Turizem

Na Pohorje vabi kulinarična transverzala

V transverzalo je povezanih 15 planinskih koč, hotelov in gostiln s Pohorja, vsak ponuja svojo pohorsko jed in za vsako dobite žig, na koncu pa nagrado – sladico
Podporniki obveščajo
AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice
Agrobiznis
Podporniki obveščajoJana Petkovšek Štakul Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice

Ta petek bodo o inovativnosti in trajnostni preobrazbi na konferenci razpravljali predstavniki kmetijskih in živilskih podjetij vzhodne kohezijske regije.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
V ponedeljek se začne kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije
Agrobiznis
Podporniki obveščajoRedakcija Agrobiznisa V ponedeljek se začne kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije

Nosilci kmetijskih gospodarstev morajo vloge oddati do 10. julija elektronsko, pri tem pa jim lahko pomagajo v Javni službi kmetijskega svetovanja.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Jutri o trajnosti in inovacijah v agroživilskem sistemu
Agrobiznis
Podporniki obveščajoRedakcija Agrobiznisa Jutri o trajnosti in inovacijah v agroživilskem sistemu

GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij v sodelovanju z regionalnimi gospodarskimi zbornicami pripravlja regijsko konferenco zahodne kohezijske regije

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Velika noč se bliža, domače dobrote vas čakajo v Mercatorju
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta Velika noč se bliža, domače dobrote vas čakajo v Mercatorju

Velike noči ni brez prazničnih dobrot – pirhov, šunke, hrena in potice

Avtor
avtor
28.10.2021 15:13
Dopolnjeno: 02.11.2021 08:41
Čas branja: 6 min
Na Pohorje vabi kulinarična transverzala
Pohorska omleta iz hotela Tisa na Hočkem Pohorju je ena od 15 točk pohorske kulinarične transverzale. Foto: Bojan Puhek

Dobrih restavracij, gostiln in turističnih kmetij na Štajerskem na manjka. So tudi na Pohorju in tja vabijo goste z unikatnim doživetjem – Pohorsko kulinarično transverzalo, pri kateri zbirate žige za okušanje tipične pohorske kulinarike.

»Kulinarične transverzale smo se spomnili v Turističnem društvu gostincev Pohorja v želji, da bi na Pohorje privabili ljudi za dlje časa. Osem gostincev nas je leta 2019 začelo, letos smo izpopolnili kartončke in povečali transverzalo na 15 ponudnikov iz petih občin od Ruš do Slovenske Bistrice,« pravi Robert Jeršič iz hotela Tisa na Hočkem Pohorju in predsednik Turističnega društva gostincev Pohorja.

Od pohorske omlete do zorjene govedine v pohorski ponvici

Hotel Tisa v kulinarični transverzali sodeluje z znano pohorsko omleto. Drugi pa s pohorskim piskrom, Jurčkovim kapučinom, domačim narezkom, vročo ocvirkovko, borovničevim zavitkom, pohorskim sendvičem, govedino v solati po pohorsko, zorjeno govedino v pohorski ponvici ... Jedi so iz lokalnih sestavin in povezane s Pohorjem. Pri teh ponudnikih, v turističnoinformacijskih centrih, pri pohorski vzpenjači, v Hiši Stare trte v Mariboru je na voljo zloženka, ki jo izpolnite in podobno kot pri planinski transverzali zbirate žige. Ko zberete vse žige, na zadnji točki prejmete sladico zastonj.

Turistično društvo gostincev Pohorja so ustanovili pohorski hotelirji, planinske koče, turistične kmetije in gostinci, saj so ugotovili, da lahko turizem na vzhodnem delu Pohorju premaknejo le s povezovanjem. S poletno sezono so zadovoljni, imeli so tuje in domače goste. Želijo si več označevalnih tabel, ki bi obiskovalce vodile po točkah kulinarične transverzale. Poleti so pripravili vodene izlete po poteh kulinarične transverzale z ogledi znamenitosti in kolesarske izlete, pohodnike in kolesarje pa je na Pohorje vozil tudi brezplačni avtobus. Več gostov se nadejajo tudi, ko bo zaživela izposoja e-koles.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih...

AGROBIZ
Novice
Nemčija: 250 tisoč evrov za hektar njive
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Nemčija: 250 tisoč evrov za hektar njive 5

Toliko bi plačal Intel, ki bo zgradil tovarni računalniških čipov in procesorjev

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Z avtomatiziranim kokošnjakom run chicken villa zapuščajo Amazon
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic Z avtomatiziranim kokošnjakom run chicken villa zapuščajo Amazon

Podjetje Run Tiger je bilo med tistimi, ki so jim hekerji januarja blokirali profil na Amazonu, prodajo so preselili na druge spletne trgovine in lovijo cilj o petkratni rasti prodaje.

AGROBIZ
Agro Podjetnik
(video) Spoznajte zmagovalce izbora Najboljši agropodjetnik 2024
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic (video) Spoznajte zmagovalce izbora Najboljši agropodjetnik 2024

Zmagovalci so linija vložnin Domače dobrote Metka, kmetija Pr' Matevž, butična sirarna Golden Ring in Loška zadruga.

AGROBIZ
Novice
Nove farme piščancev na Hrvaškem z ukrajinskim denarjem
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Nove farme piščancev na Hrvaškem z ukrajinskim denarjem

Tri piščančje farme napoveduje Jurij Kosiuk, lastnik Perutnine Ptuj, 700-milijonski projekt pa napoveduje Andrej Matiukha, ki ima na Hrvaškem športne stavnice FavBet in igralnice

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Tako Gruntek raste z dostavo zelenjave od njive do mize
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic Tako Gruntek raste z dostavo zelenjave od njive do mize

Hrvaški startup že oskrbuje dva tisoč družin z zelenjavo v hrvaških mestih, prihodnje leto pa napovedujejo širitev na Dunaj in morda k nam.

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Inovativni kmetje so zbežali od doma!
Agrobiznis
Z 11. AGROBIZNIS KONFERENCE
Agro PodjetnikJana Petkovšek Štakul Inovativni kmetje so zbežali od doma! 2

O inovativnih praksah in priložnostih slovenskega kmetijstva smo govorili na 11. Agrobiznis konferenci.

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Zakaj se splača pridelovati gensko nespremenjeno sojo
Agrobiznis
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic Zakaj se splača pridelovati gensko nespremenjeno sojo

Letos jo bodo člani zadruge Kooperativa Kristal zasejali na dobrih 300 hektarjih; pozneje bi radi postavili svoj silos in celo pražarno soje.

AGROBIZ
Novice
Kmetje z napovedanimi razbremenitvami niso zadovoljni
Agrobiznis
NoviceRedakcija Agrobiznisa Kmetje z napovedanimi razbremenitvami niso zadovoljni

Na zasedanju kmetijskih ministrov podprli spremembe, ki kmetom omogočajo večjo prožnost pri izpolnjevanju okoljskih pogojev, a kmetje niso zadovoljni.