Ponosno napovedujemo nov paket šestih vin, ki smo ga poimenovali Top šest vin letošnjega poletja. Vsem je seveda skupna nesporna kakovost.
Poletni paket vin slovenskih vinarjev pooseblja vse, kar potrebujete za pravo poletno uživanje: igrive rose mehurčke v izvedbi pet-nat, svežo pinelo, kar tri zrele rebule, od katerih je ena macerirana (oranžna), in eno zrelo rdeče vino (merlot), ki mora biti v vsakem paketu kljub poletju, ki že krepko trka na vrata.
Pomembno: med naštetimi vini bo tudi premiera, kar pomeni, da bodo naši člani tisti, ki bodo prvi pokusili novo vino – šele nato bo romalo v redno prodajo!
Kratka predstavitev paketa Top šest vin letošnjega poletja, ki ga prejmejo člani kluba Zgodbe o vinu:
1. Natural bubbles rose, 2021, Gordia (Slovenska Istra)
V Kolombanu nad Ankaranom pod blagovno znamko Gordia prideluje ekološka vina eden bolj samosvojih slovenskih vinarjev Andrej Cep, ki je po spletu okoliščin začel kot gostinec, vinar pa postal po še večjem naključju. Mirna vina prideluje izključno v amforah, navdušuje pa tudi z mehurčki, pridelanimi po najstarejši znani, predšampanjski metodi pét-nat. To je okrajšava za francoski izraz pétillant naturel, ki pomeni naravno peneče se. Vino se v zadnji tretjini fermentacije pretoči v steklenico, v kateri mošt do konca povre. Ali pa tudi ne. Bolj je nizek alkohol, boljše povre, in Cepov pét-nat natural bubbles rose, pridelan iz merlota, refoška in syraha, ima samo deset odstotkov alkohola in neverjetne kisline za naš najjužnejši okoliš. Prava poletna pijača!
2. Pinela, 2021, Ferjančič (Vipavska dolina)
Ferjančičevi s Planine nad Ajdovščino že leta navdušujejo s pinelo, ki je tudi zaščitni znak vasi, saj planinski vinarji že dobro desetletje pripravljajo tradicionalno prireditev Druženje s pinelo. V Vinskem vodniku 2020 smo med vsemi vipavskimi vinarji prav pri Ferjančičevih opazili največji napredek v kakovosti. Odkar ima Peter Ferjančič pomoč v sinu Domnu, so strnili vrste, pridelali jasno in dobro linijo konvencionalnih ter sortno prepoznavnih vin, zdaj pa korak za korakom dvigujejo letvico, tudi pri rdečih vinih. A njihova prva sorta je pinela, ki je v sveži različici natančna in referenčna. Ima lepo teksturo in jasen sadni naboj na nosu in tudi v ustih.
3. Rebula selekcija, 2018, Svetlik (Vipavska dolina)
Edvard Svetlik, nekoč prvo ime idrijskega visokotehnološkega podjetja Hidria, se je preselil v Kamnje nad Ajdovščino in z ženo Ivi začel pridelovati rebulo. A to ne kakršnokoli, temveč po zgledu Joška Gravnerja macerirano oziroma jantarno (in nikakor ne oranžno) rebulo. Sprva je svoj zares butični pridelek (od šest tisoč do osem tisoč steklenic na leto) ponujal pod blagovno znamko Grace, leta 2011 pa je ime lege zamenjal z družinskim imenom Svetlik. Pri vseh vinogradniško-vinarskih operacijah mu od vsega začetka pomaga Matjaž Lemut iz kleti Tilia, kjer Svetlikova vina tudi zorijo. Svetlikove rebule so natančne, z zaznavnim taninskim oprijemom, polnega okusa, z višjo mero kislin in lepim potencialom zorenja. Vedno referenčne v svoji kategoriji!
4. Rebula carolina, 2017, Jakončič (Goriška brda)
Jakončičevih iz Kozane v Goriških brdih ni treba posebej predstavljati, saj je njihova linija Carolina že dobro usidrana v srcih ljubiteljev najboljših slovenskih vin. Sprva resda predvsem zavoljo caroline rdeče, ki je eno najbolj prepoznavnih slovenskih rdečih vin visokega cenovnega razreda. V zavesti ljudi je ime tako močno zasidrano, da je carolina pravzaprav postala sinonim za kakovostno rdeče vino. Dejstvo pa je, da so Jakončičevi dve platinasti medalji na Decanterju doslej dobili za bela vina – leta 2016 prav za rebulo carolino letnika 2013. Pridelana je v slogu dobrih belih burgundcev – ponudi napetost, intenziven naboj, nekaj oljnate teksture, eleganco in zvrhano mero kompleksnosti. Vselej je med referenčnimi zorjenimi rebulami.
5. Rebula golden epoque, 2020, Medot (Goriška brda)
Hiša Medot z Dobrovega v Goriških brdih je hiša, ki jo je na noge postavil oče rebule Zvonimir Miro Simčič, tudi dolgoletni direktor Kleti Brda, ki so se mu pred nedavnim tudi postavili spomenik na gradu Dobrovo. Tradicijo nadaljuje njegov vnuk Simon Simčič, ki je pred tremi leti zgradil novo klet, v njej pa poleg penin po klasični metodi vse več pozornosti posveča tudi mirni rebuli. Z odprtjem nove kleti so predstavili tudi novo etiketo rebule journey, ki je zamenjala dotedanjo »svežo« različico in postavila nove standarde. Pokazala je, da lahko tudi »sveža« rebula ponudi pester aromatski profil, ki je vse prej kot banalen. Zdaj prihaja na trg njena nadgradnja rebula golden epoque, ki 12 mesecev zori v malih lesenih sodih. Premiera!
6. Merlot terase, 2018, Vipava 1894 (Vipavska dolina)
Potem ko so v vipavski kleti konec leta 2018 predstavili prenovljeno linijo Lanthieri z retro etiketami in steklenimi zamaški, so lani stopili še stopnico više in trgu ponudili vina, ki zrcalijo vipavski terroir. Avstrijsko-slovenski lastniki so namreč predstavili novo linijo vin Terase, za katero grozdje prihaja – kot že samo ime pove – izključno iz vinogradov na višjih legah. V tej liniji je za zdaj od rdečih sort le merlot, ki pa je upravičil vsa pričakovanja. Je pikanten, kompleksen, krepkejši, višjih kislin in z obilo karakterja tudi v ustih. Gre za zelo dober, klen merlot, kot se je izrazil Robert Gorjak v opisu za naš vinski vodnik, ki je med najboljšimi v Vipavski dolini.
Kaj pa druge ugodnosti za člane kluba?
Da ne pozabimo, kar smo napovedali že na začetku: poleg dvakrat po šest steklenic vina slovenskih vinarjev imajo člani kluba tudi popust za udeležbo na vseh plačljivih dogodkih in izletih, ki jih pripravljamo v okviru projekta O vinu, popust pa imajo tudi pri udeležbi na različnih vinsko-kulinaričnih izobraževanjih pri naših partnerjih. Člani kluba Zgodbe o vinu prejmejo tudi kupon, s katerim se lahko brezplačno udeležijo vinske degustacije pri enem od sodelujočih vinarjev. O mesečnih ugodnostih, ki jih ponujajo vinarji in gostinci, pa so obveščeni sproti.