Zasebnost
Živilci

Radgonske gorice: v najstarejšem peničarstvu v Sloveniji lovijo svetovne smernice

Ne sedijo na lovorikah in tradiciji, ampak njihov špriCAR dokazuje, da tudi inovirajo, s penino untouched by light pa so poskrbeli za posebno doživetje
Podporniki obveščajo
AGROBIZ
Podporniki obveščajo
1. junija vabljeni na 28. maraton Junaki vinogradov
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta 1. junija vabljeni na 28. maraton Junaki vinogradov

Na 108-kilometrskem maratonu od Ljubljane do Brd pričakujejo do 900 rekreativnih kolesarjev; prvič bodo nagradili najhitrejšega kolesarja in kolesarko pri vzponu čez Sabotin.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Klet Brda v petek vabi na predstavitev strojev za vinograd
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta Klet Brda v petek vabi na predstavitev strojev za vinograd

Kako delujejo moderni stroji za vinograde na terasah in na ravnem si boste lahko ogledali med 10. in 17. uro na štirih lokacijah v bližini Kleti Brda na Dobrovem v Brdih

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice
Agrobiznis
Podporniki obveščajoJana Petkovšek Štakul Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice

Ta petek bodo o inovativnosti in trajnostni preobrazbi na konferenci razpravljali predstavniki kmetijskih in živilskih podjetij vzhodne kohezijske regije.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
V ponedeljek se začne kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije
Agrobiznis
Podporniki obveščajoRedakcija Agrobiznisa V ponedeljek se začne kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije

Nosilci kmetijskih gospodarstev morajo vloge oddati do 10. julija elektronsko, pri tem pa jim lahko pomagajo v Javni službi kmetijskega svetovanja.

29.03.2023 05:05
Čas branja: 4 min
Radgonske gorice: v najstarejšem peničarstvu v Sloveniji lovijo svetovne smernice
»Grozdje smo potrgali ponoči. Penina je zorena v stoletja starih kleteh, seveda brez dostopa svetlobe. Polnjena je v črne steklenice. Zapečatena je v črno folijo. In na koncu – najbolj je primerna za okušanje v popolnem mraku,« je slikovit Borut Cvetkovič, direktor Radgonskih goric, ob opisovanju penine untouched by light. Foto: Aleš Beno

Podjetje Radgonske gorice je najstarejše in hkrati največkrat nagrajeno peničarstvo v Sloveniji, ki je lani praznovalo 170-letnico obstoja.

Iz Radgonskih goric izhaja prva prava slovenska penina, ki jo najbolj poznamo pod imenom zlata radgonska penina. Skupaj s srebrno radgonsko penino, od sonca razvajenim janževcem, kot slikovito opisujejo v Radgonskih goricah, s tramincem s črno etiketo ter drugimi vini in peninami spremlja različne pomembne in prelomne, pa tudi povsem majhne in vsakdanje trenutke ter jih tako dela nepozabne.

Prve penine 1852

Vinski turizem s pokušnjami in dogodki, kjer predstavljajo zgodbe od začetka njihove peničarske dejavnosti leta 1852 do danes, razvijajo že dolgo. V treh osupljivih kleteh, ki so vgrajene v grajski hrib, ter z neštetimi zgodbami tradicije in nenehnim inoviranjem, katerega plod sta tudi winebiking in untouched by light, so na podlagi povpraševanja in svetovnih smernic pogumno začrtali korak naprej v vinski turizem.

»Ena izmed najpomembnejših odločitev, ki smo jo ob 170-letnici delovanja z veseljem pozdravili, je bila odločitev o trajnostnem ustvarjanju nepogrešljive zgodbe,« opisuje Borut Cvetkovič, direktor podjetja, ki ga predstavljamo v sklopu razpisa Najboljše živilsko podjetje 2023.

Razvili brezalkoholni špriCAR

Da, tudi peničarsko podjetje z dolgo tradicijo in prepoznavnostjo nikakor ne spi na njej. Zavedajo se, da morajo tudi sami ves čas inovirati in stopiti tudi kakšen korak vstran. Tako je kot odgovor na potrebe sodobnega uporabnika nastal brezalkoholni špriCAR v pločevinki.

»Pomeni novo pomembno kategorijo v našem asortimentu. Janževcu smo po posebnem postopku odvzeli alkohol in dodali kanček limone, ki poskrbi za potrebno svežino, ki se je pri dealkoholizaciji nekoliko izgubila,« pojasnjuje sogovornik.

Ko vse poteka v popolni temi

Nov je tudi bouvier, vinjak oziroma žgano vino, ki ga starajo v hrastovih sodih. Pa tudi že omenjeni untouched by light. Kot pove že samo ime, gre za prvo peneče se vino na svetu, ki je pridelano v popolni temi. »Vse delamo v popolni temi,« poudarja Cvetkovič.

»Grozdje smo potrgali ponoči. Penina je zorena v stoletja starih kleteh seveda brez dostopa svetlobe. Polnjena je v črne steklenice. Zapečatena je v črno folijo. In na koncu – najbolj je primerna za okušanje v popolnem mraku,« je slikovit direktor ob opisovanju untouched by light. Penina je prejela tudi priznanje Gospodarske zbornice Slovenije zlata inovacija na področju živilstva.

Ko obiskovalec doživi tradicijo

Osnovno dejavnost, pridelavo vin in penin, že dve desetletji in pol prepletajo z razvojem turistične ponudbe. V letu praznovanja 160-letnice zlate radgonske penine, leta 2012, so odprli nove turistične prostore in jih poimenovali RG dom penine. V njem so vsi njihovi izdelki na enem mestu.

"Dom penine ni samo prodajalna, ampak kraj, kjer obiskovalci kupci skozi voden ogled naše kleti spoznavajo našo zgodovino, prepleteno s tradicijo in sodobnimi inovativnimi pristopi."

Vino in hrana lokalnih kmetov

Lani, ko so praznovali 170-letnico zlate penine, pa so odprli še bistro. »Tu poskrbimo, da se prepletajo harmonični, sezonsko in lokalno pripravljeni krožniki z zlatimi radgonskimi mehurčki.« Tako so turizem in vinarstvo izdatno podprli s trajnostno noto, saj bodo tudi v prihodnje trajnostnemu razvoju skozi sodelovanje z lokalnimi pridelovalci hrane dajali vse večji poudarek.

Prodajajo v ZDA in tudi Afriko

Večino prodaje vin in penin Radgonskih goric opravijo na slovenskem trgu, vse večji tržni delež si ustvarjajo tudi na Hrvaškem, v Srbiji in ZDA, lani so prve prodaje izpeljali tudi na Poljskem in v Nemčiji.

»Letos želimo obseg prodaje povečati na trgih Japonske, ZDA, Nemčije in trgih držav zahodne Afrike,« napoveduje Cvetkovič. Srbski in hrvaški trg pa bodo v še večjem obsegu nagovorili z izdelki višjega cenovnega razreda.

Niso pa samo z brezalkoholnimi pijačami poskrbeli za nekoliko novega vetra, osvežili so namreč tudi podobo etiket. »A dizajn je še vseeno v okvirih tradicije. Na prvem mestu sta kakovost in tradicija. Svojo navzočnost na trgih uveljavljamo s promocijo na sejmih, tako domačih kot v tujini, degustacijah ter na trgovinskih policah. Prav tako izvajamo trženjske akcije ob različnih priložnostih,« poudarja prvi mož Radgonskih goric.

Pred nedavnim so končali sedemmilijonsko investicijo v Jurkovičevo ulico. Gre za ulico doživetij, ki bo pripomogla k turističnemu delu dejavnosti podjetja. Letos pa bodo poskrbeli za obnovo vinogradov in kleti ter za to namenili okoli milijon evrov.

Trajnostno vinogradništvo

Ker želijo delovati lokalno dobro, globalno pa še boljše, so v trajnostni koncept podjetja kot prvi steber dodali trajnostno vinogradništvo. V sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije so posadili medovita drevesa ob ekološkem vinogradu, posadili so tudi različne travne mešanice v vinogradih za boljšo biotsko raznovrstnost. Ponosni so, ker so postavili svoj prvi čebelnjak ob ekološkem nasadu njihove avtohtone sorte ranina ter tako pridelali svoj prvi med.



»Naš cilj je, da ohranjamo zdravo zemljo in okolje za prihodnje generacije. Namesto mulčenja trave smo delali poskuse, kjer smo travo valjali in dosegli izjemne rezultate, kar zadeva ogljični odtis. V prihodnje bomo sadili tolerantne sorte, ki zahtevajo manjšo porabo fitofarmacevtskih sredstev. In seveda – gremo v smeri pametnega vinogradništva tudi ob podpori digitalizacije,« našteva Cvetkovič.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
partner projekta
AGROBIZ
Agro Podjetnik
Mlada Gorenjka na kmetiji pri Jenk cele dneve peče piškote
Agrobiznis
AGROBIZNIS
Agro PodjetnikPetra Šubic Mlada Gorenjka na kmetiji pri Jenk cele dneve peče piškote 1

Najbolj zaželene Tanjine sladke dobrote so ajdovčki in breskvice, med prazniki pa tudi medenjaki in potica, pridružil se jim bo tudi domač sladoled.

AGROBIZ
Novice
Pozeba v Podravju povsem uničila vinograde, zavarovalnice se umikajo
Agrobiznis
NoviceJana Petkovšek Štakul Pozeba v Podravju povsem uničila vinograde, zavarovalnice se umikajo

Ptujska območna enota KGZS opozarja na katastrofalne razmere v kmetijstvu

AGROBIZ
Agro HI-tech
Devet startupov, ki zmanjšujejo odvisnost od plastike
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Devet startupov, ki zmanjšujejo odvisnost od plastike

Razvijajo postopke recikliranja, biološko razgradljive materiale in trajnostne proizvodne tehnike, s katerimi zmanjšujemo onesnaževanje s plastiko

AGROBIZ
Agro HI-tech
Tako mladi kmet avtomatizira gojenje alge spiruline
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Tako mladi kmet avtomatizira gojenje alge spiruline 2

Janez Rakovec sam razvija žetvenik, da bo pri žetvi manj ročnega dela in ker takih naprav pri nas ne ponuja nihče.

AGROBIZ
Agro HI-tech
Slovenska inovacija za zelenjadarske kmetije
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Slovenska inovacija za zelenjadarske kmetije 2

To je robotska okopalna roka, ki jo razvijajo pri EIP-projektu Pospešeno okopavanje zelenjave Motika.

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Hudo dobra živila iz presežkov sadja in zelenjave
Agrobiznis
TRAJNOST
Agro PodjetnikPetra Šubic Hudo dobra živila iz presežkov sadja in zelenjave

Sadje in zelenjavo iz Prekmurja, ki se ne proda, predelajo in ponudijo kupcem, da pridejo na mizo, in ne med odpadke

AGROBIZ
Agro izziv
Zakaj se prašičereja krči in kako bi jo obudili
Agrobiznis
Agro izzivPetra Šubic Zakaj se prašičereja krči in kako bi jo obudili 1

Paradoks je, da od mesa pojemo največ svinjskega, a večino uvozimo, saj v Sloveniji vzredimo premalo prašičev.

AGROBIZ
Agro HI-tech
Poglejte, kako lahko sadjarji nadomestijo glifosat
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Poglejte, kako lahko sadjarji nadomestijo glifosat 2

To že dobrih šest let proučujejo v Sadjarskem centru Maribor, mi pa povzemamo njihove ugotovitve.