gospodarstvo

Najbolj inovativna živila tudi v Dani in Don Donu

1.2.2024 | 09:30 | STA; M. K.

Fotografije: Inštitut za nutricionistiko

Fotografije: Inštitut za nutricionistiko

Ljubljana - Inštitut za nutricionistiko je včeraj podelil nagrade za najbolj inovativna živila leta 2024. Prejelo jih je 13 podjetij za 11 izdelkov, med njimi so kruh in mlečni izdelki, namazi in testenine. Ob 10. obletnici projekta so podelili še nagrade živilom, ki so v tem obdobju v svoji kategoriji posebej izstopala.

Nagrade za najbolj inovativna živila so prejeli linija pijač Dana Mineral brez sladkorja in sladil, Sparov jesenski kruh, Kmečka pekarna podjetnice Janje Metličar za linijo testenin iz črne soje Poljka, linija jogurtov v lončku Ego iz Ljubljanskih mlekarn, kefir Krepki suhec z dodanimi beljakovinami Mlekarne Krepko, burek s čičerikino kremo iz Pekarne Pečjak in Grashke, enolončnica s čičeriko Ete Kamnik, namaz lečin tatar znamke Argeta družbe Atlantic Droga Kolinska in prosena kaša z jabolki iz Mercatorja IP.

Posebno nagrado za inovativnost pri izboljševanju sestave živil sta prejela Don Don in Lidl za proteinski kruh brez kvasa, posebno nagrado s področja trajnosti pa Bevo za rastlinska 'rebrca' Juicy Marbles.

Najbolj inovativna živila tudi v Dani in Don Donu

Inštitut je nagrade za inovativnost podelil 10. leto zapored. Njegov direktor Igor Pravst je povedal, da so v tem času nagradili približno 100 inovativnih živil in večina je še vedno prisotna na trgu. "Prav to je za nas ključen dolgoročen pokazatelj o uspešnosti projekta," je dejal.

Pomembno se mu zdi, da imamo ozaveščene potrošnike. "Po eni strani moramo potrošnike naučiti, da bodo iskali živila z ugodno hranilno sestavo, po drugi strani pa moramo poskrbeti, da bodo takšna živila na voljo najširši javnosti po dostopnih cenah," je dejal. Prav slednje postaja vse večji izziv, zato se mu zdi pomembno, da izboljševanje sestave živil ne zajema le nišnih, pogosto dražjih proizvodov, temveč tudi ugodnejša živila z večjimi tržnimi deleži.

Projekt že od začetka leta 2015 sofinancira ministrstvo za zdravje. Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu Vesna Marinko ga je označila za primer odličnega sodelovanja in vključevanja priporočil zdravstvene in prehranske stroke v razvoj kakovostnih, zdravju koristnih živil, ki so del varovalne prehrane. "To nas ščiti pred sodobnimi civilizacijskimi boleznimi," je dejala.

Veseli jo, da ima slovenska živilska industrija poleg ekonomskega vidika tudi posluh za razvoj zdravju podpornih izdelkov. Omenila je raziskave, po katerih se količina soli v prehrani Slovencev zmanjšuje, ter dodala, da v sodelovanju z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravljajo uredbo o dodatnem označevanju živil s simbolom Dobra izbira.

Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Eva Knez je dodala, da proizvajalci z razvojem novih in nadgradnjo obstoječih živil prispevajo ne le k bolj zdravi in trajnostni ponudbi domačih živil na slovenskem trgu, pač pa tudi k obdelanosti slovenskega podeželja ter k rasti kmetijsko-živilskega sektorja in domačega gospodarstva.

Slovenska živilsko-predelovalna podjetja izvažajo skoraj 35 odstotkov proizvodnje, rast izvoza pa je po njenih besedah pogojena tudi z razvojem novih, inovativnih živil. Slovenija zaradi svojih naravnih danosti nikoli ne bo velika izvoznica poceni hrane, lahko pa postane pomemben akter tudi na mednarodnih trgih, ko govorimo o živilih z visoko dodano vrednostjo, ki so kakovostna in inovativna, se pravi drugačna, je dejala Knez.

Nagrade za inovacije desetletja je prejelo deset podjetij za živila, ki so bila v obdobju od leta 2015 nagrajena kot inovativna živila leta in po oceni strokovne skupine ter potrošnikov najbolj izstopajo v svoji skupini. To so Mlekarna Celeia, Ljubljanske mlekarne, podjetje BMM, Rangus, Žito, Don Don Pekarne Grosuplje, Mercator IP, Eta Kamnik in Delamaris. Posebno jubilejno nagrado je prejela pekarna Spar za inovativnost pri izboljševanju sestave kruhov.

Inštitut proizvajalcem nagrajenih živil omogoča uporabo posebnega znaka projekta, tako pri označevanju kot oglaševanju nagrajenih živil. Uporaba znaka projekta Inovativna živila je zanje brezplačna.

Razpis za Najbolj inovativna živila leta 2025 bo inštitut objavil v drugi polovici letošnjega leta.

‹ nazaj

Galerija (138)

_zivila (1), _zivila__1_
_zivila (10), _zivila__10_
_zivila (100), _zivila__100_
_zivila (101), _zivila__101_
_zivila (102), _zivila__102_
_zivila (103), _zivila__103_
_zivila (104), _zivila__104_
_zivila (105), _zivila__105_
_zivila (106), _zivila__106_
_zivila (107), _zivila__107_
_zivila (108), _zivila__108_
_zivila (109), _zivila__109_
_zivila (11), _zivila__11_
_zivila (110), _zivila__110_
_zivila (111), _zivila__111_
_zivila (112), _zivila__112_
_zivila (113), _zivila__113_
_zivila (114), _zivila__114_
_zivila (115), _zivila__115_
_zivila (116), _zivila__116_
_zivila (117), _zivila__117_
_zivila (118), _zivila__118_
_zivila (12), _zivila__12_
_zivila (13), _zivila__13_
_zivila (14), _zivila__14_
_zivila (15), _zivila__15_
_zivila (16), _zivila__16_
_zivila (17), _zivila__17_
_zivila (18), _zivila__18_
_zivila (19), _zivila__19_
_zivila (2), _zivila__2_
_zivila (20), _zivila__20_
_zivila (21), _zivila__21_
_zivila (22), _zivila__22_
_zivila (23), _zivila__23_
_zivila (24), _zivila__24_
_zivila (25), _zivila__25_
_zivila (26), _zivila__26_
_zivila (27), _zivila__27_
_zivila (28), _zivila__28_
_zivila (29), _zivila__29_
_zivila (3), _zivila__3_
@@@_zivila__30_, ____zivila__30_
_zivila__31_
_zivila__32_
_zivila__33_
_zivila__34_
_zivila__35_
_zivila__36_
_zivila__37_
_zivila__38_
_zivila__39_
_zivila__40_
_zivila__41_
_zivila__42_
_zivila__43_
_zivila__44_
_zivila__45_
_zivila__46_
_zivila__47_
_zivila__48_
_zivila__49_
_zivila__4_
_zivila__50_
_zivila__51_
_zivila__52_
_zivila__53_
_zivila__54_
_zivila__55_
_zivila__56_
_zivila__57_
_zivila__58_
_zivila__59_
_zivila__5_
_zivila__60_
_zivila__61_
_zivila__62_
_zivila__63_
_zivila__64_
_zivila__65_
_zivila__66_
_zivila__67_
_zivila__68_
_zivila__69_
_zivila__6_
@@@_zivila__70_, ____zivila__70_
_zivila__71_
_zivila__72_
_zivila__73_
_zivila__74_
_zivila__75_
_zivila__76_
_zivila__77_
_zivila__78_
_zivila__79_
_zivila__7_
_zivila__80_
_zivila__81_
_zivila__82_
_zivila__83_
_zivila__84_
_zivila__85_
_zivila__86_
_zivila__87_
_zivila__88_
_zivila__89_
_zivila__8_
_zivila__90_
_zivila__91_
_zivila__92_
_zivila__93_
_zivila__94_
_zivila__95_
_zivila__96_
_zivila__97_
_zivila__98_
_zivila__99_
_zivila__9_
_zzivila__10_
_zzivila__11_
_zzivila__12_
_zzivila__13_
_zzivila__14_
_zzivila__15_
_zzivila__16_
_zzivila__17_
_zzivila__18_
_zzivila__19_
_zzivila__1_
_zzivila__20_
_zzivila__2_
@@@_zzivila__3_
_zzivila__4_
_zzivila__5_
_zzivila__6_
_zzivila__7_
_zzivila__8_
_zzivila__9_

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava