Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 6. 2023,
19.11

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

prehrana Irena Šinko Strateški svet za prehrano

Torek, 6. 6. 2023, 19.11

10 mesecev, 3 tedne

Strateški svet podprl načrt za manj izgub hrane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Strateški svet za prehrano |  Člani strateškega sveta so se z osnutkom akcijskega načrta strinjali, so po seji sporočili iz kabineta predsednika vlade Roberta Goloba. | Foto STA

Člani strateškega sveta so se z osnutkom akcijskega načrta strinjali, so po seji sporočili iz kabineta predsednika vlade Roberta Goloba.

Foto: STA

Strateški svet za prehrano je na današnji seji podprl osnutek predloga akcijskega načrta za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano. Člani sveta so obenem obravnavali možnosti digitalne preobrazbe in uporabe sodobnih digitalnih tehnologij v kmetijsko-živilskem sektorju.

Strateški svet za prehrano je posvetovalno telo predsednika vlade. Njegovim članom je ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko danes predstavila osnutek predloga akcijskega načrta za manj izgub in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano.

Gre za izvedbeni akt strategije za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano. Člani strateškega sveta so se z osnutkom akcijskega načrta strinjali, so po seji sporočili iz kabineta predsednika vlade Roberta Goloba.

Strateški svet za prehrano je podprl tudi medresorsko iskanje rešitev za lažje izvajanje projekta Zveze Lions klubov Slovenije Donirana hrana, katerega cilj je pomagati socialno šibkim posameznikom in družinam, izboljšati odnos do hrane ter zmanjšati količino zavržene hrane.

Članom sveta so predstavili tudi idejno zasnovo aplikacije PriHrani pri hrani ter inovativni koncept predelovalnega obrata skupine ETRI.

Slovenija najuspešnejša pri kakovosti življenja, najmanj pa pri izgubah hrane 

Globalni direktor za vpliv pri Forumu za prihodnost Martin Koehring pa je predstavil ključne poudarke indeksa prehranske trajnosti, ki ga vsako leto pripravi Economist Impact. Kot je članom sveta pojasnil Koehring, Slovenija na lestvici zaseda 33. mesto od 78., najuspešnejša je pri kakovosti življenja, najmanj pa pri izgubah hrane.

Strateški svet se je seznanil še z možnostmi digitalizacije v kmetijsko-živilskem sektorju ter raziskovalnimi in razvojnimi projekti s področja preciznega kmetijstva, zajema in uporabe podatkov v kmetijstvu, vzpostavitve sledljivosti v dobavnih verigah ter podpore kratkim dobavnim verigam.

Članom sveta so predstavili projekte, ki naslavljajo izziv odpadne hrane in načine za uporabe sodobnih digitalnih tehnologij za zmanjšanje količine odpadne hrane. Rezultati tovrstnih projektov podpirajo razvoj trajnostnih in odpornih prehranskih sistemov, so še zapisali v kabinetu premierja.

Onkološki inštitut Ljubljana
Novice Evropska komisarka obiskala onkološki inštitut #video
Irena Šinko
Novice Ministrica Irena Šinko: Težave so se pojavile tudi v Sloveniji
Ne spreglejte