Inšpektor

Je hrana predraga?

Ljubljana, 20. 11. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
68

Pridelava hrane je kriva za tretjino vseh izpustov toplogrednih plinov. Posebej problematična je živinoreja, torej naša poraba mesa. Zaradi dviga cen energije, surovin, embalaže in krme se nam zdaj obeta dvig cene hrane nasploh. Tudimesa. Bomo zaradi tega porabili manj mesa? Kako pomembno nam je trajnostno prehranjevanje? Napoved dviga cen hrane razburja, a po drugi straniSlovenci v povprečju zavržemo 68 kg na prebivalca.

Ne gre le za videz ali okus – lokalna in sezonsko pridelana hrana sta ključni za zdravje ljudi. Pridelki, ki pridejo od daleč, niso obrani dozorjeni, dolgo časa stojijo ter izgubijo pomemben del ključnih hranil, vitaminov in mineralov. Pridelava hrane pa je kriva za tretjino vseh izpustov toplogrednih plinov. Posebej problematična je živinoreja, ki prispeva k veliki porabi naravnih virov, toplogrednim plinom in izginjanju biotske raznovrstnosti ter je eden glavnih krivcev za podnebne spremembe.  

Zeleni zabojček je eno od podjetij, ki združujejo ekološke pridelovalce hrane in kupce, ki ekološke pridelke naročijo po internetu. Gre za kratko in hitro verigo: kmet, Zeleni zabojček, kupec. Agrarni ekonomist, profesor Emil Erjavec z biotehniške fakultete, pravi, da so tovrstne kratke verige vsekakor eden od dobrih, učinkovitih načinov in ena od pomembnih poti, kako se bo oskrboval sodoben človek, potrošnik. "Ampak to je samo ena od poti, to ne more odgovoriti na vprašanje, kako se bo povprečen potrošnik oskrboval s hrano in tudi prehranjeval, ker bo vse skupaj še vedno šlo preko velikih trgovskih sistemov, po dolgih verigah, in pot do tega, da bi jih spremenili in potrošnika navadili, da se bo odločal prav, da bo pogledal, od kod je hrana, kaj piše, in bo na koncu tudi pripravljen plačati nekoliko več, je zelo dolga," pravi Erjavec. 

Zelenjava
Zelenjava FOTO: Dreamstime

Medtem pa se hrana vse bolj draži, kar bo upočasnilo prizadevanja za bolj trajnostno prehranjevanje. V Sloveniji so se v letu 2020 v primerjavi z letom prej najbolj podražila jabolka (za 35 odstotkov) in mleto mešano meso (za 23 odstotkov). Podražila so se skoraj vsa živila, jajca za slabih 10 odstotkov, kruh pa za 6,6 odstotka. Pocenil se je krompir – cena kilograma je bila skoraj 19 odstotkov nižja. Cene osnovnih živilskih izdelkov se torej višajo, vse več ljudi potrebuje pomoč v obliki hrane, na drugi strani pa nastaja več odpadne hrane.

Epidemija je močno pretresla prehrambeni trg – od pritiskov za nižanje cen do uničevanja ogromnih količin pridelkov, zaprte so bile šole, vrtci, gostinski sektor, po drugi strani so si ljudje delali zaloge. Postalo je jasno, kako pomembni sta samooskrba države s hrano in prehranska varnost. Zdaj se nam obeta dvig cen hrane zaradi dviga cen energentov, surovin, embalaže in krme. Podražilo se bo vse, od kruha do sadja, zelenjave in mesa. Goveje, svinjsko in piščančje meso naj bi se na primer podražilo za 10 do 15 odstotkov. Direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec pravi, da so v to prisiljeni. "Nam se je za 30 odstotkov in več podražil ves repromaterial, stroški dela so se povečali za več kot 20 odstotkov, draži se proizvodni proces, torej energija – nenormalni dvigi, 300, 400 odstotkov, kar ni normalno, ampak je stvar špekulacij. Draži se surovina, govedina se je v nekaj tednih podražila za do 40 odstotkov," pojasnjuje.

Podobno sporočajo tudi ostala živilska podjetja, zahtevke za dvig dobavnih cen dobivajo seveda tudi trgovci. Nekateri so že dvignili cene nekaterih živil, drugi se še pogajajo, marže pa ostajajo poslovna skrivnost. Na nekatere slovenske izdelke naj bi bile stoodstotne ali še višje, najvišje pa naj bi bile celo okoli 300-odstotne. Dvig cen energije na primer vpliva na celotno verigo preskrbe s hrano in na odnose v tej verigi, pravi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, Igor Hrovatič

Nakupovanje
Nakupovanje FOTO: Dreamstime



"Kmet je v bistvu prodal po enakih ali celo nižjih odkupnih cenah, tudi podatki kažejo, da so odkupne cene določenih proizvodov nižje kot v drugih državah. Kmetje niso razlog, da potrošnik kupuje dražjo hrano," trdi Hrovatič. Kdo si torej odreže kakšen kos pogače? "Sem pa vsaj iz primerov, s katerimi sem se sam srečeval ... V bistvu so ti podatki, tudi če jih hočeš dobiti, opredeljeni kot poslovna skrivnost posameznega deležnika," pravi Hrovatič. V kratkih verigah, kot je Zeleni zabojček, ne bodo dvigovali cen, čeprav so tako odkupne kot prodajne večinoma nespremenjene že 12 let, kakor dolgo delujejo. Tako so se dogovorili tudi s kmeti.

Napoved dviga cene hrane je ljudi večinoma razburila, a Krivec miri, da vsaj pri mesu cene ne bodo nevzdržne. "To ne pomeni, da bo meso dražje, kot je bilo pred dvema letoma, ne, počasi se vrača na tisti nivo. Še vedno bo meso eno cenejših živil glede na zahtevnost proizvodnje in glede na to, kaj to živilo ponuja. Tako da tu ni nobene panike, da si potrošnik ne bo mogel privoščiti mesa, zato ker bi bo bistveno dražje."

V anketi, ki so jo lani izvedli v Zvezi potrošnikov Slovenije, so potrošniki med razlogi, zakaj se ne prehranjujejo bolj trajnostno, na prvem mestu navedli ceno (dobrih 61 odstotkov) in pomanjkanje informacij (40 odstotkov). Sledi nejasnost označevanja, pomanjkanje trajnostnih izdelkov in pomanjkanje časa. Skoraj šest odstotkov ljudi trajnost ne zanima. "Hrana je tako pomemben družbeni segment in se tako težko spreminja, predvsem ker je trend do zdaj šel v nasprotju z interesi družbe, da je to zdaj najtežje spremeniti v nasprotno smer," pravi profesor Erjavec.

Zdrava in varna hrana je seveda tudi stvar dohodka. Socialno šibki si jo realno težko privoščijo, pri tistih s povprečnimi in višjimi dohodki pa je stvar določanja prioritet. Res je, na globalni ravni se morajo popolnoma spremeniti veliki prehranski sistemi, vendar pa lahko tudi kot posamezniki uvedemo pomembne spremembe. Najbolj trajnostna sta kuhanje doma in premišljeno kupovanje hrane, da je čim manj konča v smeteh, ne glede na to, kako poceni je. 

Celotni prispevek si lahko ogledate na Voyo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
29. 11. 2021 15.41
Vse je predrago za tistega, ki kupuje. Vse je prepoceni za tistega, ki prodaja. Kupi lončke za rože in imej.
mario7
21. 11. 2021 16.54
+1
Hrana pri kmetu doma ,seveda brez DDV ni draga.
ni_mi_vse_eno
29. 11. 2021 15.43
Pravi tisti, ki je kdaj sam delal z zemljo. Če pa nikoli nisi delal, potem je lahko tudi obratno, saj nimaš izkušnje, da bi razumel.
Korintos11
21. 11. 2021 15.40
+1
Če gredo vsi na Bio pridelavo je za kleto ali dve lakota.
Korintos11
21. 11. 2021 15.39
+0
Poglejte koliko hrane se zavrže po hotelih, šolah ali bolnišnicah! Zakaj je ne razdelijo siromakom z nizko plačo ali penzijo'
rambi92
21. 11. 2021 14.55
+3
Tisti kmetje, ki še vztrajamo, se smejimo idejam ljudi, ki mislijo, da če imajo eno njivico bodo rešeni krize. Ne bodo. Če mi kmetje zaradi neumnih strategij politike (že na evropski ravni) ne moremo je ne bodo niti amaterji. Ljudje se sploh ne zavedajo, koliko ur "poklicni" kmetje vložimo v pripravo zemlje, vzdrževanje pridelkov in nenazadnje spravilo. Ljudje ob službah po nobeni teoriji ne bodo zmogli, ne časovno ne finančno. Se sploh zavedate koliko stane zaščita pred divjadjo, ki jo moramo financirati iz lastnih sredstev? Sicer lahko na pridelke pozabimo.
el capitano
21. 11. 2021 14.29
+3
Ena srednje velika potniška ladja spusti več izpustov, kot vemo slovensko kmetijstvo skupaj.
Oknaj 4
21. 11. 2021 10.44
+5
Kar precej nakladanja v tem prispevku. Živinoreja bode v oči ne ga srat iztrebki so čisto naravni, predelava hrane pa ni več tako naravna zraven pa še vsa ta čistila in detergenti . Potem pa še zavržena hrana iz biokant smrdi veliko bolj kot iz enega hleva
pepikrlinca
21. 11. 2021 09.08
+6
Trgovci so glavni generator drage hrane.
minddy
21. 11. 2021 08.53
+1
od nekje je treba dobit denar za razsipno državo, stari časi se vračajo ko bo treba zopet čez mejo po nakupih
Walter Pravicek
21. 11. 2021 08.52
+2
PREDRAGA HRANA?RESNICE NI MOČ VSTRAN VREČTI:KMET,ČE NI PREKUPČEVALEC,MORA DELATI OD ZORE DO MRAKA.ADIJO BIO,KI JE BIL AKTUALEN,KO SMO BILI MI STARCI OTROKI!KUPUJEM V TUJIH TRGOVINAH,NE GREM H KMETU NA DOMAČIJO,KUPUJEM ZELJE IN REPO STRICA JOŽETA!ODLIČNO!NE KUPUJEM LUŠT PARADAJZA,JE PREDRAG.VSAK VE KOLIKO SME MESEČNO OD POKOJNINE POTROŠITI ZA TE IZDATKE.
minddy
21. 11. 2021 08.50
+1
haha glede na podražitev zgleda da ima slovenija največ toplogrednih plinov
oježeš
20. 11. 2021 18.36
+4
Živinoreja je posebej problematična? Ko pa gledaš na TV programu Animal planet in podobnih, pa kaže v naravi na milijone prostoživečih govedi in drugih živali le na enem delu zemlje, pa te živali niso krive za izpuste toplogrednih plinov. Bi lahko kdo brez nakladanja pa nekako realno opisal te zadeve, ne tako kot se njemu samemu zdi, da je. Krivih je tistih nekaj sto v štalah in te bodo uničile ves planet?
resslovenka
20. 11. 2021 18.24
+1
Cene mesa niso visoke. Vsi trgovci ponujajo akcije. Kaj jemo in od kje, sam bog ve. Ljudje kupujejo poceni meso, nekateri zorjeno, ki je bistveno dražje. Na splošno je opaziti, da ljudi privabljajo akcije. Gneče, konec tedna po trgovskih centrih in polni nakupovalni vozički kažejo, da nekateri nimajo posebnih problemov. Aja, danes je pa še crni petek in v BTC gneča, da te kap. 😀
oježeš
20. 11. 2021 18.38
+5
Je pa tudi hecno, ali pa resnično žalostno. Napovedujejo se drastične podražitve mesa, v vseh trgovinah, mesnicah pa po 25% ali več popust na meso. Kdo je tu nor?
Walter Pravicek
21. 11. 2021 08.56
+1
NAPIŠEM ŽE 101(STOPRVIČ):NAS REŠUJEJO TRGOVCI NE DRŽAVA!NE "USKLADITEV"POKOJNIN,KI NAM JE BILA ITAK OD STRANI FINANCARJEV UKRADENA.VIŠAJO SE PLAČE V KROGIH ZDRAVSTVA,ŠOLSTVA,V OBRTI IN INDUSTRIJI LE KAPLICE!ZATO POZDRAVLJAM TEDENSKO AKCIJO V ŠPARU,TUŠU=MINUS 25%NA IZBRANI IZDELEK,ALI POPUSTI,DA SE TI ZAVRTI,A VSE PAČ NI ZLATO,ČE JE PONUDBA POZLAČENA!
MihaGliha
20. 11. 2021 17.40
+7
Hrana ni draga sigurno samo apetit po zaslušku je velik
detect
20. 11. 2021 16.54
+2
vse je relativno.
akize
20. 11. 2021 15.49
+3
Meni se zdi prepoceni
lojze3
20. 11. 2021 16.22
+4
Res je nič več se ne splača delat na njivi
oježeš
20. 11. 2021 18.43
+1
Ko veš kakšne marže si odtegnejo trgovci je res sama hrana bistveno cenejša. Ampak je treba plačati tako proizvod, delo proizvajalca, prevozne stroške, zaslužek prodajalca večkrat še preprodajalca, da je potem res drago. Je pa po drugi strani zaskrbljujoče, ker direktna dostava v trgovino, prodaja pri proizvajalci je večkrat dražja, kot kakšen proizvod, ki je pripeljan iz neke tretje države. Tako, da je vse relativno in navsezadnje ni nikjer poceni. No razen tam, kjer imajo plače da jim res lahko rečejo plače. Če pa imaš dva, tri otroke, starša delata za mezdo, je pa res problem, ampak jesti pa morajo. Od samega zraka se ne da živeti.
Walter Pravicek
21. 11. 2021 08.57
+1
džonborno
20. 11. 2021 15.23
+7
Hrana je draga, ker je trgovcem marža 300% premajhna! Po drugi strani pa, če bi bila cenejša bi jo zavrgli še več kot jo. Zakonsko omejiti marže trgovcev (kot pri naftnih derivatih) in zakonsko zagotoviti najnižje odkupne cene od proizvajalcev. Aktivirati kmetijske zadruge da organizirajo maloprodajo od lokalnih kmetov kupljene hrane (lep primer je Agraria Koper).
Matko88
20. 11. 2021 15.21
+1
Živinoreja? Krave prdajo? A krave vlečejo nafto iz zemlje in jo spuščajo nazaj? Daj naredite svojo raziskavo, ne pa da pišete/berete neumnosti.
niktalop
20. 11. 2021 15.12
+4
Je hrana predraga? Ne ni. Plače so prenizke.
202021
20. 11. 2021 14.51
+1
uf to je novica leta... madona ste konji. boste videli do božiča bo bencin 1.70 dizel 1.85@ ko bog. za kruh v hoferu boste delali 1uro v službi... bo še zwelo hudo....