FIT 24UR

BLOG: Kumare, zdrava in osvežujoča zelenjava za poletne dni

Ljubljana, 17. 07. 2022 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
3

Zadnjih nekaj dni sem postal 'obseden' s kumarami in te uživam skoraj pri vsakem obroku. Poleg tega, da so zelo okusne in enostavne za pripravo, vsebujejo tudi veliko pomembnih hranil in bore malo kalorij. Čeprav spadajo med najmanj kalorična zelenjavna živila, vsebujejo močne polifenolne spojine, ki lahko pomagajo naravno upočasniti staranje, ki ga povzroča oksidativni stres.

Kumare so znane po antidiabetičnem delovanju, zniževanju lipidov in antioksidativnem učinku na telo. V teh poletnih razmerah predstavljajo naravno in zdravo osvežitev ter odlično živilo za preprečevanje dehidracije.

Kumare lahko uživate brez slabe vesti, saj nimajo veliko kalorij.
Kumare lahko uživate brez slabe vesti, saj nimajo veliko kalorij. FOTO: Shutterstock

Kumara (Cucumis sativus) je sicer široko gojena 'buča' in članica družine rastlin cucurbitaceae. Nekako je najbolj prepoznavna zaradi svojih diuretičnih učinkov. S tem si je tako v tradicionalni ljudski kot v sodobni medicini prislužila sloves zdravilnega živila. V biološkem smislu gre za sadež, v vsakdanjem življenju pa jo uvrščamo med zelenjavna živila.

Zanesljivo lahko rečemo, da kumara  spada v družino buč, iz katere izvira veliko užitne zelenjave. To je eno najstarejših zelenjavnih živil, ki jih ljudje poznajo. Rastlina je omenjena tudi v Bibliji, ki jo opisuje kot zelenjavo Egipta. Še celo starodavne Rimljanke so kakovost soka kumar cenile kot odličen kozmetični izdelek, ki ščiti kožo. Zmečkana semena gojene kumare so pomešale s prahom, meso kumare pa so uporabljale za masko proti gubam.

Sok iz kumar se že dolgo uporablja kot naravni spodbujevalec elektrolitov, še preden so obstajale razne energijske pijače in vitaminska voda. Ker ima antibakterijske lastnosti in je protivnetno živilo, se kumara že stoletja uporablja kot domače zdravilo za akne ali za zmanjšanje rdečice in zabuhlosti na koži.

Zdravstvene koristi

1. Dober vir antioksidantov 

Vitamin C in betakaroten sta vam verjetno že znana. Vendar to še zdaleč ni vse, kar vsebujejo kumare. Te vsebujejo več različnih bioaktivnih spojin, vključno s kukurbitacini, glukozidi, lignani, flavonoidi, tanini, apigeninom in flavonoli, kot je fisetin. 

Flavonoidi, kot so kvercetin, apigenin, luteolin in kaempferol 6, imajo izjemne antioksidativne lastnosti. Na primer, kvercetin preprečuje sproščanje histamina, kaempferol lahko pomaga pri boju proti raku ter zmanjšuje tveganje za kronične bolezni.

2. Visoka vsebnost hranil, vendar nizka vsebnost kalorij, pomagata pri hujšanju

To pomeni, da prehrana s kumarami ponuja dragocene vitamine in minerale, a ima izjemno nizko vsebnost kalorij – le približno 16 kalorij na skodelico. Kumare vsebujejo približno 95 odstotkov vode, torej dobro napolnijo želodec in vašim obrokom lahko dodajo volumen, ne da bi vas obtežile. To pomeni, da lahko jeste več in se počutite siti, medtem ko se še vedno držite splošnega zdravega načrta za hujšanje z nižjo vsebnostjo kalorij.

Kumare so bogat vir vitaminov B, ki so znani po tem, da pomagajo olajšati občutke tesnobe in omiliti nekatere škodljive učinke stresa.
Kumare so bogat vir vitaminov B, ki so znani po tem, da pomagajo olajšati občutke tesnobe in omiliti nekatere škodljive učinke stresa. FOTO: Shutterstock

3. Pomagajo pri zmanjševanju tveganja za nastanek rakavih celic

Kumare vsebujejo polifenole, imenovane lignani, ki lahko pomagajo zmanjšati tveganje za raka dojke, maternice, jajčnikov in raka prostate.

Fitonutrienti, imenovani kukurbitacini, imajo tudi antirakave lastnosti.

4. Pomagajo izboljšati presnovo in zdravje srca

Kukurbitacini, ki jih najdemo v kumarah, so znani po svojih citotoksičnih, hepatoprotektivnih, srčno-žilnih in antidiabetičnih učinkih. Lignani, ki jih najdemo v kumarah, imajo protivnetne učinke in spodbujajo krepitev imunskega sistema ter so koristni za boj proti boleznim srca in ožilja.

Učinki uživanja lignanov iz rastlinske hrane imajo koristne povezave z ravnmi C-reaktivnega proteina, učinkom znižanja celotnega holesterola in holesterola lipoproteinov nizke gostote (LDL) ter izboljšanimi ravnmi krvnega tlaka.

Kumare zagotavljajo tudi pomembne minerale, ki pomagajo ohranjati zdravo srce, vključno s kalijem in magnezijem. Kalij je povezan z bolj zdravimi ravnmi krvnega tlaka, saj pomaga nadzorovati tekočine v telesu. Pravilno ravnovesje kalija tako znotraj kot zunaj celice je ključnega pomena za vaš organizem. Živila, bogata z magnezijem, poleg splošnega delovanja živčevja, uravnavanja srčnega utripa, ravnovesja tekočin, boljše stabilnosti krvnega sladkorja in večje porabe energije blagodejno vplivajo tudi na krvni tlak.

5. Podpirajo močne kosti

Vitamin K je v maščobi topen vitamin, ki skupaj z drugimi bistvenimi hranili, kot sta kalcij in magnezij, ohranja močne kosti. Podpira tudi zdravo presnovo, absorpcijo hranil, pomaga pri zdravju srca in pri strjevanju krvi, podpira nevrološke funkcije in lahko pomaga pri zaščiti pred rakom.

6. Izboljšajo prebavo in lajša zaprtje

Semena kumare se pogosto uporabljajo za preprečevanje in naravno lajšanje zaprtja v tradicionalnih oblikah medicine, kot je ajurveda, saj so bogata z vodo in vlakninami.

Mnogi ljudje trpijo zaradi pomanjkanja magnezija, ne da bi se tega sploh zavedali, toda prehrana s kumarami je vir magnezija in drugih elektrolitov, ki lahko pomagajo pri hidraciji črevesja in prebavne sluznice, zaradi česar ste bolj 'redni'.

Kumarični sok je naravni spodbujevalec elektrolitov.
Kumarični sok je naravni spodbujevalec elektrolitov. FOTO: Shutterstock

7. So naravna pomoč pri blaženju stresa

Kumare so bogat vir vitaminov B, vključno z vitaminom B1, B5 in B7 (biotinom). B-vitamini so znani po tem, da pomagajo olajšati občutke tesnobe in omiliti nekatere škodljive učinke stresa.

8. Hidrirajo in pomirjajo kožo

Kumare na kožo delujejo pomirjevalno in jo hladijo, zmanjšujejo otekanja in vnetja. Če rezine kumar položite na oči, zmanjšate jutranjo zabuhlost. So tudi naravno sredstvo za lajšanje in zdravljenje opeklin. Svež kumarični sok se že stoletja uporablja za naravno nego poškodovane, suhe ali občutljive kože. Uporabljali so jih celo za naravno zdravljenje aken in brazgotin.

Lupina kumare je dober vir vitamina A, ki lahko pomaga pri zdravju kože, poleg tega imajo kumare in njihova lupina diuretične učinke, ki lahko zmanjšajo zabuhlost.

9.Pomagajo lahko pri preprečevanju ali blaženju glavobolov

Tradicionalno so kumare uporabljali kot naravno zdravilo proti glavobolu in za zmanjševanje bolečin, saj se te borijo proti vnetjem in oteklinam. Glavobole ali migrene lahko sproži veliko stvari, vključno z dehidracijo, stresom, utrujenostjo itd. Živila z visoko vsebnostjo vode in magnezija, kot so kumare, pa se borijo proti glavobolom tako, da uravnavajo tekočine v telesu in preprečujejo dehidracijo.

Bobana lahko spremljate na njegovi spletni strani in na profilih na Facebooku in Instagramu. Vsa mnenja, morebitna vprašanja in predloge lahko sporočite na info@bobanpaukovic.com ali 24ur.com@pop-tv.si.

10. Poskrbijo za hidriranost organizma

Kumare sestavlja 95 odstotkov vode in so polne pomembnih elektrolitov, zato so odlične v vročih poletnih mesecih, da preprečimo dehidracijo. 

11. Preprečujejo slab zadah

Če daste rezino kumare na ustno nebo, se lahko znebite neprijetnega zadaha, saj slab vonj povzročajo bakterije, prisotne v ustni votlini. 

12. Ščitijo možgane

Kumare vsebujejo protivnetne flavonole, imenovane fisetine, ki imajo pomembno vlogo pri zdravju in delovanju možganov. Poleg izboljšanja delovanja spomina, zaščite živčnih celic ter njihovega propadanja, povezanega s starostjo, je bilo ugotovljeno, da fisetini preprečujejo okvare pri Alzheimerjevi bolezni.

13. Preprečujejo vnetja

Kumare pomagajo 'pogasiti' ogenj oziroma vnetni odziv v vašem telesu (povezano z zaviranjem aktivnosti provnetnih encimov – vključno s ciklooksigenazo 2 ali COX-2).

Kumare vsebujejo 95 odstotkov vode.
Kumare vsebujejo 95 odstotkov vode. FOTO: Shutterstock

Tveganja in stranski učinki

Kumare se zdijo precej neškodljive in zelo redko povzročajo alergije.  Kot smo že omenili, je najbolje, da kupujete organske (v idealnem primeru nepovoščene), da se izognete visokim stopnjam kemikalij.

Ali kumar ne bi smeli uživati zvečer zaradi njihovih diuretičnih učinkov? To verjetno ne bo težava, razen če jeste zares velike količine te zelenjave. Čeprav lahko vplivajo na pogostejše uriniranje, je ta učinek običajno subtilen in pri večini ljudi ne bo motil spanja.

Zaključek

Če malo podrobneje analiziramo kumare glede na njihovo kemično sestavo, ugotovimo, da vsebujejo veliko hranilnih snovi, ki ugodno vplivajo na zdravje. Voda predstavlja skoraj 95 odstotkov tega osvežujočega živila. To pojasnjuje nizko vsebnost kalorij v kumarah. Te vsebujejo malo beljakovin, maščobnih kislin, ogljikovih hidratov in vlaknine, ki pomagajo prebavi in 'čistijo' telo. Prav tako se v kumarah nahajata askorbinska in kofeinska kislina – dve naravni spojini, ki ovirata zadrževanje vode. 

Od vitaminov in mineralov vsebujejo vitamine A, B1, B2, B5, B6, B9, C, E, K, PP in holin, kalcij, magnezij, kalij, fosfor, železo, cink, baker, mangan, selen in fluorid.

Torej, zdaj lahko dobimo odgovor na to, zakaj kumare lahko označimo kot rastlinski antioksidant, ki izloča toksine iz telesa, ter zakaj pomagajo očistiti črevesje, imajo diuretični učinek, krepijo zdravje srca in ožilja, vplivajo na delovanje notranjih organov, krepijo kosti, blagodejno vplivajo na kožo, lase in nohte ter tudi izboljšajo razpoloženje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gabiula
17. 07. 2022 21.31
Letos so zelo grenke kjer je suša.
brabusednet
17. 07. 2022 18.27
-1
So to tisti naravni vibratorji za nžnejši spol.
Lajalica
17. 07. 2022 16.46
+2
Si nor, saj se jih prenaješ v parih dneh... poleg tega to ni uravnotežena prehrana, če vsak dan kumare natepavaš.