Tujina

Za hude migrene kriva slabo pečena slanina

Washington, 14. 03. 2024 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

52-letni Američan se je oglasil pri zdravniku, ko so njegove migrene postale pogostejše in močnejše, običajna zdravila pa niso pomagala. Niti predstavljal si ni, da je za to kriva na pol surova slanina, ki jo je užival skoraj vse življenje.

Zdravnik je 52-letnega Američana, ki je tožil zaradi vse pogostejših in vedno močnejših migren, poslal na slikanje glave, to pa je razkrilo nenavaden vzrok težav. V njegovih možganih so bile namreč jasno vidne ličinke svinjske trakulje, piše CNN.

Diagnosticirali so mu nevrocisticerkozo, parazitsko bolezen, ki jo povzročajo omenjene ličinke. Ob tem je zanimivo, da moški ni potoval na območja z visokim tveganjem. Prav tako ni jedel surove ali hitre hrane, je pa priznal, da že vse življenje uživa slabo pečeno slanino. Izkazalo se je, da je treba tu iskati vzrok njegovih zdravstvenih težav.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Strokovnjaki, ki so svoje izsledke objavili v reviji American Journal Of Case Reports, so namreč prepričani, da je okužba povezana z njegovimi prehranjevalnimi navadami. 

Njegove migrene so se, potem ko je prejel ustrezna zdravila, izboljšale. Vseeno pa primer vzbuja skrb. Zelo redko se namreč zgodi, da se v ZDA pojavi okužena svinjina, poudarjajo avtorji raziskave. Ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni pa je k temu pristavil, da sicer je redko, ni pa nemogoče. "Na primer, okužena oseba, ki si ne umiva rok, lahko po nesreči okuži hrano, ki jo pripravlja za druge," so navedli. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jernej Sekirnik
14. 03. 2024 14.14
+2
koliko se tega poje, pa od divjačine, sploh od merjasca,...
roten
14. 03. 2024 12.42
-3
Vegani na pohodu
MucaNeGrize
14. 03. 2024 12.21
+0
brez veze...jaz bi moral potem umreti od migren že pred desetletji...jejte špeh/prekajen - domač ali od kmeta / pa česen...Zelo zdravo
Protoc
14. 03. 2024 13.51
-2
Sej to, kar je zdravo, danes na medijih je nezdravo oz pazi!! Umres lahko
brabusednet
14. 03. 2024 11.46
+3
Potem vegeterjanci migren nimajo malo dvomim.
inside1
14. 03. 2024 11.31
+0
samo kako pa gre to čez, a želodčna kislina ne pomori vse kar dol pride....
First Last
14. 03. 2024 11.17
-6
Koliko zdravstvenih problemov ker je človek prešibek da bi videl nad okus, navade in družbene norme. Karta bolezni po krajih glede na prehrano jasno pove, kaj je glavni krivec. Četudi who veleva da meso jesti največ 2 krat tedensko v v mali velikosti, se folk baše dnevno z svašta tudi ultra procesiranim. In pol si drznejo še znašati se nad vegane. Um in ego si laže, upravičuje, išče izgovore ki se zdijo pravilni, je ozkogled ne, ne zajame bistva in vsega. Prav smešni izgovori. Še za kovid in prašičjo gripo, nore krave, ptičjo gripo, ste krivi mesojedci, oziroma neumna človeška narava. Res da ekstreme delajo le azijci na tistih tržnicah, ampak v sebi nosijo enako neumno naravo kot večina, le norme so tam malce drugačne.
rocknmetal
14. 03. 2024 11.28
+3
V prvi točki omenjaš skupino A, ki naj bi se spravljala na skupino B, in to obsojaš. V nadaljevanju pa ti delaš isto, se spravljaš na drugo skupino... Se pa strinjam da meso ni za vsak dan, in še najmanj svinjsko meso.
NeMoresVerjet
14. 03. 2024 11.49
-1
Svinjsko meso ni prav nic manj zdravo od govejega. Ste sploh prebrali clanek?
mareee5
14. 03. 2024 13.00
-4
raje umrem kot da kakšen dan ne pojem mesa.. če ne drugega na hitro kakšen stake popečem
Rožice so zacvetele
14. 03. 2024 14.39
+3
maree5, saj boš, nič ne skrbi...vsaj 20 let pred vrstniki, ki se normalno prehranjujejo. Kar tako naprej.
Janez_53
14. 03. 2024 19.03
+0
NeMoresVerjet, niso vse vrste mesa enako zdrave ali varne za uživanje. Važen je način priprave. Nikomur ne pride na misel, da bi iz piščančjega mesa delal surovi tatarski biftek, iz govejega pa ga seveda lahko pripraviš. Vsi kuharski šefi se bojijo jesti piščančje meso, če je ob kosti še krvavo. Goveji steak je enako varen, če je pečen manj, medium ali bolj. Zdravstvena stroka pa pravi, da je glede na strukturo belo meso bolj zdravo od rdečega. Svinjsko meso "iz tunke" je zagotovo manj zdravo od govejega zrezka. Ampak - če človek je po pameti in se ne nažira, ni problemov.
List.
14. 03. 2024 10.54
+2
Sam slanino vedno narežem na male kose in jo potem popečem.
ticapas
14. 03. 2024 10.48
-2
Ala zdaj svi z glavoboli na MR glave
Roadkill
14. 03. 2024 10.35
+4
V južni ameriki obstaja tudi muha ki izleže jajčeca v telo iz katerih se izležejo precej velike ličinke in se imenuje Botfly
Bikoborec
14. 03. 2024 10.52
-4
Roadkill
14. 03. 2024 10.54
+8
Ne ni cc muha to je drugo. Reče se ji Zolj po slovensko
graf
14. 03. 2024 10.30
+3
ličinke v možganih .. ljubi jezus !
graf
14. 03. 2024 10.44
+14
tole imate najbrž vsi ljubitelji "medium rare" hrane ! Starejša generacija se gotovo še spomni da se je včasih fižol ,ješprenj, govedino itd kuhalo celo dopoldne , ampak to zdaj ni več šik , moderni so napol krvavi stejki a ne ! Kot da bi bila to skrivnost da je samo PRIMERNO termično obdelana hrana dovolj varna za ljudi ..
generaly
14. 03. 2024 11.51
+2
Nimas ti pojma kva pises samo klobasanje ti kr jej prepecen trd zrezek
Janez_53
14. 03. 2024 19.16
+2
Graf, ne mešaj jabolk in hrušk. Sem 70+, torej starejša generacija in seveda vem, da se je ob nedeljah(!) kuhala goveja juha celo dopoldne. Ti povem, zakaj? Ker se je za juhe kupovalo govedino starejših krav, torej starih kakšnih 10 let ali več in če se govedina ni dovolj skuhala, je skoraj nisi mogel prežvečiti! O "medium steakih" se nam takrat ni niti sanjalo. Meso smo pa jedli enkrat na teden, zelo redko dvakrat. Pa ob praznikih. In vsa hrana, ne samo meso, je bila veliko bolj zdrava, ker ni bilo kemije, pa tudi nažirali se nismo, ker pač hrane ni bilo v izobilju kot danes, ko je tone in tone konča v smeteh.
TVmindcontrol
14. 03. 2024 10.13
-1
Zato bo najbolj uspešne podjetnik v sloveniji zacel proizvajat naprintano meso in janezove petolizce bo nehala glava bolet
mareee5
14. 03. 2024 11.21
+1
Uporabnik1888402
14. 03. 2024 10.07
-1
Higijena na noviou
devote
14. 03. 2024 10.04
+1
trihinoza ... divjacinske salame ali klobase. kuhati vsaj pol ure v vreli vodi. beri wikipedija
Aijn Prenn
14. 03. 2024 10.13
+3
Roadkill
14. 03. 2024 10.01
-1
ne vem kje je moj komentar. vtipkajte svinjina in coca cola v YT
1338go
14. 03. 2024 10.01
+6
Ko božajo živali pol pa prčkajo po nosu, mencajo oči, čez mesec dni pa k zdravniku po pomoč. Živali so leglo vsemogočih parazitov! Vprašte lovce.
Nick.Mason
14. 03. 2024 09.58
+4
Če je kup E-jev not ni panike,je drugačen strup in zagotovo ubija lepo počasi,če jih ni je domače so pa ličinke ,zbirajte kaj boste jedli,nasvet najbolje nič od tega,ampak jesti treba,torej obdelat hrano toplotno kot se šika pa ni panike
Rdečimesečnik
14. 03. 2024 09.51
-3
Propaganda pernati
enapi
14. 03. 2024 10.00
+5
Nace Štremljasti
14. 03. 2024 09.50
-2
vprašanje če je res vzrok slanina da nimajo jenkiji to že prirojeno
gongash
14. 03. 2024 09.49
+6
Evo pa ga je slanina onesposobila trajno. Ličinke v možganih omg.
wsharky
14. 03. 2024 09.38
+0
ne jem slanine od danes naprej samo še solato
Myth4htyM .
14. 03. 2024 09.44
+15
S solato bos najlazje staknil kaksno ličinko 🤣🤣