V osmih statističnih regijah se bodo lahko v ponedeljek odprle terase in vrtovi gostiln in lokalov. A bo strežba potekala pod določenimi pogoji: med mizami bodo morali ponudniki zagotoviti razdaljo, za mizo bodo lahko največ štiri osebe, osebje restavracije oz. lokala pa se bo moralo enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom.

V pomurski, podravski, koroški, zasavski, posavski, gorenjski, goriški in obalno-kraški regiji bo od ponedeljka od 7. do 19. ure dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov.

V večini regij gre za prvo odpiranje gostinskih lokalov po 23. oktobru lani. Od takrat so lahko storitve potrošnikom ponujali le v obliki dostave na dom ali osebnega prevzema. Izjema sta bili posavska regija in Jugovzhodna Slovenija, kjer je bila strežba na vrtovih in terasah lokalov dovoljena od 8. marca, ter primorsko-notranjska, kjer je bilo odpiranje dovoljeno 22. marca. Povsod so se lokali znova v celoti zaprli ob novem večjem zaprtju države 1. aprila.

Gostje morajo vrtove in terase zapusti do 19.30

Postrežba bo sicer od ponedeljka dovoljena le za mizami in ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 metra in najmanj tri metre med robovi miz. Za eno mizo lahko sedijo največ štiri osebe, je v novem odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ta teden zapisala vlada. Gostje morajo zapustiti terase in vrtove gostinskih obratov najpozneje do 19:30.

Gostinci morajo pred odprtjem lokalov poskrbeti za odstranitev oziroma prilagoditev uporabe predmetov v skupni uporabi, kot so začimbe in jedilni listi, tako da se jih ne bo zaporedoma dotikalo več gostov. Gostom mora biti na voljo razkuževanje rok ob vstopu in izstopu na teraso, nujno je razkuževanje miz pred menjavo gostov. Zaposleni in gostje morajo ves čas imeti nameščene maske, razen ko sedijo pri mizi. V notranjost lokala lahko gostje vstopijo izključno za uporabo toaletnih prostorov, pri čemer si morajo nadeti masko.

Tedensko testiranje zaposlenih

Lokali bodo lahko terase odprli le pod pogojem, da zaposleni, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev, enkrat tedensko izvedejo testiranje na novi koronavirus. Izjemoma se ni treba testirati tistim zaposlenim, ki so cepljeni proti covidu-19 ali so bolezen preboleli.

Ves čas zaprtja lokalov je sicer povsod, tudi v regijah s slabšo epidemiološko sliko, dovoljeno izvajanje storitev za poslovne subjekte, torej denimo lahko gostinec malice streže zaposlenim v določenem podjetju, s katerim ima sklenjeno pogodbo. Tudi do tega so v sindikatu delavcev gostinstva in turizma kritični. “Če se gostilne in hoteli odpirajo za politiko, za poslovne sestanke, za športne prireditve, naj se odprejo za vse,” so zapisali.