Paradižnik, ki je k nam prišel iz tropskih krajev Južne Amerike, velja za eno izmed najbolj priljubljenih vrtnin pri Slovencih. To dokazujejo tudi številne objave na Facebooku, v katerih vrtičkarji tekmujejo, kdo bo objavil fotografijo najtežjega paradižnika.

Ena vodilnih strokovnjakinj s tega področja Miša Pušenjak pravi, da letos paradižnik zaradi hladnega maja pozneje dozoreva: “Vzrok slabšega dozorevanja je tudi v fizičnem pomanjkanju kalija v plodu, ne pa nujno v tleh. Letos se je povezalo veliko dejavnikov, ki so vzrok temu. V osnovi je to preozek kolobar s plodovkami in napačno, najpogosteje preobilno gnojenje z napačnimi hranili (dušik in fosfor, ki ju je v organskih gnojilih glede na kalij preveč). Tudi mrzel maj in posledično slabo razviti koreninski sistemi, posebej, če so bile sajene prevelike sadike, in to na prostem. Sledil je prehiter skok temperature navzgor, dolgo vroče obdobje in končno nepravilno preredko namakanje.”

Pušenjakova pojasnjuje, da načeloma letošnja sezona paradižnika ni slaba, kot vsako leto pa se tudi  tokrat pojavljajo rekordno veliki paradižnikovi plodovi. “Velikost plodov je odvisna od sorte in klimatskih razmer.”

Na centralni mestni tržnici bo 18. avgusta dan paradižnika

Kmetijsko gozdarski zavod Maribor pa se je odločil, da bo v počastitev letošnjega leta sadja in zelenjave na centralni mestni tržnici v Mariboru priredil dneve paradižnika. Ti bodo potekali 18. avgusta, med 8.30 in 12.00 uro, program pa obsega degustacijo in ocenjevanje plodov paradižnika ter izvedbo predavanj, ki bodo namenjena promociji uživanja lokalno pridelane sezonske hrane. Miša Pušenjak bo na predavanju govorila o izzivih  v pridelavi paradižnika in drugih plodovk v letu 2021, Marjeta Miklavc o razlogih za uživanje paradižnika, Martina Gomzi pa o shranjevanju paradižnika za zimo.

Miša Pušenjak bo na predavanju govorila o izzivih  v pridelavi paradižnika in drugih plodovk v letu 2021, Marjeta Miklavc o razlogih za uživanje paradižnika, Martina Gomzi pa o shranjevanju paradižnika za zimo. 

Obiskovalce vabijo, da na dogodek prinesejo vzorce rastlin, na katerih se pojavljajo težave, na tržnici pa bo potekalo tudi svetovanje. Vsak obiskovalec, degustator bo dobil tudi letak z nasveti za pridelavo in predelavo paradižnika.