Svet bi se rad glede na sodobne znanstvene dokaze opredelil do okrepitve vnosov sadja, zelenjave, polnozrnatih žit, stročnic, po drugi strani pa pogledal, ali se lahko zmanjša različne manipulacije in zlorabe pri vprašanjih, povezanih z manjšimi količinami sladkorja, soli, procesiranega mesa, bele moke in drugih nezdravih vedenj. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Svet bi se rad glede na sodobne znanstvene dokaze opredelil do okrepitve vnosov sadja, zelenjave, polnozrnatih žit, stročnic, po drugi strani pa pogledal, ali se lahko zmanjša različne manipulacije in zlorabe pri vprašanjih, povezanih z manjšimi količinami sladkorja, soli, procesiranega mesa, bele moke in drugih nezdravih vedenj. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Premier Robert Golob je v izjavi za medije po seji sveta poudaril, da je zdrava prehrana v šolah točka, "na kateri gradimo zdravje naroda za prihodnost". Na strateškem svetu so se tako po njegovih besedah seznanili s procesom priprave novih smernic za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki so nespremenjene že od leta 2010. Sklenili so vzpostaviti posebno recenzijsko skupino, ki bo pregledala smernice in z izsledki nato seznanila strateški svet. Ta naj bi tako naslednjič na to temo opravil dokončno razpravo in smernicam priključil "najbolj napredne trende na področju zdrave prehrane".

Poleg tega je bilo danes govora o primerih dobrih praks, možnostih ekovrtnarjenja v šolah in nabavi zdrave hrane. "Kombinacija obojega nam pove, da so na tem področju ogromni potenciali, ki jih najverjetneje lahko realiziramo že v prihodnjem šolskem letu," je ocenil predsednik vlade.

Predsednica strateškega sveta Nataša Fidler Mis je pojasnila, da imajo ekovrtnarjenje že mnoge šole, a na prostovoljni osnovi, medtem ko je cilj sveta, da se uredi sistemsko. Otroci na ta način pridejo v stik z naravo, se učijo na vrtu, imajo boljši odnos do hrane, naučijo se biologije, nato doma izobražujejo svoje starše, je naštela. Se pa zaveda, da bo treba za izvedbo te ideje poiskati vire financiranja.

Zaraadi pomanjkanja kadra, zlasti kuharjev, pa je poudarila idejo centralnih regionalnih kuhinj, kjer bi profesionalno pripravljali obroke in jih nato distribuirali v šole, vzpostavili bi tudi centralizirano nabavo kakovostnih surovin. "Izdelali bomo modelni projekt, da naredimo izračun stroškov, pogledamo, kako je z ekološkim odtisom," je napovedala. Ta ideja bi bila lahko dolgoročno model za celotno Slovenijo, je dodala.

Svet bi se rad glede na sodobne znanstvene dokaze opredelil do okrepitve vnosov sadja, zelenjave, polnozrnatih žit, stročnic, po drugi strani pa pogledal, ali se lahko zmanjša različne manipulacije in zlorabe pri vprašanjih, povezanih z manjšimi količinami sladkorja, soli, procesiranega mesa, bele moke in drugih nezdravih vedenj, pa je po seji poudaril predstavnik sveta Boštjan Jakše.

Golob je poudaril še, da bo treba spremeniti sedanji sistem, ko vsaka šola deluje po principu "znajdi se sam". Če bi šli v "regionalizacijo priprave hrane", bi dosegli boljšo kakovost za vse učence, ne samo za nekatere, je dejal.