Predstavitvena informacija

Trendovsko superživilo: zakaj bi morali uživati več čičerike

Čičerika je stročnica, na katero pogosto pozabimo. V resnici pa je neprecenljivo živilo s številnimi blagodejnimi učinki.
Fotografija: Ker vsebuje zelo malo maščob in veliko kompleksnih ogljikovih hidratov, je čičerika izjemna za vse tiste, ki želijo izgubiti nekaj kilogramov. FOTO:  Getty Images
Odpri galerijo
Ker vsebuje zelo malo maščob in veliko kompleksnih ogljikovih hidratov, je čičerika izjemna za vse tiste, ki želijo izgubiti nekaj kilogramov. FOTO:  Getty Images

V skrbi za bolj zdravo in uravnoteženo prehrano se stročnice ponovno vračajo na naše krožnike. Fižol in grah sta v slovenski kuhinji nedvomno najbolj prepoznavni in uporabljeni, vendar obstaja še ena, ki je v svoji sestavi pravi zaklad dobrega počutja.

V mislih imamo čičeriko – odlično živilo, s katerim lahko popestrimo vse vrste jedi – od juh, solat, prigrizkov, enolončnic do glavnih jedi in celo sladic. Čičerika je odličen vir beljakovin, vsebuje veliko vitaminov in mineralov, med njimi fosfor, železo, cink, kalij, kalcij in magnezij. Njena prednost je tudi ta, da vsebuje zelo malo maščob (2,6 g na 100 g). Je zelo dober nadomestek mesa in je odlična izbira za vse, ki iščete lahko in vsestransko sestavino, ki vam omogoča neskončno kulinaričnih eksperimentov.

Ker vsebuje veliko vlaknin, blagodejno vpliva na prebavo  in hkrati pospešuje odvajanje vode iz telesa.

FOTO: ETA Kamnik
FOTO: ETA Kamnik


Ker vsebuje zelo malo maščob in veliko kompleksnih ogljikovih hidratov, je čičerika izjemna za vse tiste, ki želijo izgubiti nekaj kilogramov, nutricionisti pa jo priporočajo tudi vsem športnikom.

S čičeriko boste tudi uspešno premagovali nespečnost, in sicer zaradi holina, ki blagodejno vpliva tudi na spomin in boljše učenje.  



Več energije tudi s pomočjo superživil. FOTO:  Getty Images
Več energije tudi s pomočjo superživil. FOTO:  Getty Images


Ko si v pogonu in potrebuješ pravo dozo energije

 
Izbira živil, ki nam bodo dali »nekaj več«, je ključnega pomena za vse, ki prisegate na zdrav način življenja. Pa tudi za vse tiste, ki se (pre)pogosto znajdete v dnevni rutini nezdravih, mastnih in nehranljivih obrokov. Hranljivo je namreč lahko tudi hitro in preprosto. Bistveno je, da znate izbrati prave sestavine in se naučite nekaj preprostih receptov.

Prav v tem je čičerika pravi zaklad idej za uravnotežene obroke. Če boste izbrali prvorazredno vloženo čičeriko Natureta, bodo vaši čičerikini obroki še bolj preprosti, predvsem pa boste privarčevali s časom, vendar nikakor ne na račun hranljive vrednosti in odličnega okusa.
 

Spoprijateljite se s čičeriko


S čičeriko Natureta bo vaša domača kuha dosegla popolnoma nove gastronomske dimenzije. Da se boste z njo lažje spoprijateljili, smo pripravili tri preproste recepte za jedi, ki bodo nedvomno našle pravo mesto v vaši vsakodnevni prehrani.
 

Klasika iz čičerike: Humus

FOTO:  Getty Images
FOTO:  Getty Images

Sestavine:
1 kozarček Naturetine čičerike
3 žlice sezama
1-2 stroka česna
0,5 dl oljčnega olja
4 žlice limoninega soka
peteršilj
½ žličke popra
sol
rdeča paprika za posip

Priprava:
Naturetin izdelek vam zelo olajša pripravo humusa, saj se izognete dolgotrajnemu namakanju in kuhanju čičerike. Sezam rahlo prepražimo na ponvi, da dobi zlatorumeno barvo. Damo ga v mešalnik in ga z malo olja zmešamo v gladko pasto. Sezamu dodamo Naturetino čičeriko, česen, olje, peteršilj, limonin sok ter posolimo in popramo. Vse skupaj zmešamo v gladko maso, humus. Po potrebi dolijemo malo vode iz Naturetinega kozarčka. Nato postavimo za nekaj časa v hladilnik. Pri serviranju ga pokapajmo z malo olivnega olja in posujmo z malo rdeče paprike. Postrezimo ga s popečenimi kruhki, lahko kot predjed k obroku ali kot zdrav prigrizek.

 
Jesenski hit: enolončnica z bučami, čičeriko in rižem

FOTO:  Getty Images
FOTO:  Getty Images

Sestavine:
½ pora
2 žlici olja ali druge maščobe
1 steblo stebelne zelene
1 strok česna
1 lonček zamrznjenega graha
1 kozarček Naturetine čičerike
1 kos buče (700 g)
6 češnjevih paradižnikov ali žlica paradižnikove mezge
1 vejica svežega ali ščep suhega timijana
1 vejica svežega ali ščep suhega origana
1 dl riža
sol
poper
1 žlica sojine omake
1 brizg limoninega soka

Priprava:
Por očistimo in narežemo na kolobarčke ali koščke, odvisno od tega, kako ga naši domači sprejemajo. Česen olupimo in nasekljamo. Bučo narežemo na primerno velike koščke. Steblo stebelne zelene narežemo na rezine, liste zavržemo. Češnjeve paradižnike prerežemo čez pol. V široki kozici segrejemo olje, dodamo por, česen, koščke buče, stebelne zelene, češnjeve paradižnike, zamrznjen grah in pražimo nekaj minut. Dodamo timijan in origano ter zalijemo z vodo. Dodamo riž in zalijemo z vodo. Dodamo Naturetino čičeriko in kuhamo 20 minut, toliko, da se koščki buč zmehčajo. Začinimo s soljo in poprom, dodamo sojino omako ter izostrimo okus z brizgom limone. Sojino omako dodamo takrat, ko smo prenehali kuhati.
 

Čičerikina omaka s kaprami


FOTO:  Getty Images
FOTO:  Getty Images

Sestavine:
1 kozarček Naturetine čičerike
2 žlici vloženih kaper
malo peteršilja
1 strok česna
2 žlici limoninega soka
1 žlica tekočine, v kateri so vložene kapre
0,25 žličke soli
2 žlici olivnega olja

Priprava:
Naturetino čičeriko stresemo na cedilo, speremo pod tekočo vodo in dobro odcedimo. Peteršilj oplaknemo, dobro osušimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in drobno sesekljamo. V manjši skledici pripravimo solatni preliv iz limoninega soka, olivnega olja, sesekljanega česna, soli in soka, v katerem so vložene kapre. Sestavine mešamo toliko časa, da se sol popolnoma raztopi. V večjo skledo stresemo odcejeno čičeriko. Dodamo kapre in sesekljan peteršilj. Vse skupaj prelijemo s prelivom, dobro premešamo, serviramo v solatne skledice in postrežemo.

 

 
Naročnik oglasne vsebine je ETA Kamnik