Volitve

Največ odpadne hrane nastane v gospodinjstvih in gostinstvu. Kako bi stranke reševale ta izziv?

Ljubljana, 16. 04. 2022 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
87

Od leta 2014, ko smo v Sloveniji začeli meriti količino odpadne hrane, je vsako leto zavržemo več. Lani smo tako zavrgli okoli 68 kilogramov hrane na prebivalca, kar je kilogram več kot leto poprej. Na kakšen način bi stranke ta trend spremenile in poskrbele, da bi čim manj hrane pristalo med odpadki?

Odpadna hrana
Odpadna hrana FOTO: Shutterstock

Statistični podatki za leto 2020 kažejo, da je povprečen Slovenec zavrgel okoli 68 kilogramov hrane. Preračunano v evre, posamezno gospodinjstvo v smeti odvrže za več kot 200 evrov hrane. Denarja ne mečemo stran, zakaj torej ne porabimo vseh živil, ki smo jih plačali? Nenazadnje s tem mečemo stran tudi pomembne vire, ves trud in delo pridelovalcev pa gresta v nič. 

Okoli 52 odstotkov odpadne hrane nastane v gospodinjstvih, približno tretjina v gostinstvu in dejavnostih, v katerih se streže hrana (denimo v šolah, vrtcih, bolnišnicah, domovih za ostarele), okoli 10 odstotkov odpadne hrane nastane pri distribuciji in v trgovinah z živili, osem odstotkov pa pri proizvodnji in predelavi hrane. "Po trenutnih podatkih Statističnega urada Slovenije so gospodinjstva tista, ki vržejo več kot polovico vse hrane. Večinoma zavržemo kruh, sadje in zelenjavo," je ob lanskem dnevu zavržene hrane poudarila Katja Sreš iz organizacije Ekologi brez meja. V gospodinjstvih bi lahko presežke hrane, ki na koncu romajo v smeti, zmanjšali s spremembami navad. V prvi vrsti z dobro načrtovanim nakupovalnim seznamom, pripravljenim tedenskim jedilnikom in z ustreznim shranjevanjem živil.

Kar precej odpadne hrane nastaja tudi v gostinstvu. Posamezni gostinci se že skušajo približati cilju "zero waste" in čim bolj zmanjšati odpadno hrano. A iz higienskih razlogov se hrane, ki jo pustijo gostje na krožnikih, ne sme znova uporabiti. S to težavo se spopadajo po vsem svetu. Zanimivo rešitev so sprejeli na Kitajskem, kjer so lani vpeljali zakon, s katerim želijo zmanjšati količino zavržene hrane. Če stranke v restavracijah na Kitajskem naročijo pretirane količine hrane, jim grozi globa tudi do 1500 dolarjev (cca. 1250 evrov). Restavracije pa lahko gostom tudi dodatno zaračunajo uslugo, če ti za seboj pustijo velike količine neporabljene hrane.

V Sloveniji se večina odpadne hrane, ki jo zberejo zbiralci bioloških odpadkov iz gospodinjstev in dejavnosti, predela v industrijskih bioplinarnah in kompostarnah. Največ (skoraj 47 odstotkov) odpadne hrane se je predelalo anaerobno v bioplinarnah. 31 odstotkov odpadne hrane je bilo predelane aerobno v kompostarnah. Skoraj 20 odstotkov je je bilo pred odlaganjem biološko stabilizirane v obratih za mehansko biološko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov. Preostanek oziroma dva odstotka celotne količine pa so obdelali po drugih načinih obdelave (sežig, ponovno rafiniranje olja in drugi postopki biološke predelave).

Za serijo predvolilnih člankov je na naša vprašanja odgovarjalo osem političnih strank, ki jim je ob začetku našega volilnega projekta kazalo najbolje. Njihovi odgovori so razporejeni po abecednem redu.

Stranke smo povprašali, kako se bodo spopadle s temi izzivi. Kako bodo skušale zmanjšati količino hrane, ki pristane med odpadki. Rešitve, ki jih predlagajo, so si precej podobne. Večina strank izpostavlja pomen ozaveščanja glede ravnanja s hrano ter boljši izkoristek viškov hrane. Poglejmo, kaj vse še načrtujejo na tem področju. 

Gibanje Svoboda: Samo s spremenjenimi vzorci vedenja vplivamo na celotno verigo preskrbe s hrano

V stranki Roberta Goloba, Gibanje Svoboda, se zavedajo, da predstavljajo biološki odpadki na ravni EU in Slovenije velik delež komunalnih odpadkov. Navedli so podatek, da v EU nastane okoli  90 milijonov ton odpadne hrane oziroma okoli 180 kilogramov na prebivalca, kar predstavlja okoli 20 odstotkov proizvedene hrane. "Razveseljivo je, da je Slovenija krepko pod povprečjem EU, kljub temu pa na delež odvržene hrane ne smemo biti ponosni," so poudarili. 

Izpostavili so tudi dobre prakse, ki jih že imamo. Med njimi je spodbujanje ločevanja in pobiranja kuhinjskih odpadkov ter hišno kompostiranje, ki se na ravni države že več let spodbuja. Poudarili so tudi, da se skoraj 50 odstotkov teh odpadkov nato predela in ne odlaga na deponije. "Vendar tudi ti podatki niso zadovoljivi. Slovenija je sicer dosedaj sprejela  več ukrepov na področju doniranja hrane (zakon o kmetijstvu, predpisi o DDV itd). Ker največ odpadkov oziroma skoraj 80 odstotkov nastane v gostinstvu in v gospodinjstvih, je treba ključne ukrepe oblikovati na omenjenih področjih, pri čemer so najpomembnejša gospodinjstva, kjer je mogoče doseči največji napredek," so prepričani. 

Vendar ob tem opozarjajo, da ti ukrepi ne morejo biti sprejeti v obliki predpisov in zapovedanega ravnanja. "Najpomembnejše za dosego ciljev so kampanje ozaveščanja, s katerimi bomo vplivali na spremembo vedenja, saj lahko samo s spremenjenimi vzorci vedenja vplivamo na celotno verigo preskrbe s hrano (smernice, priporočila, nasveti za zmanjšanje odpadne hrane). Gospodinjstva namreč preveč hrane zavržejo zato, ker kupujejo prevelike količine (še posebej, če je hitro pokvarljiva), hrana s količinskimi popusti je poceni, ne kupujejo lokalno pridelane in sezonske hrane, ne razlikujejo med oznakami uporabno najmanj do in porabiti do," so našteli le nekaj izzivov. V gostinstvu pa bi ukrepe razširili še s partnerstvi za doniranje, iskanjem receptov za uporabo ostankov, zmanjšanjem obrokov, tehnološkimi rešitvami pri obdelavi, spodbujanjem gostov, da ostanke odnesejo s seboj in podobnimi ukrepi.

Levica: Vlogo dolgoročnih odkupovalcev lokalno predelane hrane morajo postati javne institucije

V Levici so poudarili, da hrane ne zavržejo samo končni potrošniki, pač pa, da t. i. odpadna hrana nastaja v celotni prehranski verigi, od proizvajalca do končnega uporabnika. "Zlasti je problematično zavrženje hrane pri proizvajalcih, ki na eni strani delujejo v sistemu visokih konkurenčnih pritiskov, katerih hrbtna stran so izdatne subvencije agrokorporacijam. To ne predstavlja samo okoljski, ampak tudi širiši družbeni problem izgubljanja dragocenih virov, zlasti rodovitne prsti in vode, ter povečevanja izpustov toplogrednih plinov," so zapisali v svojem odgovoru.

Kot pravijo, je treba tudi v luči inflacije in nizke samooskrbe k pridelavi in porabi hrane začeti pristopati bolj načrtno. "Na način, ki bo na strani proizvodnje zagotovil bolj smotrno in trajnostno porabo virov, na strani distribucije in menjave pa dostop do zadostnih količin zdrave prehrane za vse. Pri tem morajo v prvem koraku vlogo dolgoročnih odkupovalcev lokalno predelane hrane imeti javne institucije," so izpostavili. 

LMŠ: Ozaveščeno ravnanje s hrano je treba spodbuditi z ustreznimi programi in finančnim stimuliranjem

V stranki LMŠ stavijo na večjo ozaveščenost o pomenu hrane. V svojem kratkem odgovoru so zapisali: "Ključna rešitev na tem področju je neprekinjeno izobraževanje in ozaveščanje vseh generacij, da je hrana osnovna dobrina, ki jo je treba minimalno zavreči, maksimalno izkoristiti in predelati ter – preden se jo zavrže – preostanek primerno izkoristiti. Ukvarjanje z vsemi tremi dimenzijami – torej z maksimalno porabo, minimalnim odpadom ter načinom optimalnega izkoristka neporabljene hrane – mora potekati vzporedno ter biti spodbujeno z ustreznimi programi države ter finančnim stimuliranjem predvsem izobraževanja, usposabljanja, primerov dobrih praks in samooskrbe."

Hrana v smeteh
Hrana v smeteh FOTO: Shutterstock

NSi: Podprli bi nacionalno akcijo ozaveščanja

V Novi Sloveniji prav tako menijo, da je "najmočnejši vzvod pri tem ozaveščanje od mladih nog naprej", pa tudi opozarjanje na ekonomsko in okoljsko škodo, ki jo povzroči takšno ravnanje. 

"V času prehranske krize, ki jo je v zadnjem obdobju še bolj poudarila ukrajinska kriza, je še bolj pomembno, da se zavemo potrebe po racionalni porabi virov in čim večji prehranski samooskrbi Slovenije. V NSi bi podprli nacionalno akcijo ozaveščanja," so zapisali. 

Povežimo Slovenijo: Poenostaviti birokratske postopke za razdeljevanje viškov hrane

V gibanju Povežimo Slovenijo menijo, da prizadevanje za več samooskrbe od nas terja tudi bolj odgovoren odnos do hrane. "Tega lahko po eni strani zgradimo z vzpostavitvijo zavezništva med slovenskim kmetom in potrošnikom. Zato zagovarjamo, da se preko 300 milijonov evrov, ki se letno porabijo za prehrano v vrtcih, šolah, bolnišnicah in drugih javnih oziroma državnih ustanovah, zavodih, prednostno nameni v Sloveniji pridelani hrani," so zapisali. 

Pravijo še, da bi ozaveščali javnost, da je treba kupiti in pripraviti le toliko hrane, kolikor je lahko pojemo. "Po drugi strani pa moramo poenostaviti birokratske postopke, da lahko viške hrane iz trgovin ter gostinskih obratov podarimo tistim, ki so še lačni," so prepričani. 

SAB: Spodbujali bi preprečevanje nastanka viškov hrane in iskali rešitve za njihov izkoristek

V Stranki Alenke Bratušek pravijo, da je zavržena hrana problematična z več vidikov. "Z vidika zavrženja vseh človeških in naravnih virov, ki so bili vključeni v nastanek (pridelava, predelava ...) določenega izdelka", pa tudi z vidika dejstva, da odpadna hrana predstavlja kar 10 odstotkov emisij toplogrednih plinov. 

Ustrezne ukrepe za zmanjšanje količin odpadne hrane so v stranki SAB razporedili hierarhično. Kot najpomembnejši ukrep v tej hierarhiji je po njihovem mnenju "ozaveščanje in spodbujanje ljudi k ravnanju, ki preprečuje nastajanje viškov hrane". Nato bi iskali rešitve za izkoristek rabe viškov hrane za ljudi (organiziranje in povezovanje z ustanovami, ki skrbijo za brezdomce, podarjanje javnim kuhinjam ...). 

Spodbujali bi tudi "boljši izkoristek hrane, ki se ji izteka rok uporabe". To bi počeli denimo s povezovanjem trgovin z lokalnimi šolami in vrtci, predstavitvijo vseh izdelkov, ki jim v roku enega tedna poteče rok uporabe, odkupom šole ali vrtca po simboličnih cenah ali celo brezplačnim prejemom (po načelu bolje podariti kot zavreči). Izpostavili pa so tudi "večji izkoristek pouporabe, denimo za krmila za živali".

Ostanki hrane po pojedini
Ostanki hrane po pojedini FOTO: Shutterstock

SD: S presežno prehrano omogočiti obroke ljudem, ki si jih sicer ne morejo privoščiti

V stranki SD menijo, da so statistični podatki pri tem vprašanju še posebej občutljivi za tolmačenje. "Vemo, da mnogo naših državljank in državljanov, med njimi upokojencev in družin, katerih starša sta zaposlena, ter enostarševskih družin, s svojimi prihodki ne more zagotoviti ustrezne in polnovredne prehrane, nemalokrat jim zmanjka sredstev že pri nabavi osnovnih živil," so zapisali. Opozorili so, da bo prehranska kriza, ki se kaže v občutnem povišanju cen osnovnih prehranskih živil, še poglobila stiske ranljivih skupin. 

"Zakaj do zavržene hrane prihaja v takšnem obsegu, je kompleksno vprašanje, ki terja vpogled v več vidikov našega življenja, tudi nezmožnosti družin (časovne in finančne) ustreznega načrtovanja jedilnika, porast nakupov živil tik pred iztekom uporabnega roka, veliko nekakovostnih živil na trgovskih policah," pravijo v SD.

Izpostavili so še, da se izobraževanje o prehranjevanju, načrtovanju obrokov ter pomenu zdrave in lokalne prehrane začne že pri otrocih in mladostnikih. "Treba bo povečati sredstva za tovrstne izobraževalne programe ter tudi za kratkoročno reševanje problematike, vzpostaviti mrežo med državljankami in državljani (ki sicer že obstaja predvsem med gostinskimi obrati), da se s presežno prehrano omogoči obroke ljudem, ki si jih sicer ne morejo privoščiti," so poudarili. 

SDS: 

V Slovenski demokratski stranki menijo, da ima zavržena hrana pomemben vpliv na gospodarstvo in družbo, hkrati pa ustvarja nepotreben pritisk na omejene naravne vire in okolje. "Za preprečevanje nastajanja zavržene hrane bi bilo treba ukrepati predvsem pri viru, tako da se omeji ustvarjanje presežne hrane v vsaki fazi verige preskrbe s hrano (v proizvodnji, predelavi, distribuciji in potrošnji)," so poudarili. 

Poleg tega so prepričani, da je treba ljudi nenehno ozaveščati o racionalni nabavi in porabi hrane. "Zelo spodbujamo in podpiramo projekte. kot so 'Ne meč'mo stran hrane'. Kadar pa se že pojavijo presežki hrane, jih je najbolje prerazdeliti za prehrano ljudi in tako zagotoviti najkoristnejšo uporabo užitne hrane," so poudarili. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Emtisunce
17. 04. 2022 09.37
+2
Kdor želi kvaliteno hi cenovno ugodno hrano, višjo plačo in pokojnino, ohraniti svojo hišo ali stanovanje, nižje davke, ..., naj voli SDS in Janšo. Kdor želi jesti meso le 4x na teden, imeti minimalno plačo, ostati brez hiše ali stanovanja, visoke davke, ..., naj voli Goloba, Fajonko in ostale levičarje.
AlexReal
16. 04. 2022 18.34
+3
Po mojem mišljenju največ hrane zavržejo trgovine, nato gostilne. Osebno ne poznam od prijateljev in znancev nikogar, ki bi met hrano v smeti in ne verjamem v take statistike!
Bpultimate
16. 04. 2022 18.17
+1
Največ hrane zmečejo v smeti člani SDS in NSi, ker njih ne moti visoka inflacija in visoke cene, bodo zopet volili Janša, da bo vse še dražje
metronom
16. 04. 2022 18.13
+2
Stranke majo samo namen sebi zepe povnt drugo jih ne zanima
gorencdask
16. 04. 2022 17.47
+0
Kdo bi si miskil, jaz sem bil pa ziher, da najvec odpadne hrane nastane v zelezarni 🤔
SleepyHollow
16. 04. 2022 17.45
+3
Za vse te pametne politike bi lahko vedeli da zakonsko se uredi rok trajanja izdelkov, vecina izdelkov ima daljsi rok trajanja kot je realno napisano na embalazi, in vecina zavrzene hrane je ravno ta ker mislijo da hrana ni vec uzitna. Proizvajalci z veseljem pisejo manje roke trajanja da lahko prodajo vec. Ko vidis rok trajanja na soli ali sladkorju ali na konzervi sardin kjer pise eno leto v resnici vecina konzerv je uzitnih vsaj 3-5 let ce nese vec. Druga neumnost ki so jo naredili je da so sprostili velikosti pakiranj, ki so bila standardizirana zdaj pa zmanjsujeju na racun vecjih dobickov medtem ko je potrebno za pripravo istih jedi kupiti vec pakiranj kjer se del nikoli ne porabi
Dinho8O
16. 04. 2022 17.38
+0
Hrano tehtamo, zato je skoraj nikoli ne zavržemo.
nostatic
16. 04. 2022 17.01
+1
Zmeraj sem mislil, da največ odpadne hrane proizvede železarna jesenice ...
AbcXyz1
16. 04. 2022 16.53
+9
Kako bi stranke to resevale??? Kaj za vse so stranke odgovorne, da uredijo??? Manj žrimo, kupujmo zmerno in bo problem manjši.
džonborno
16. 04. 2022 17.01
+5
Tako je! Dosti problemov bo treba rešiti z ozaveščenostjo ne pa z zakoni
lojze3
16. 04. 2022 16.52
+0
Kupite si pujsa
srebrnibreg
16. 04. 2022 16.52
+2
Se pravi, da je imel Golob prav, ko je govoril o zmanjašanju porabi mesa.
lojze3
16. 04. 2022 16.57
-4
srebrnibreg
16. 04. 2022 17.32
+2
Upam, da gredo čez dober teden fašisti v maloro po dveh letih.
flojdi
16. 04. 2022 16.33
+0
Vsem , ki mečejo hrano v smeti , manjka samo ene 14dni ( ne npr 4leta) Lakote
flojdi
16. 04. 2022 16.38
+1
.in še en moj davni prepis iz neke knjige : Nihče ne sme reči za neko hrano , ki jo IMA , da ni Dobra - dokler je na Zemlji en sam človek , ki umre zaradi lakote. / ? kam ste Splezali" eni
Drink Beer and Smile
16. 04. 2022 16.30
+1
Predlog za restavracije: namesto da dajete na krožnike preveč in nato mečete višek v smeti, raje zmanjšajte porcijo na lično količino, nato pa raje povprašajte po repeteju, ki ga lahko zaračunate za male pare
Drink Beer and Smile
16. 04. 2022 16.28
+2
Na prvem mestu je ODNOS do hrane. Kdo ti to privzgoji? Starši in okolica. Na drugo mesto bi dal CENO ter IZBOR hrane, saj nam je postala danes samoumevna, kot poceni cunje iz Bangladeša. Na tretje mesto pa postavljam DOSTOPNOST hrane, saj so trgovine na vsakem koraku in se premalo pragmatično odločamo kaj in kdaj bomo kaj jedli.
Ariana Ayra Lionwood
16. 04. 2022 16.18
+5
Na misel mi ne pride da bi vrgla hrano kar stran doma...kupi se toliko kot se potrebuje oz. se jedilnik prilagaja temu kar je na zalogi doma in nato skuha količina, ki se bo tudi pojedla. Če je smetana ali jogut par dni preko roka se odpre pa če vse ok se normalno uporabi. Grozno mi je ko slišiš da ljudje sploh ne pogledajo kako je s hrano, ki je par dni preko roka pa kar vržejo v koš...in to slišiš pogosto. Ali pa to ko so otroci tak razvajeni, da ne želijo nekaj jesti, pa se tisto vrže stran, pa gre druga kuhat...
Džouzi
16. 04. 2022 15.50
+9
V trgovinah se zvečer hrana, ki se ne sme prodajati naslednji dan, zavrže, čeprav je tisti večer še čisto ok. Določena hrana je po preteku roka vsaj še nekaj časa ok, vendar jo morajo vreči stran, namesto, da bi jo komu podarili, ali da bi jo zaposleni nesli domov (glede na to, da imajo mizerne plače, bi bili zelo veseli).
toma992 .
16. 04. 2022 15.45
+14
V bilokeri restavraciji sem delal, se je na koncu dneva zmetalo ogromno sveže nepostrežene hrane, ki je ostala od malic in kosil. Gostince bi morali spodbujati v to, da se hrano ne vrže vstran ampak daruje brezdomcem in ljudem v stiski.
METKA102
16. 04. 2022 15.45
+11
In potem stokamo, kako je hrana predraga. Očitno je še prepoceni, ker če je tako, jo 4-članska družina zavrže 300 kg na leto. Otroci so lačni, morda kateri res. 'Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga'. Po praznikih bodo pa spet polni smetnjaki.
ap100
16. 04. 2022 15.41
+9
samo vzgoja in ozaveščanje - predvsem staršev
Betuul
16. 04. 2022 15.35
+4
Hrane pojej toliko kot je velik želodec! Približno za tenis žogico!In to 5x na dan!to je bil dober nasvet bolniku z želodčnimi težavami! in onim ki bi radi shujšali !