Starodavno žito, ki ne draži črevesja: To nizkokalorično živilo, podobno zdrobu, je pravi zaveznik za hujšanje in zdravje

27. 1. 2023
Starodavno žito, ki ne draži črevesja: To nizkokalorično živilo, podobno zdrobu, je pravi zaveznik za hujšanje in zdravje (foto: Profimedia)
Profimedia

Morda ste že slišali za kvinojo, amarant, proso in celo kuskus, kaj pa je fonio? To drobno žitno zrno izvira iz Afrike, in čeprav v Severni Ameriki še ni zelo poznano, že tisočletja zagotavlja prehrano in koristi za zdravje prebivalcev drugih celin.

Če želite ohraniti raven trebuh, je priporočljivo prilagoditi prehrano. Obstajajo očitne stvari: izogibajte se pitju gaziranih pijač (tvegate, da jih dobite), izogibajte se živilom, ki fermentirajo in zato med prebavo povzročajo pline ... Za nekatere lahko dodamo še: izogibajte se mlečnim izdelkom, ki so včasih težko prebavljivi, ko postanete odrasli. Ali pa se izogibajte vsemu, kar vsebuje gluten. Tudi če nimate celiakije, lahko gluten upočasni prebavo ali jo celo zelo oteži.

Ne spreglejte:

Da bi zagotovili nemoteno prebavo in se izognili napihnjenosti ter ohranili udobje in raven trebuh, je priporočljivo uživati hrano, ki ne draži črevesja, ter dajati prednost vlakninam itd. Zato pogosto priporočamo kvinojo, ki je s prehranskega vidika še posebej zanimiva in vas tudi nasiti. Obožujemo jo ... Vendar je nemogoče, da bi jo jedli pri vsakem obroku in tvegali, da se je naveličamo. Kakšno drugo možnost imamo?

Tukaj je žito, ki ne draži črevesja in bo v vašem srcu nadomestilo kvinojo!

Ste se naveličali kvinoje? Poskusite fonio, ki je znan tudi kot "seme vesolja". To žito, podobno zdrobu, ki ga tradicionalno pridelujejo in uživajo v Zahodni Afriki, je pravi zaveznik za hujšanje in zdravje. Fonio je podoben drugim zgoraj naštetim starodavnim žitom, vendar ima nekoliko drugačen okus in teksturo ter številne prednosti, zaradi katerih je primeren dodatek k skoraj vsaki prehrani. Prva prednost: ne vsebuje glutena. Drugič: vsebuje tudi zelo malo kalorij. Na 100 g je malo več kot 1256 kJ (300 Kcal). Bogata je z dobrimi beljakovinami in vlakninami, zato pospešuje prehod skozi črevesje in lajša prebavo.

Ker je fonio še posebej nasiten, je kot nalašč za uživanje v okviru diete, da bi omejili željo po hrani in prigrizke. Fonio vsebuje tudi veliko vitaminov in mikrohranil, ki poskrbijo za dobro mišično in duševno zdravje.

Podobno kot kvinoja in druga starodavna žita ima tudi fonio naslednje prednosti:

Vitamini skupine B. Ti vitamini prenašajo hranilne snovi in kisik po krvi, pomagajo telesu pri dostopu do energije, shranjene v zaužiti hrani, in pomagajo našim encimom pri učinkovitejšem delovanju. Prav tako so izjemno pomembni za zdravje nosečnic in njihovih rastočih otrok. Večino vitaminov B-kompleksa, razen vitamina B-12 (ki ga najdemo v živalskem mesu), najdemo v polnozrnatih žitih, kot je fonio.

Beljakovine. Če ste vegetarijanec, vegan ali preprosto iščete način, kako v svojo prehrano vnesti več beljakovin, poskusite s starodavnimi žiti. Beljakovine so skupni izraz za več kot 20 aminokislin, ki v različnih kombinacijah pomagajo telesu graditi mišice, obnavljati kožo, rasti las in še kaj. Večina odraslih, ki tehtajo 140 kilogramov, potrebuje približno 50 gramov beljakovin na dan, odrasli, ki tehtajo 200 kilogramov, pa 70. 

Če ne jeste mesa in ne veste, katera rastlinska živila vsebujejo to makrohranilo, je težko dobiti dovolj beljakovin. Poleg tofuja imate na voljo še veliko drugih možnosti: Preden se odločite za nezdrave možnosti ali se napolnite z rastlinskimi beljakovinskimi napitki (čeprav so ti včasih lahko tudi zdravi), si za začetek omislite fižol, maslo iz oreščkov in starodavna žita, kot je fonio. 

Prednosti Fonio za krepitev zdravja

1. Spodbuja izgubo telesne teže

Če želite shujšati, morate sprejeti manj kalorij, kot jih porabite. Fonio vsebuje veliko vlaknin. Veliko več kot večina žit in semen. Nekatere lastnosti živil lahko spodbujajo hujšanje, bodisi s pospeševanjem presnove bodisi z zmanjševanjem apetita. Velika količina vlaknin lahko poveča občutek sitosti, zaradi česar zaužijete manj kalorij. Poleg tega vsebuje veliko beljakovin, ki lahko pospešijo presnovo in znatno zmanjšajo apetit.

2. Poveča energijo

Umaknite se od ogljikovih hidratov, kot sta riž in kruh. Ti lahko povzročijo padec sladkorja v krvi, zaradi česar ste utrujeni. Odločite se za nekaj fonio, ki je v bistvu kompleksni kardij, ki vam lahko zagotovi stalen odmerek energije skozi ves dan. Fonio je odličen vir vitaminov B, vlaknin, beljakovin in vseh 9 esencialnih aminokislin, ki jih vaše telo ne more proizvesti samo in so bistvene za gradnjo mišic.

Fonio je tudi odličen vir železa. Železo je potrebno za številne procese v človeškem telesu. Je na primer bistveni del hemoglobina. Ta spojina prenaša kisik v krvi ter podpira energijo in delovanje celic v telesu.

3. Protivnetno

Fonio vsebuje številne protivnetne hranilne snovi, vključno s fenolnimi kislinami, polisaharidi celične stene in hranilnimi snovmi iz družine vitamina E. Koristi Fonio pomagajo spodbujati zdrave črevesne mikrobe (prijazne bakterije v črevesju), kar je pomembno za preprečevanje debelosti, vnetij in bolezni.

4. Znižuje holesterol

Fonio zaradi vsebnosti dobrih vlaknin lahko pomaga pri zniževanju ravni holesterola. Vlaknine pomagajo pri prebavi, za katero so potrebne žolčne kisline, ki se delno proizvajajo s holesterolom. Ko se prebava izboljša, jetra iz krvi odvzamejo holesterol in tako ustvarijo več žolčnih kislin, s čimer se zmanjša količina LDL, slabega holesterola. Številne študije kažejo, da vlaknine pomagajo pri zniževanju ravni sladkorja v krvi, zniževanju holesterola, povečanju sitosti in pomagajo pri hujšanju.

5. Izboljša prebavo

Naš prebavni sistem je zelo zapleten in zaradi prehrane, čustvenega stresa ali bolezni lahko razvijemo več prebavnih motenj. Fonio lahko pomaga pri prebavi, saj je vir netopnih in topnih vlaknin. Vlaknine dodajo prostornino hrani, ki se prekuha v želodcu, in tako spodbudijo stene prebavnega trakta. To pomaga pri rednem odvajanju blata.

6. Spodbuja metabolizem

Spodbujanje presnove vam ne pomaga le pri hujšanju, saj poveča sposobnost izgorevanja kalorij, ampak tudi pri ohranjanju zdrave telesne teže. Polnozrnata živila so odlična živila, ki pospešujejo presnovo, saj imajo nizek glikemični indeks, kar pomeni, da se po zaužitju hrane hitreje začnete počutiti siti. Fonio je še posebej odlično superživilo, saj z njim dobite beljakovine in vlaknine, kar je vedno dobra kombinacija za kurjenje maščob in s tem pospeševanje presnove.

Kako kuhati fonio?

Pri uživanju fonia ni nič zapletenega: skuhate ga lahko skoraj tako enostavno kot riž. Ko ga operete, ga dodajte v velik lonec z vrelo vodo in pustite vreti približno deset minut. Po kuhanju ga lahko jemo kot prilogo k mesu, ribam ali zelenjavi, lahko pa ga uporabimo kot osnovo za več receptov, na primer za rižoto ali tabbule...

Fonio lahko uživamo tudi sladko, na primer za zajtrk, v kaši, namesto ovsenih kosmičev ali v mlečni sladici.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Nicole Kidman pokazala najbolj udoben videz srajce in vrečastih kavbojk, ležerne uniforme vsake ženske

Priporočamo tudi:Japonska dieta z bananami je najbolj priljubljena dieta na svetu: V 7 dneh obljublja izgubo tudi do 5 kilogramov