Tujina

Od nepremičninarja do nagrajevanega sirarja

Cokuni, 05. 05. 2024 14.49 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Petra Čertanc Mavsar
Komentarji
14

Redno službo in ljubljansko stanovanje je zamenjal za življenje na kmetiji. Aleš Wikler se je pred 16. leti z družino preselil v hrvaško Istro, v hišo iz 14. stoletja, na posestvo, ki ga leta nihče ni želel kupiti. Najprej je nabavil 30 koz, da mu ni bilo treba kositi, potem še dobrih 200. Zdaj dela ene najboljših kozjih sirov na Hrvaškem, ki ga odkupujejo restavracije z Michelinovimi zvezdicami.

Do Kumparičke, posestva, ki ga poznajo daleč naokrog, peljejo ovinki in makadamska pot. Le tabla, ki kaže smer, nam pove, da smo na pravi poti. Aleš Winker nas pričaka sproščen in nasmejan, v družbi treh maremskoabruških ovčarjev, psov, ki čredo varujejo pred volkovi in šakali.

"V življenju je lepo imeti dve življenji"

"Da je v življenju lepo imeti vsaj dve življenji, sem dojel že pred časom", pripoveduje, ko ga vprašam, kako to, da se je pri dobrih štiridesetih letih, s službo in majhnimi otroki, odločil delati nekaj, kar nikoli do tedaj ni niti poskusil. "Ko imaš 20 nimaš pojma, kaj bo, ko boš 30. Ko si 30, ne veš, kaj bo. Ko si pa 40 veš in je čas, da narediš spremembo," pravi.

Ko je družina kupila posest, je bila ta povsem zapuščena in zaraščena. To je bil tudi razlog, da je tja pripeljal prve koze. Mleka ni mogel prodati, saj ga je bilo premalo. Zato je kupil še več koz in začel izdelovati sir. Učil se je iz knjig in razvijal svoj lasten slog. Brez vplivov sirarjev iz okolice.

Gordon Ramsay v teku za čredo

Nad njegovimi siri se je navduševal tudi sloviti britanski kuharski mojster Gordon Ramsay. "Ko se je soočil z našo čredo, se ni sprostil. Lahko rečemo le, naj se drži kuhinje," v hecu pravijo na Kumparički. Koze se tukaj pasejo na 250 hektarjih in izbirajo med 180 različnimi rastlinami, kar siru daje poseben okus. 

Do prvega soseda je dober kilometer. Ko so se z ljubljanskega Bežigrada preselili sem, je bila Tita stara 11 let. Iz polnega razreda učencev je prišla v malo podeželsko šolo z le sedmimi sošolci. "Ujeli so me ravno pred puberteto, precej hitro so nas sprejeli," pravi.  V Ljubljano se je vrnila na študij, a po diplomi ni zdržala dolgo. Zdaj na Kumparički skrbi za njih in kuha večerje obiskovalcem.

Katero življenje mu je bolj všeč, ga vprašam, prvo ali drugo? "Oba sem maksimalno dobro izkoristil. Zdaj bom star 60 in sem na tem, da poiščem tretje. To življenje naredi bolj zanimivo", odgovori.

Ekipa 24ur Fokus je dan preživela na posestvu Kumparička. Preverjala, kako izdelujejo sir, zakaj je tako poseben in zakaj ljudje, ki se tja odpravijo na večerjo, nevede odložijo telefone.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lev07
06. 05. 2024 09.12
+0
Wikler? Winker? Sramota za "novinarko"! Nimate nobenega lektorja?
oježeš
05. 05. 2024 20.51
+5
Samo kapo dol za tako odločitev. Če si pripravljen delati, ni nobenega problema, posebej še v naravi, za sebe in svojo družino.
mmickica
05. 05. 2024 20.14
+8
Monster_Cat
05. 05. 2024 19.30
+6
Faca tale tip....
25petelinov
05. 05. 2024 19.30
+1
Hrvaški dokumentarec na rtv pred cca 4leti.
Komunisti_povsod so
05. 05. 2024 18.24
+18
Pohvalno. Pri nas bi mu FURS pokosil travo in hrbet.
Mr.
05. 05. 2024 16.27
+9
Ej Petra Čertanc Mavsar kaka šlamastika vsaj njegov priimek prav napiši!!!! 😜
Mali medo
05. 05. 2024 15.58
+18
Defragment
05. 05. 2024 15.43
-17
Udbaš se skrije! Nič drugega.
MojsterSplinter
05. 05. 2024 16.12
+11
viking76
05. 05. 2024 20.28
fotr80
05. 05. 2024 15.14
+11
"nagrajevanega"....kaksna beseda je to? morda "nagrajen"