Predpripravljene kašice za dojenčke in malčke naj ne bodo stalnica jedilnika, opozarjajo pri ZPS-ju. Foto: Shutterstock
Predpripravljene kašice za dojenčke in malčke naj ne bodo stalnica jedilnika, opozarjajo pri ZPS-ju. Foto: Shutterstock

Na ZPS-ju poudarjajo, da je navdušenje nad slano hrano priučena preferenca okusa, zato je najboljši način, da se izognemo razvoju pretirane preference do slane hrane, da je dojenčku ne ponujamo. Čezmeren vnos soli lahko pri dojenčkih in majhnih otrocih tako kot pri odraslih vodi do povišanega krvnega tlaka in zdravstvenih težav pozneje v življenju. Previsok vnos soli lahko obremeni ledvice dojenčkov, saj še niso sposobne presnavljati večjih količin natrija.

V okviru testa so preverjali tudi prisotnost ostankov pesticidov, ki jih niso zaznali v nobenem izdelku. Preverjali so tudi vsebnost mikotoksinov plesni rodu Alternaria spp. Anja Bolha z Zveze potrošnikov Slovenije je povedala, da so pri nekaterih izdelkih potrdili prisotnost mikotoksinov omenjene plesni in vsebnost ocenili glede na prag toksikološkega tveganja.

ZPS svetuje, naj bodo kupci kašic pozorni na vsebnost soli, tako da preberejo seznam sestavin in izbirajo izdelke brez dodane soli. Upoštevajo pa naj tudi starost otroka in naveden mesec starosti, pri kateri je izdelek primeren za uživanje.

Ob tem poudarjajo, naj predpripravljeni obroki ne bodo stalnica na jedilniku dojenčkov in malčkov.