Kaki izvira z Daljnega vzhoda, njegovo botanično ime pa je diospyros oziroma božji sadež; morda tudi zato, ker v primerjavi z jabolkom vsebuje petkrat več vitamina C in kar 30-krat več vitamina A. V Evropo, predvsem v Sredozemlje, so ga prinesli v drugi polovici 19. stoletja, pri nas na Primorskem pa se je dobro prijel šele v letih pred prvo svetovno vojno. Tretjina vseh nasadov kakija pri nas je v strunjanski dolini, prav v Strunjanu pa Turistično društvo Solinar vsako leto priredi Dneve kakijev, ki so pravzaprav dnevi odprtih vrat strunjanskih kmetij, kjer je mogoče pokusiti dobrote, pripravljene s tem sadežem, in seveda kupiti sveže kakije. Dnevi kakijev v Strunjanu letos potekajo od 1. do 13. novembra, vsak dan od 10. do 16. ure, in sicer na šestih kmetijah oziroma domačijah na naslovih Strunjan 39 (Giassi), 86 (Knez), 87 (Knez), 101 (Trani), 114 (Mihevc) in 124 (Giassi).

Po svetu poznajo okrog 2000 vrst kakijev, pri nas kakšnih 10, vsak ljubitelj tega sadja pa loči najmanj dve vrsti. Trše, ki jim pravijo tudi vaniljevi, in mehke, ki se jih lahko jé z žlico. Pri tem je seveda treba vedeti, da so sprva oboji čvrsti, a nekatere sorte postanejo užitne šele, ko se dobro umedijo. »Vaniljevi« kakiji so največkrat japonske sorte fuju, tisti drugi pa sorte hačija. Ampak pri nas v Istri je najpogostejša udomačena sorta tipo in tudi zanjo je značilno, da se mora sadež umediti. Prav zato je kaki pogosto »nerazumljen«: marsikdo ga noče niti pokusiti, največkrat zaradi slabe izkušnje, saj je premalo zrel zares groznega okusa. Ampak težavi se enostavno izognemo tako, da sadež pustimo dozoreti. Slasten postane šele, ko je že zelo mehak in naguban. Njegovi tanini morajo namreč najprej razpasti, sredica pa hkrati postane nekako želejasta in sladka. Ta proces lahko pospešimo, če med kakije položimo nekaj jabolk oziroma banan, a pazimo, da ne umedimo vseh kakijev hkrati in prehitro. Poznavalci pravijo, da lahko premalo zrel kaki zamrznemo za najmanj 24 ur in ga nato odtajamo. Okus menda sicer ni tako dober kot pri naravno dozorelem kakiju, a v sili je tako kot v tistem o zlodeju in muhah … Odličen je v tokratnem glavnem receptu.