P.M. | 5. 12. 2022, 17:34

Slovenski kuharji so postregli s to jedjo in se s svetovnega tekmovanja vrnili z odličjem

Slovenia Info

Prihodnost naše kulinarike je svetla, bi lahko brez zadržkov rekli ob tako neverjetnem uspehu domačih kuharskih mojstrov.

V Luksemburgu se je končalo Svetovno kulinarično prvenstvo Villeroy & Boch, na katerem je Slovenija nastopila v elitni kategoriji članskih reprezentanc in v izjemni konkurenci za svoj nastop prejela srebrno priznanje.

Pomerilo se je več kot 3000 kuharjev

Največje svetovno kulinarično tekmovanje s 50-letno tradicijo se vsaka štiri leta odvija v okviru sejma Expogast, v petih dneh, od 26. do 30. novembra, ga je obiskalo več kot 50 tisoč obiskovalcev, v številnih disciplinah pa se je pomerilo več kot 3000 kuharjev.

Petnajst kuharskih reprezentanc iz vsega sveta se je pomerilo v dveh kategorijah: pripravi toplega trihodnega menija za 110 oseb in v disciplini Chef’s table.

Slovensko izbrano vrsto je v Luksemburgu uspešno vodil Martin Blejec.

Slovensko izbrano vrsto je v Luksemburgu uspešno vodil Martin Blejec.

Facebook/Martin Blejec

Trihodni meni slovenske kuharske ekipe

"V Luksemburgu smo nastopili z mlado ekipo, ki izkušenj iz največjih svetovnih tekmovanj še ni imela, prav tako je bil rok z priprave zelo kratek," je po nastopu povedal Martin Blejec, ki je uspešno vodil slovensko izbrano vrsto.

Posamezni hodi so imeli določene zahteve: predjed je morala biti zasnovana okrog morskih sadežev, vsaj pol komponent je moralo biti toplih, glavna jed je morala vsebovati meso ali perutnino, sladica pa biti narejena zelo raznoliko.

Slovenska ekipa je svoje krožnike predhodno mesece oblikovala in pilila na številnih treningih, svoje kreacije so predstavili tudi na kulinaričnih večerih v Portorožu, Laškem in na Brdu.

Slovenska ekipa je svoje krožnike predhodno mesece oblikovala in pilila na številnih treningih, svoje kreacije so predstavili tudi na kulinaričnih večerih v Portorožu, Laškem in na Brdu.

Slovenia Info

Za toplo predjed je slovenska ekipa postregla z lososom z miso glazuro in umami salso, poleg je bil lečin pire s sipinim črnilom, vitlof, takos z lososovim tatarjem ter holandska omaka s pomarančo. Za glavno jed so na mizo prinesli jagnječji hrbet z lešnikovo skorjico, pire pečenega pastinaka, glazirano mlado korenje, hrustljavo korenje, brokolini z amarantom, krompirjeva terina, jagnječje ocvrto pleče, čebula polnjena z jurčki, jagnječji jus. In za sladki konec sladico z odtenki grozdja  - vanilijo, jurko in črnim česnom.

V skupnem seštevku vseh kategorij so zmagali Švicarji, drugo in tretje mesto pa sta osvojili ekipi Švedske in Norveške. Naslednje veliko tekmovanje bo leta 2024 na Kulinarični olimpijadi v Stuttgartu. 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec