Slovenija

Okužbe s salmonelo v štirih regijah, tudi v Ljubljani

Murska Sobota/Celje, 23. 11. 2022 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
189

V vzhodni Sloveniji so zaznali povečano število okužb s salmonelo. Do zdaj je potrjenih 19 primerov, ki jih obravnavajo območne enot NIJZ Ravne, Murska Sobota, Celje in Ljubljana. Epidemiološka preiskava je še v teku, so pa vzorce vzeli v enem od mesno pridelovalnih obratov, ki med drugim proizvaja tudi biftek. Čeprav neposredne povezave med okužbami in mesnim izdelkom še niso potrdili, je okuženim skupno zaužitje prav tega živila. Kot kaže, naj bi se okužili v času martinovanja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Porast okužb s salmonelo
    03:14
    Iz 24UR: Porast okužb s salmonelo
  • Iz SVETA: Porast okužb s salmonelo
    03:34
    Iz SVETA: Porast okužb s salmonelo

 

Nacionalni inštitut za javno zdravje skupaj z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) preiskuje povečano število primerov salmoneloze v Sloveniji. UVHVVR je na podlagi informacij, ki jih je prejela od epidemiološke službe, pričela s poizvedovanji in inšpekcijskim nadzorom. 

Prve informacije o tem, da je sum okužbe s salmonelo potrjen pri več ljudeh, so prišle iz Murske Sobote. Primere sicer obravnavajo še območne enote NIJZ Ravne in Celje. V soboško splošno bolnišnico so se zaradi prebavnih težav po pomoč zatekle štiri osebe. Vsi so imeli simptome akutnega vnetja prebavil, vse so nemudoma hospitalizirali, je povedal direktor bolnišnice Daniel Grabar. Čeprav stanje ni bilo hudo, so jih v bolnišnici zadržali, da se ne bi poslabšalo. 

Kot je pojasnila Sanja Vuzem, epidemiologinja iz NIJZ, so doslej v Sloveniji potrdili 19 primerov. Okuženi so stari med pet in 71 let, povprečna starost bolnikov je 27 let, delež moških in žensk pa je enak. Poleg okužb v že omenjenih regijah so danes prejeli še dve prijavi iz Ljubljane.  

Skupaj je bilo hospitaliziranih 11 bolnikov, ostale so oskrbeli v ambulantah oz. v sklopu dnevnih bolnišnic. Večina bolnikov je bila sicer že odpuščena, na zdravljenju v bolnišnici ostajata le še dve osebi. Poizvedovanja so pokazala, da primeri sicer niso neposredno povezani iz skupnih druženj ali družinskih vezi. Je pa pri večini primerov izstopalo uživanje enakega živila. Gre za tatarski biftek, ki so ga okuženi zaužili v času martinovanja. Isti biftek so sicer jedle tudi druge osebe v družinskem krogu, ki pa se niso okužile. 

'Povezave med okužbami in mesnim izdelkom ne moremo ne potrditi ne ovreči'

Branko Podpečan, direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je dejal, da so zaradi obvestil o okužbah s salmonelo uvedli preiskavo, poizvedovanje in zbiranje podatkov. "V prvi fazi smo obravnavali tri trgovske verige in dva proizvajalca. Na podlagi prejetih informacij smo prišli do proizvajalca, za katerega se je ugotovilo, da se je pri proizvodnji mesnih izdelkov pojavila salmonela," je povedal. Na podlagi tega so naslednji dan uvedli inšpekcijski nadzor, ki je še vedno v teku.  

"V tej fazi preiskave in inšpekcijskega nadzora povezave med primeri, ki jih obravnavamo, še ne moremo ne potrditi ne ovreči neposredne povezave med temi primeri in primerom pojava salmonele v mesnem izdelku pri tem proizvajalcu," je še dodal.  

"Na podlagi vseh prejetih podatkov smo ugotovili, da je v morebitne izbruhe, povzročene s tatarskim biftekom, vključeno eno slovensko podjetje," je povedala Nadja Škrk, vodja sektorja za nadzor hrane pri upravi za varno hrano. Pojasnila je, da so zato pri njem včeraj sprožili izredni inšpekcijski pregled. Preverili so sledljivost proizvoda, sledljivost surovin in njihovo varnost, higienske postopke tako čiščenja in opreme kot tudi prostorov ter zdravstveno stanje zaposlenih.  

"Sprva se je na zdravniški pregled poslalo osem zaposlenih, ki so v neposrednem stiku z živili, kasneje pa se je zadeva razširila na vseh 29 zaposlenih," je dejala. Vzeli so tudi pet vzorcev živil. "In sicer meso, uporabljeno za surovino tatarskega biftka, dve začimbi in dva končna izdelka – tatarski biftek in eno od salam, ki se jo neposredno uživa. Ugotovitve še čakamo," je povedala.  

Preverili so tudi lastne kontrole in ugotovili, da je proizvajalec 18. novembra s strani trgovske verige prejel prijavo potrošnika, ki je prijavljal črevesne težave. Proizvajalec je zato še isti dan vzorec poslal v analizo. "Proizvajalec je uradni izvid, s katerim se je potrdila salmonela, prejel včeraj," je dodala. "Trenutno velja prepoved in proizvodnja prometa z živili, ki se termično ne obdelajo s strani potrošnika. Zahtevan je bil odpoklic teh živil," je še povedala in pojasnila, da bo to trajalo, dokler ne bodo od proizvajalca dobili zadostnega zagotovila, da so živila, ki jih proizvaja, varna. 

Omenila je tudi, da je UVHVVR v okviru letnega programa vzorčenja v času martinovanja odvzela 12 vzorcev mesa rac. V treh primerih je bila potrjena salmonela, in sicer v dveh primerih Salmonela Typhimurium in v enem primeru Salmonella Enteritidis.

Lidl odpoklical biftek proizvajalca Mesnine Štajerske

Je pa v torek trgovska veriga Lidl prav zaradi suma na prisotnost bakterije salmonele iz prodaje odpoklicala tatarski biftek Fingušt proizvajalca Mesnine Štajerske. Serijska oznaka izdelka je 246404. 

"Ob ugotovitvi neskladnosti izdelka nemudoma izvedemo vse potrebne korake za zaščito kupcev in vedno ustrezno ukrepamo," pojasnjujejo v Lidlu in dodajajo, da so sporno živilo umaknili iz prodaje ter ob tem nemudoma obvestili tudi javnost in pristojne organe. "Obveščamo prek različnih kanalov, na prodajnem mestu, naši spletni strani, Lidlovi aplikaciji in prek medijev. Vračila izdelkov s strani kupcev so zdaj v teku, prav tako pa smo glede primera na vezi z dobaviteljem in uradnimi organi," so še dodali.

Tatarski biftek
Tatarski biftek FOTO: Shutterstock

Proizvajalec je potrošnike pozval, naj zaradi možnega tveganja za zdravje izdelka ne uživajo, v Lidlu pa bodo potrošnikom ob vračilu izdelka kupnino povrnili tudi brez predložitve računa. 

Kaj je salmoneloza?

Salmoneloza je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije salmonele. Gre za zoonozo, nalezljivo bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. S salmonelami je lahko okuženo npr. surovo meso, najpogosteje perutnina in jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo. 

Salmonele se širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami. Bolnik/okužena oseba izloča salmonele z blatom, od tod pridejo na roke oziroma v okolje in na druge ljudi. Okužba se lahko pojavi tudi zaradi neposrednega stika z okuženimi živalmi.

Salmonela
Salmonela FOTO: Shutterstock

Pomembna toplotna obdelava živil

Pomembna je dobra toplotna obdelava živil, zlasti surovega mesa. Treba je preprečiti t. i. navzkrižno kontaminacijo živil v kuhinji, zato uporabljamo poseben pribor za obdelavo surovega mesa. Hitro pokvarljiva živila hranimo v hladilniku pri temperaturi, nižji od štirih stopinj. Surova živila hranimo tako, da se v hladilniku ne dotikajo živil, ki so že pripravljena za zaužitje.

Skrbimo za dobro osebno higieno – umivanje rok po uporabi stranišča, menjavi plenic, rokovanju s surovimi živili, zlasti surovo perutnino oziroma pred in med pripravo hrane, pred jedjo itd.

Glasujte za najboljši portal v regiji.
Glasujte za najboljši portal v regiji. FOTO: 24ur.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

heris
23. 11. 2022 21.14
+3
Jest mam drisko ze en teden, jedel sem biftek v kungoti, lahko prosim poveste izvor mesa in tako javnost ne puscate vec v d omih?
nebulae ngc6720
23. 11. 2022 19.39
+1
spet kakšen sladoled iz Francije
printerus
23. 11. 2022 19.36
+4
No, no... berem spodaj - zdaj vsi naenkrat proti bifteku in kako je nevaren...hahahaa...kaj vse spijete nekih pijac gaziranih in kemije, pojeste nekih Ejev in strupov in umetnih barvil, pokadite svašta...pa kaj vse posnifate skozi nos in ne vem kaj še vse...zdaj se bomo pa menda bifteka bali od tega dogodka dalje...normalno je ljudje, da se zgodi tudi kaj takega, kar se je ta teden v lidlu...ne se bati samega sebe
Stoenka
23. 11. 2022 19.25
+1
Vse čestitke vsem
smajser1
23. 11. 2022 19.02
+3
Zakaj ne povete? MAFIJOZOTI POKVARJENI
smajser1
23. 11. 2022 19.01
+4
Kateri proizvajalec je bil?
GANGSTALKING
23. 11. 2022 19.01
-2
Vi kr jejte meso lol
Sickk 2
23. 11. 2022 18.38
-3
Upam, da bojo tozbe padale! Cene bojo sle u nebo, kakovost pa?
User2120423
23. 11. 2022 18.06
+4
Zakaj uradne inštitucije (vedno) skrivajo izvor problema - v tem primeru "slovenskega proizvajalca".
Kiladvatri
23. 11. 2022 17.29
+4
Vi samo papcajte te s hormoni in antibiotiki nasopano meso, kr pogumno, vsak drugi moski nas 60 z rakom, 90% ljudi bolanih, od teh 90% joh se 50% ne ve... Ampak samo tak naprej, predelana hrana, stres, super res
Stolček
23. 11. 2022 20.09
+1
Kiladvati, pa, da si ne boš mislil, da je sadje in zelenjava oh in ah. Od pesticidov, insekticidov, razni premazi za daljšo zaščito, barvila, GSO, itd. Še malo pa bodo solate z genom podgan, itd.
Slava_Rusiji
23. 11. 2022 16.35
+4
"Kot je pojasnila Sanja Vuzem, epidemiologinja iz NIJZ, so doslej v Sloveniji potrdili 19 primerov. Okuženi so stari med pet in 71 let, povprečna starost bolnikov je 27 let, delež moških in žensk pa je enak." Od kdaj je 19 parno število?
KaiC
23. 11. 2022 17.40
+6
Če je številka neparna, se v določenih primerih lahko kot isti delež tretira tudi tisti, ki je za eno enoto višji ali nižji od drugega. Gre za precej očitno izjavo epidemiologinje, s katero je dala vedet, da spol (in starost) nimata ključnega pomena pri prenosu in razvijanju bakterije pri posameznikih....Res nevem a imate eni probleme s kritičnim razmišljanjem, ali pa ste res samo tako zagrenjeni, da izpostavljate (za kar mislite da so) napake drugih.
Banion
23. 11. 2022 16.30
+0
dober tek ljubitelji bifteka, men še vedno diši pečenka ne pa modna jedila
stumfeta
23. 11. 2022 17.09
+6
Hahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahhahahaha, tatarski biftek klasika na mizi Slovencev vsaj od 80ih dalje, ti pa ga žališ z modnim jedilom :)))))))))))))))))))))
hipertrop
23. 11. 2022 18.59
+2
brabusednet
23. 11. 2022 16.06
-2
Zakaj pa niso jedli raje Martinovo gos,ali raco.
vvvilice
23. 11. 2022 16.02
-2
jung
23. 11. 2022 15.57
+3
Pred leti so se moji starši na neki Obletnici okužili s salmonelo. Končala sta v bolnišnici Izola Kakor tudi njihovi znanci, ki so bili tam. Nisem verjel, da je to tako huda stvar.
Artechh
23. 11. 2022 15.53
-2
Koliko bolniške dobim, če pokličem in rečem da me.boli trebuh?
Qwerty
23. 11. 2022 19.02
+5
Upam da te bo kdaj res, ker nekateri bolni zaradi takih kot si ti ne dobijo prave oskrbe, ker se vas veliko pretvarja da ste bolni in imajo zdravniki polno dela le z vami.
Ivar The Boneless
23. 11. 2022 15.38
+3
Hitro, rabimo salmonelne pasuže...!
bu?e24 1
23. 11. 2022 15.44
+2
_Heisenberg_
23. 11. 2022 15.48
-1
To je v Sloveniji ne pa po celem svetu 🤦‍♂️
Ivar The Boneless
23. 11. 2022 16.13
+3
In. Pac dajo za posto in banko in Petrol... Pa za prevzem pice.
pomlad 2020
23. 11. 2022 15.32
+3
Biftek delam že 15 let doma, kupljen v trgovini ni niti približno primerljiv s tistim, ki ga narediš doma. Imam ga zelo rada, toda, če mi kje na obisku ponudijo kupljenega, ga vljudno ta vrnem, da sem sira. Teh začinjenih odpadkov pa res ne bom jedla.
1234568
23. 11. 2022 15.55
+9
Qwerty
23. 11. 2022 19.03
+1
daiči
23. 11. 2022 15.18
-1
Ja ubogi revčki no, trebušček jih boli. Ne da bi vsak spil ene tri stamperla zganja da samonelo pobije, ne oni zdej cajcka pijejo.
Andrej Lon?ar3
23. 11. 2022 15.12
+16
Kdo pri zdravi pameti kupuje tatarca v Lidlu?
daiči
23. 11. 2022 15.28
-2