Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
sreda, 15. maj 2024
10:00 Znanost ali fantazija? Teden znanstvene fantastike in fantazije (družinska izkušnja), Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
14:00 Delavnica izdelave kreme s hidrolatom pomaranče, Šolski center Novo mesto
17:00 Predavanje Notranje ravnovesje, CIK Trebnje
17:00 Predavanje Podarite si boljše življenje, RIC Novo mesto
18:00 Nastop učencev Glasbene šole, GŠ Marjana Kozine Novo mesto
VečBela krajina
sreda, 15. maj 2024
10:00 - 12:00 Dan za preventivo (zdravstvene meritve), GD Metlika
10:00 - 12:00 Svetovalna točka ZIK Črnomelj, Ljudska knjižnica Metlika
17:00 Zaključna regijska prireditev natečaja Evropa v šoli, OŠ Mirana Jarca Črnomelj
četrtek, 16. maj 2024
10:00 Kviz mladih članov Rdečega križa, KD Gradac
10:30 Odprtje knjižne police, Dom paraplegikov Semič
VečPosavje
sreda, 15. maj 2024
10:00 - 18:00 Ob mednarodnem dnevu družin: prost vstop za družine in delavnica, Posavski muzej Brežice
11:00 Okrogla miza ob zaključku gostujoče razstave Trienale rokodelstva, Posavski muzej Brežice
16:00 - 18:00 Dan odprtih vrat ob mednarodnem dnevu družin, Grad Rajhenburg Brestanica
16:00 - 18:00 Dan odprtih vrat ob mednarodnem dnevu družin, Mestni muzej Krško
17:00 Odprtje razstave izbranih del 5. likovnega natečaja "Brezmejna ustvarjalnost mladih 2024", Dvorana v parku Krško
Več1.2.2024 | 09:30 | STA; M. K.
Ljubljana - Inštitut za nutricionistiko je včeraj podelil nagrade za najbolj inovativna živila leta 2024. Prejelo jih je 13 podjetij za 11 izdelkov, med njimi so kruh in mlečni izdelki, namazi in testenine. Ob 10. obletnici projekta so podelili še nagrade živilom, ki so v tem obdobju v svoji kategoriji posebej izstopala.
Nagrade za najbolj inovativna živila so prejeli linija pijač Dana Mineral brez sladkorja in sladil, Sparov jesenski kruh, Kmečka pekarna podjetnice Janje Metličar za linijo testenin iz črne soje Poljka, linija jogurtov v lončku Ego iz Ljubljanskih mlekarn, kefir Krepki suhec z dodanimi beljakovinami Mlekarne Krepko, burek s čičerikino kremo iz Pekarne Pečjak in Grashke, enolončnica s čičeriko Ete Kamnik, namaz lečin tatar znamke Argeta družbe Atlantic Droga Kolinska in prosena kaša z jabolki iz Mercatorja IP.
Posebno nagrado za inovativnost pri izboljševanju sestave živil sta prejela Don Don in Lidl za proteinski kruh brez kvasa, posebno nagrado s področja trajnosti pa Bevo za rastlinska 'rebrca' Juicy Marbles.
Inštitut je nagrade za inovativnost podelil 10. leto zapored. Njegov direktor Igor Pravst je povedal, da so v tem času nagradili približno 100 inovativnih živil in večina je še vedno prisotna na trgu. "Prav to je za nas ključen dolgoročen pokazatelj o uspešnosti projekta," je dejal.
Pomembno se mu zdi, da imamo ozaveščene potrošnike. "Po eni strani moramo potrošnike naučiti, da bodo iskali živila z ugodno hranilno sestavo, po drugi strani pa moramo poskrbeti, da bodo takšna živila na voljo najširši javnosti po dostopnih cenah," je dejal. Prav slednje postaja vse večji izziv, zato se mu zdi pomembno, da izboljševanje sestave živil ne zajema le nišnih, pogosto dražjih proizvodov, temveč tudi ugodnejša živila z večjimi tržnimi deleži.
Projekt že od začetka leta 2015 sofinancira ministrstvo za zdravje. Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu Vesna Marinko ga je označila za primer odličnega sodelovanja in vključevanja priporočil zdravstvene in prehranske stroke v razvoj kakovostnih, zdravju koristnih živil, ki so del varovalne prehrane. "To nas ščiti pred sodobnimi civilizacijskimi boleznimi," je dejala.
Veseli jo, da ima slovenska živilska industrija poleg ekonomskega vidika tudi posluh za razvoj zdravju podpornih izdelkov. Omenila je raziskave, po katerih se količina soli v prehrani Slovencev zmanjšuje, ter dodala, da v sodelovanju z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravljajo uredbo o dodatnem označevanju živil s simbolom Dobra izbira.
Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Eva Knez je dodala, da proizvajalci z razvojem novih in nadgradnjo obstoječih živil prispevajo ne le k bolj zdravi in trajnostni ponudbi domačih živil na slovenskem trgu, pač pa tudi k obdelanosti slovenskega podeželja ter k rasti kmetijsko-živilskega sektorja in domačega gospodarstva.
Slovenska živilsko-predelovalna podjetja izvažajo skoraj 35 odstotkov proizvodnje, rast izvoza pa je po njenih besedah pogojena tudi z razvojem novih, inovativnih živil. Slovenija zaradi svojih naravnih danosti nikoli ne bo velika izvoznica poceni hrane, lahko pa postane pomemben akter tudi na mednarodnih trgih, ko govorimo o živilih z visoko dodano vrednostjo, ki so kakovostna in inovativna, se pravi drugačna, je dejala Knez.
Nagrade za inovacije desetletja je prejelo deset podjetij za živila, ki so bila v obdobju od leta 2015 nagrajena kot inovativna živila leta in po oceni strokovne skupine ter potrošnikov najbolj izstopajo v svoji skupini. To so Mlekarna Celeia, Ljubljanske mlekarne, podjetje BMM, Rangus, Žito, Don Don Pekarne Grosuplje, Mercator IP, Eta Kamnik in Delamaris. Posebno jubilejno nagrado je prejela pekarna Spar za inovativnost pri izboljševanju sestave kruhov.
Inštitut proizvajalcem nagrajenih živil omogoča uporabo posebnega znaka projekta, tako pri označevanju kot oglaševanju nagrajenih živil. Uporaba znaka projekta Inovativna živila je zanje brezplačna.
Razpis za Najbolj inovativna živila leta 2025 bo inštitut objavil v drugi polovici letošnjega leta.
Galerija (138)
Slika 1: Fotografije: Inštitut za nutricionistiko
Slika 2: Najbolj inovativna živila tudi v Dani in Don Donu
1/138: _zivila (1), _zivila__1_
2/138: _zivila (10), _zivila__10_
3/138: _zivila (100), _zivila__100_
4/138: _zivila (101), _zivila__101_
5/138: _zivila (102), _zivila__102_
6/138: _zivila (103), _zivila__103_
7/138: _zivila (104), _zivila__104_
8/138: _zivila (105), _zivila__105_
9/138: _zivila (106), _zivila__106_
10/138: _zivila (107), _zivila__107_
11/138: _zivila (108), _zivila__108_
12/138: _zivila (109), _zivila__109_
13/138: _zivila (11), _zivila__11_
14/138: _zivila (110), _zivila__110_
15/138: _zivila (111), _zivila__111_
16/138: _zivila (112), _zivila__112_
17/138: _zivila (113), _zivila__113_
18/138: _zivila (114), _zivila__114_
19/138: _zivila (115), _zivila__115_
20/138: _zivila (116), _zivila__116_
21/138: _zivila (117), _zivila__117_
22/138: _zivila (118), _zivila__118_
23/138: _zivila (12), _zivila__12_
24/138: _zivila (13), _zivila__13_
25/138: _zivila (14), _zivila__14_
26/138: _zivila (15), _zivila__15_
27/138: _zivila (16), _zivila__16_
28/138: _zivila (17), _zivila__17_
29/138: _zivila (18), _zivila__18_
30/138: _zivila (19), _zivila__19_
31/138: _zivila (2), _zivila__2_
32/138: _zivila (20), _zivila__20_
33/138: _zivila (21), _zivila__21_
34/138: _zivila (22), _zivila__22_
35/138: _zivila (23), _zivila__23_
36/138: _zivila (24), _zivila__24_
37/138: _zivila (25), _zivila__25_
38/138: _zivila (26), _zivila__26_
39/138: _zivila (27), _zivila__27_
40/138: _zivila (28), _zivila__28_
41/138: _zivila (29), _zivila__29_
42/138: _zivila (3), _zivila__3_
43/138: @@@_zivila__30_, ____zivila__30_
44/138: _zivila__31_
45/138: _zivila__32_
46/138: _zivila__33_
47/138: _zivila__34_
48/138: _zivila__35_
49/138: _zivila__36_
50/138: _zivila__37_
51/138: _zivila__38_
52/138: _zivila__39_
53/138: _zivila__40_
54/138: _zivila__41_
55/138: _zivila__42_
56/138: _zivila__43_
57/138: _zivila__44_
58/138: _zivila__45_
59/138: _zivila__46_
60/138: _zivila__47_
61/138: _zivila__48_
62/138: _zivila__49_
63/138: _zivila__4_
64/138: _zivila__50_
65/138: _zivila__51_
66/138: _zivila__52_
67/138: _zivila__53_
68/138: _zivila__54_
69/138: _zivila__55_
70/138: _zivila__56_
71/138: _zivila__57_
72/138: _zivila__58_
73/138: _zivila__59_
74/138: _zivila__5_
75/138: _zivila__60_
76/138: _zivila__61_
77/138: _zivila__62_
78/138: _zivila__63_
79/138: _zivila__64_
80/138: _zivila__65_
81/138: _zivila__66_
82/138: _zivila__67_
83/138: _zivila__68_
84/138: _zivila__69_
85/138: _zivila__6_
86/138: @@@_zivila__70_, ____zivila__70_
87/138: _zivila__71_
88/138: _zivila__72_
89/138: _zivila__73_
90/138: _zivila__74_
91/138: _zivila__75_
92/138: _zivila__76_
93/138: _zivila__77_
94/138: _zivila__78_
95/138: _zivila__79_
96/138: _zivila__7_
97/138: _zivila__80_
98/138: _zivila__81_
99/138: _zivila__82_
100/138: _zivila__83_
101/138: _zivila__84_
102/138: _zivila__85_
103/138: _zivila__86_
104/138: _zivila__87_
105/138: _zivila__88_
106/138: _zivila__89_
107/138: _zivila__8_
108/138: _zivila__90_
109/138: _zivila__91_
110/138: _zivila__92_
111/138: _zivila__93_
112/138: _zivila__94_
113/138: _zivila__95_
114/138: _zivila__96_
115/138: _zivila__97_
116/138: _zivila__98_
117/138: _zivila__99_
118/138: _zivila__9_
119/138: _zzivila__10_
120/138: _zzivila__11_
121/138: _zzivila__12_
122/138: _zzivila__13_
123/138: _zzivila__14_
124/138: _zzivila__15_
125/138: _zzivila__16_
126/138: _zzivila__17_
127/138: _zzivila__18_
128/138: _zzivila__19_
129/138: _zzivila__1_
130/138: _zzivila__20_
131/138: _zzivila__2_
132/138: @@@_zzivila__3_
133/138: _zzivila__4_
134/138: _zzivila__5_
135/138: _zzivila__6_
136/138: _zzivila__7_
137/138: _zzivila__8_
138/138: _zzivila__9_
Povezane objave
Ocene komentarjev