Novoustanovljena zadruga Via Vitae iz Maribora ponuja gotove jedi vsem, ki bi se radi bolj trajnostno prehranjevali, meso pa nadomestili z rastlinskimi beljakovinami. Po lokalno pridelane sestavine gredo na kmetije, jedi brez konzervansov in umetnih dodatkov ponujajo v vračljivih steklenih kozarcih, rok trajanja je od enega do tri mesece.
»Jeej! se imenuje naša blagovna znamka gotovih polnovrednih rastlinskih obrokov v steklenem kozarcu, ki jih ponujamo od konca januarja letos. Vsak obrok stane 6,9 evra,« pravi Aljoša Huber, vodja prodaje in trženja. V ekipi so še Klemen Lukman, ki vodi proizvodnjo, finance, razvoj in je uradni predsednik zadruge, jedi ustvarja in pripravlja chef Rok Zebec, Dejan Damiš pa skrbi za kreativo, grafično oblikovanje in razvoj uporabniške izkušnje.
Pripravljene jedi iz lokalno pridelane zelenjave
Trenutno ponujajo pet jedi. Bolonjsko omako Boljeneze in ričet Ričet Gir v rastlinski preobleki, kislo repo z ajdovimi falafli Repate, njoke v omaki z jurčki Jurček in po novem tudi joto s kislim zeljem in krompirjevimi cmoki s fižolom. Novembra so se do naslednje sezone paprik poslovili od čuftov iz pireja in fižola v omaki iz paprike Nefilana paprika. »Do konca septembra smo ponujali tudi tri vrste nasitnih gurmanskih solat, ki smo jih umaknili iz prodaje predvsem zaradi potrebe po dodatnih raziskavah trga ter optimiziranja proizvodnih in dobavnih procesov. Roki uporabe so bili namreč kratki, do enega tedna. Preostale kuhane jedi je treba porabiti v najmanj enem in največ treh mesecih. Nekateri jih kupujejo za zalogo in hranijo v hladilniku,« dodaja Huber. Želijo se čim bolj približati željam in potrebam kupcev, zato ponudbo širijo in prilagajajo.
S QR-kodo preverite pridelovalce
V čim večjem obsegu nabavljajo ekološko in integrirano pridelano zelenjavo od lokalnih pridelovalcev, proizvajalcev in trgovinic. Lokalna in sonaravna pridelava pomeni krajši transport z manjšimi izpusti toplogrednih plinov ter zaščito tal, vode in zraka pred škodljivimi kemikalijami in degradacijo tal. »S tem zagotavljamo visokokakovostne jedi, hkrati ščitimo okolje in podpiramo lokalno gospodarstvo. Naši obroki so sledljivi do vira sestavin, vsak obrok ima edinstveno QR-kodo, ki jo skenirate s telefonom in na interaktivnem zemljevidu se prikažejo ime in lokacija kmetije ter njen način kmetovanja,« razlaga.
»Večino sestavin za polnovredne jedi kupimo prek zadruge Dobrina, ki povezuje veliko kmetij iz okolice Maribora, in prek lokalnih pridelovalcev z osrednje mariborske tržnice. Med našimi stalnimi dobavitelji so ekološki mlin Mlinarček, ekološke kmetije Valentan, Marn in Vrbnjak, pridelovalec kisa Simonič, šampinjoni Krevh, kmetije Kuzma, Horvat, Čuček – Titan, Skok, oljarna Petovar …« našteva Aljoša Huber.
Prodajo širijo iz Podravja v osrednjo Slovenijo
Njihove jedi so naprodaj v Mariboru v restavraciji Bro'sis in izbranih trgovinah z zdravo hrano ter z dostavo prek Wolta. So tudi v trgovinah za zdravo življenje Avena na Ptuju in v Ljutomeru. Pri naročilu večje količine prek njihove spletne strani poskrbijo tudi za prevzem ali dostavo v Mariboru. »Še letos ali najpozneje v začetku novega leta bomo prodajo razširili v osrednjo Slovenijo, pozneje pa na vso državo. Spogledujemo se tudi z idejo, da bi razširili Jeej! tudi v tujino,« napoveduje Aljoša Huber.
Med njihovimi kupci prevladujejo vegani, vegetarijanci in fleksitarijanci, ki jedo večinoma rastlinsko hrano in manj mesa, ter ljudje z avtoimunskimi boleznimi in alergijami. »Radi bi spodbudili čim več ljudi, da bi jedli manj mesa in več rastlinske hrane. Čim širšemu krogu želimo ponuditi okusno, zdravo, priročno in trajnostno prehransko rešitev za 21. stoletje,« dodaja Huber.
Prehranjevanje z manjšim okoljskim odtisom
Omenja, da »lokalno pridelana hrana rastlinskega izvora blagodejno vpliva na zdravje in dobro počutje ljudi ter na okolje in živali«. »Manj mesne hrane zmanjšuje izpuste toplogrednih plinov, krčenje gozdov, izgubo biotske pestrosti, degradacijo kmetijske prsti in drugih povezanih težav, ki so predvsem posledica množične živinoreje in poljedelstva,« dodaja. Ljudje so večinoma prezaposleni, da bi vsak dan poskrbeli za zdrave obroke.
»Velik del ideje za zagon polnovrednih rastlinskih obrokov Jeej! sloni tudi na zavedanju, da želimo del rešitve svetovne krize na prehranskem področju. Z našimi obroki pomagamo ohranjati ali regenerirati vsaj tri do šest organskih snovi v prsti tako, da izbiramo sestavine z lokalnih kmetij. Po svetu je degradiranih 52 odstotkov kmetijskih tal, ki vsebujejo premalo hranilnih organskih snovi. Degradacija tal lahko pripelje do pomanjkanja hrane in vode, izgube rastlinske pestrosti, konfliktov in migracij. Z rastlinskimi obroki pomagamo zmanjšati izpuste toplogrednih plinov. Prav tako zmanjšujemo količino zavržene hrane, saj s pasterizacijo podaljšujemo rok uporabe. S stoodstotno reciklabilnostjo ali vnovično uporabo steklenih kozarcev in aluminijastih pokrovov tudi zmanjšujemo količino odpadne embalaže. Vse to lahko dosežemo s prehranjevanjem, kakršnega ponujamo,« za konec pravi Aljoša Huber.