelene

  • žlica oljčnega olja

  • cel suh čili

  • mleta paprika

  • česen

  • žlička celega kumina

  • žlička celega koriandra

  • sol


Priprava


1. Por očistimo, po dolgem prerežemo do belega dela, speremo, odcedimo in narežemo na kolobarje. Kratko prepražimo na oljčnem olju, da oveni. Dodamo koruzni zdrob in zalijemo z dvakratno količino vode. Solimo in kuhamo po navodilih – instant zdrob bo kuhan v dveh minutah, prava polenta v dobre pol ure. Kuhano polento pustimo, da se malo ohladi. Vmešamo limonov sok, posipamo s kvasnimi kosmiči in še enkrat premešamo. Takšna polenta ima res zanimiv in prijeten okus, dokler je še topla.

2. Lečo je najboljše za nekaj ur namočiti, bo hitreje kuhana in lažje prebavljiva. Korenček grobo naribamo. Česen nasekljamo. Na olju oboje hkrati popražimo, solimo in popramo.

3. Dodamo namočeno in odcejeno lečo, lovorjev list in kuhamo dobrih deset minut. Če leča ni bila namočena, jo z lovorjevim listom (brez soli) kuhamo posebej, nato dodamo v ponev h korenčku in še nekaj minut kuhamo.

4. Omaka je preprosta, nevtralna, zelena pa zelo začinjena, zato se dobro dopolnjujeta. Za pikantne kocke gomolj zelene olupimo in narežemo na kocke. Kumin in koriander suho popražimo, da zadiši. V primerni ozki posodi s paličnim mešalnikom zmiksamo pražen kumin in koriander, čili, olje, papriko, česen in malo soli. Uporaben je tudi steklen litrski kozarec za vlaganje. Kocke zelene stresemo v skledo, prelijemo z marinado in premešamo. Popečemo jih v ponvi ali na peki papirju v prej ogreti pečici (180 stopinj). Zelena se kar hitro zmehča, le temperatura ne sme biti previsoka, da se začimbe ne zažgejo in zagrenijo.

5. V skledice naložimo polento, dodamo zajemalko leče in potresemo s popečenimi kockami zelene.
Priporočamo še: Pri pripravi porove juhe nas večina zagreši to veliko napako

Naslovna fotografija: Maria Korneeva/Getty Images
Datum Objave: 27.1.2023 ob 08:01

Več iz te teme:

brezmesne jedihyggehygge skleda

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja