Zelišče

Timijan odpravlja napihnjenost, celi rane, upočasnjuje staranje

Mare Koren
4. 12. 2021, 13.02
Deli članek:

Mrzli, sivi in deževni jesenski dnevi bodo iz marsikaterega nosu privabili »svečko«. Da bi se zaščitili pred prvimi jesenskimi obolenji, poiščite zdravilo z domačega vrta.

Profimedia
V zdravilne namene timijan navadno uporabljamo posušenega, v obliki čajev ali poparkov.

Timijan uporabljamo načeloma v kulinariki, a naj povemo, da je še kako koristen tudi v zdravilne namene. Velja za močno, a preprosto zelišče, ki ga lahko uporabite tudi pri razstrupljanju. Je tudi odličen spodbujevalec imunskega sistema, saj spodbuja nastajanje eritrocitov ter povečuje odpornost proti virusom in bakterijam.

Vonj po limoni

Timijan ali materino dušico poznamo v obliki grmičkov, ki lahko zrastejo tudi do pol metra visoko. Stebla so navadno olesenela, listi pa ozki, dlakasti in temno zelene barve. Že maja preseneti z rožnatimi cvetovi, ki ostanejo vse do pozne jeseni. Po vonju spominja na limono, medtem ko je svež po okusu precej grenak. Če obiramo vrtni timijan za sprotno uporabo, zmeraj režemo liste in zgornje dele poganjkov, medtem ko pri poljskem nabiramo celo cvetočo zel.

Svež ali sušen

Obrezujemo ga lahko skozi vse leto, a največ koristnih spojin vsebuje maja, tik pred cvetenjem. Če ga ne bomo takoj porabili, ga lahko zvežemo v šopek in obesimo na temno ter zračno mesto, kjer se bo v dobrem tednu dni posušil. Sušimo ga lahko tudi v sušilniku, a pazimo, da temperatura ne presega več kot 40 stopinj Celzija, sicer bomo zmanjšali količino eteričnega olja v njem.

Prežene prehlad

Nedavne študije so pokazale, da izvleček timijana bistveno zmanjša srčni utrip, kar pomeni, da je izjemno koristen za ljudi s povišanim krvnim tlakom. Pomaga pa tudi nižati raven holesterola v krvi.

Timijan je izjemno učinkovit v času prehladov in trebušnih viroz. V zdravilne namene ga navadno uporabljamo posušenega, v obliki čajev ali poparkov. V času trebušnih viroz in obolenj ga uporabljamo sedativno in preventivno, saj ima takojšnjo razkuževalno moč, enako koristen pa je tudi v času prehladnih stanj, pri okužbah dihal, astmi, oslovskem kašlju, pljučnici … V obliki čaja, ki ga pripravite iz žličke posušenega timijana in 350 mililitrov vrele vode, ga uživajte do štirikrat na dan pred jedjo.

Dezinficira in celi

Timijan je lahko prva pomoč, kadar se v ustih pojavijo razjede in afte. Babice sicer dajejo prednost žajblju, a tudi timijanov čaj, če ga boste grgrali, bo hitro odpravil razjede in hkrati poskrbel za dezinfekcijo. Timijanov čaj prav tako preprečuje okužbe ob urezninah in ranah ter skrajšuje čas celjenja. Koristi denimo pri vnetju oči, s čajem namreč hitro pozdravimo bakterijska vnetja.

Reprečuje prezgodnje staranje

Veste, zakaj je svež timijan odličen v solatah? Ker takrat zaužijemo največ koristnih snovi, ki jih vsebujejo drobni listi, in ni jih malo. Timijan vsebuje pester nabor antioksidantov, znanih po tem, da preprečujejo staranje celic. Flavonoidi pa blažijo različna kronična obolenja. Zato pri kuhi s timijanom nikar ne skoparite. Koristen je tudi v trenutkih, ko nam določena hrana v želodcu »obleži«. Timijan namreč pospešuje prebavo ter preprečuje napihnjenost in utrujenost po obilnejših obrokih.