Prebivalec Slovenije je lani za prehrano v povprečju porabil 116 kilogramov zelenjave, 115 kilogramov žit, 109 kilogramov sadja, 89 kilogramov mesa, 63 kilogramov krompirja, 11 kilogramov jajc in 0,6 kilograma medu, so zapisali na statističnem uradu.
Zaradi slabih vremenskih razmer so bile stopnje samooskrbe pri vseh rastlinskih bilancah nižje nižje kot leto prej. Samooskrba z zelenjavo je padla za štiri odstotne točke na 44 odstotkov in z žiti za tri odstotne točke na 85 odstotkov.
Pri živalskih bilancah se je stopnja samooskrbe pri jajcih medtem povečala za dve odstotni točki na 97 odstotkov in pri mesu za eno odstotno točko, na 85 odstotkov.
Slovenci so lani doma pridelali 701.000 ton žit, to je za sedem odstotkov manj kot leta 2020. Domača potrošnja žit se je zmanjšala za tri odstotke in je znašala 825.000 ton. Zaradi manjše domače proizvodnje in zaradi potrošnje, ki je ostala na primerljivi ravni, je stopnja samooskrbe z žiti upadla za tri odstotne točke. Slovenija je posledično uvozila za štiri odstotke več žit, so zapisali statistiki.
Zaradi neugodnih vremenskih razmer je domača proizvodnja sadja lani dosegla 34.000 ton, kar je za 70 odstotkov manj kot leto prej. Vreme je močno vplivalo tudi na domačo proizvodnjo medu. Tehtala je 200 ton, kar je za 84 odstotkov manj kot leto prej.
V primerjavi z letom 2020 je bila povprečna poraba jajc višja za 10 odstotkov in mesa za odstotek, manjša pa je bila povprečna poraba medu, in sicer za 32 odstotkov, sadja za 16 odstotkov, zelenjave in krompirja za dva odstotka ter žit za odstotek.
KOMENTARJI (31)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.