O-STA

Mladi mladim na OŠ Frana Roša za navdušenje nad gostinskim poklicem

MESTNA OBČINA CELJE

KABINET ŽUPANA

Trg celjskih knezov 9, 3000 Celje

T 03 42 65 650

kabinet-zupana@celje.si

www.celje.si

DŠ 56012390

Sporočilo za javnost

Kdo bo naslednji mladi chef z uvrstitvijo v Michelinov vodič na Celjskem?

Celje, 12. oktober 2023 - Kako lahko mladi navdušijo mlajše, se je pokazalo na odlično zasnovanem in pilotno izvedenem projektu Mladi mladim, ki je bil izveden pod okriljem združenja JRE-Slovenija in skupaj s soorganizatorji Mestno občino Celje, Osnovno šolo Frana Roša Celje in Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Celje.

Mladi mladim je projekt, katerega glavni cilj je spodbujati in promovirati gostinski poklic ter zbuditi strast do gostinstva in kulinarike že med mladimi. "Prvi stik z gostinstvom je za otroke pogosto šolska kuhinja, kjer se trudijo opravljati svoje delo po svojih najboljših močeh. Podoba preobremenjenih kuharic pogosto ne pokaže vseh vidikov tega poklica, ki bi lahko mlade navdušil za dolgoročno kariero v gostinstvu. Če želimo zagotoviti izobražen kader, ki ga bo pritegnilo gostinstvo, moramo že v zgodnjih letih izobraževanja mladim pokazati pravo vrednost in potencial tega poklica." je povedal Gašper Puhan, Celjan in idejni vodja projekta, ki v JRE-Slovenija kot član upravnega odbora skrbi za strateški razvoj in partnerstva ter opravlja funkcijo podpredsednika krovnega združenja JRE Jeunes Restauranteurs, ki je največje gastronomsko združenje visoke kulinarike z več kot 380 člani širom Evrope.

Šestintrideset osmo- in devetošolcev je skupaj z vrhunskimi chefi JRE-Slovenija pripravilo 3-hodni meni za skupno 120 udeležencev - njihovih sošolcev in sošolk ter povabljene goste. Marko Pavčnik iz Pavusa in Lalúja, ki skrbi za strokovnost kulinarične predstavitve JRE-Slovenija, je prevzel skupino, ki je pripravila postrv na tri načine, Uroš Štefelin iz Hiše Linhart je skupaj z učenci pripravil glavno jed z domačim piščancem, Marko Magajne iz Galerije okusov pa je bil mentor skupini, ki je pripravljala čokoladno sladico .

Uroš Štefelin je mlade navduševal v kuharski oddaji Mali šef Slovenije in ob včerajšnjem dogodku je izpostavil: "Vedno z veseljem odgovorimo na vabila šol za sodelovanje. Poudariti moramo pomen razumevanja hrane in njenih trajnostnih vidikov že v zgodnjih letih. Z občutkom, da smo s projektom uspeli navdihniti celjske osnovnošolce, smo izjemno zadovoljni."

Dogodka sta se udeležila tudi ravnatelja Srednje gostinske šole za gostinstvo in turizem Celje in Osnovne šole Frana Roša. Oba sta izbrane nagovorila o pomenu razvoja dobrih izobraževalnih dogodkov in projektov, ki bodo se dodatno krepili slovensko izobraževalno shemo.

Osnovnošolce in vse zbrane je nagovorila podžupanja Mestne občine Celje Saša Kundih, ki je poudarila pomen medsebojnega povezovanja med različnimi institucijami in pohvalila tovrstne pobude, ki jih Mestna občina vedno z veseljem podpre.

Celoten projekt je bil tudi dobrodelno naravnan. Podprl ga je dolgoletni partner JRE-Slovenija, SistemPRO, predstavnik Electrolux Professional za Slovenijo, ki je poskrbel za posodobitev šolske kuhinje s hladilnim sistemom in napravo za rezanje, kar bo olajšalo delo šolskim kuharicam.

Projekt je bil zasnovan v sodelovanju s strokovnimi sodelavci izobraževalnih institucij in je šel še korak dlje. Ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in zavrženi hrani v septembru, so osnovnošolci prejeli projektno nalogo: pripraviti jed iz ostankov nedeljskega kosila. Na natečaju je zmagal Karpo Felicijan, ki je s svojo izjemno kreativnostjo pokazal svoj talent pri pripravi receptov in tudi v strežbi. Takšnemu dogodku namreč pritiče tudi strežba, za kar je poskrbela skupina osnovnošolcev ob pomoči dijakov srednje šole.

Pilotna izvedba projekta Mladi mladim je pokazala, da lahko mladi resnično navdušijo mlajše generacije za gostinski poklic. Projekt, ki je bil zasnovan in izveden s strastjo in predanostjo, si želimo ponoviti tudi na drugih osnovnih šolah, saj lahko s skupnimi močmi navdušujemo nove talente za svet kulinarike, prispevamo k razvoju gostinskega poklica in gradimo boljšo prihodnost.

Fotografije z dogodka: https://we.tl/t-hj9W8d4Myw

O JRE-Slovenija:

JRE je združenje ustvarjalnih chefov in gostincev, ki želijo deliti neskončno strast do gastronomije in se zavedajo pomena izmenjave izkušenj. Mednarodno združenje v 15 državah (v Avstriji, Belgiji, Nemčiji, Franciji, Italiji, Romuniji, Srbiji, Sloveniji, Španiji, Švici, Združenem kraljestvu, Avstraliji, na Hrvaškem, Irskem, Nizozemskem) šteje kar 380 restavracij.

Člane združenja JRE prepoznamo po nadpovprečnem talentu in strasti do gastronomije, ki jo potrjujejo z izborom vrhunskih lokalnih sestavin in proizvodov, ustvarjalnostjo chefov in skrbjo za ohranjanje tradicije. Restavracije JRE so posebne zaradi svojih lokacij, interjerja, vzdušja in storitev. Svoje kuharsko in strokovno znanje člani združenja z veseljem izmenjujejo na različne načine, kar je zadnja leta zagotovo pripomoglo k prestopu slovenske kulinarike na še višjo raven in obiskovalcem JRE restavracij omogočilo, da okusijo najboljše, kar ponuja kolektivna strast do gastronomije.

Kontakt za več informacij:

Ana Hotko, a.hotko@jre.si, 040 416 267

***

Celje, 12. oktober 2023

Številka zadeve: 091-7/2023