Lajfstajl

Ali poznate razliko med oznakama “porabiti do” in “uporabno najmanj do” na živilskih izdelkih?

Dominik Škrinjar, 16.07.22 ob 05:02

Na Zvezi potrošnikov Slovenije pojasnjujejo to dilemo.

Ali poznate razliko med oznakama “porabiti do” in “uporabno najmanj do” na živilskih izdelkih?

Nemalokrat se nam zgodi, da na embalaži živil, ki jih kupimo v trgovini, spregledamo zapise, kot so “porabiti do” in “uporabno najmanj do”. Čeprav se na prvi pogled zdita zapisa precej podobna, vendarle gre za dve ločeni oznaki, ki nam povesta predvsem, do kdaj je določeno živilo užitno in ali je živilo po določenem roku uporabe treba zavreči.

Pri teh izdelkih je rok uporabe ključen pokazatelj užitnosti izdelka

Izdelke z oznako “porabiti do” je treba resnično porabiti do datuma, ki je naveden. Po tem datumu je tovrstna živila treba zavreči. Najpogosteje tovrstne oznake srečujemo na mesu in mesnih izdelkih, ribah ter mlečnih izdelkih. “Gre večinoma za živila, ki jih hranimo v hladilniku. Pomembno je, da tovrstne izdelke že na poti iz trgovine do doma, torej že v avtomobilu, zaščitimo z izolirnimi vrečkami in jih po prihodu domov takoj shranimo v hladilniku ali zmrzovalniku na temperaturi, ki je navedena na embalaži,” pove Anja Bolha iz Zveze potrošnikov Slovenije. Po nakupu izdelkov z oznako “porabiti do” teh ne smemo na primer pustiti v prtljažniku avtomobila, še posebej pa ne ob višjih temperaturah, saj lahko to privede do procesov, ki vodijo v njihovo hitrejšo pokvarljivost.

Pokvarjen izdelek včasih ne izgleda pokvarjen

Izdelki z oznako “uporabno najmanj do” vključujejo predvsem konzervirano hrano, moke, kaše, žito, riž, suhe testenine, zamrznjena živila ter trde in poltrde sire. Pri teh izdelkih si lahko dovolimo malce več svobode pri uporabi oziroma uživanju. “Z datumom na tovrstnih izdelkih nam proizvajalec jamči, da bo živilo do navedenega datuma ohranilo svoje senzorične in kakovostne parametre. Takšno živilo se lahko uživa tudi po pretečenem roku in se iz varnostnega vidika naj ne bi bistveno spremenilo oziroma je možno pri takih izdelkih z našimi čuti – predvsem vidom in vonjem, mogoče zaznati,” še pove Bolha iz Zveze Potrošnikov Slovenije. Čeprav pogosto živila, ki jim poteče rok uporabe, spremenijo svojo barvo, vonj ali obliko, pa lahko v določenih primerih teh znakov ne opazimo, živilo pa se lahko kljub temu pokvari in nam povzroči veliko zdravstveno škodo.

Pazljivo ravnajte z izdelki pred iztekom roka uporabe…

Zamrznjenih živil, predvsem zaradi morebitnih sprememb v senzoriki – torej v videzu in okusu, naj ne bi shranjevali več kot eno leto. Prav tako je treba biti pozoren na izdelke, ki so znižani zaradi tega, ker so tik pred iztekom roka uporabe – te izdelke je namreč treba porabiti takoj in jih ne kupovati na zalogo.