Kako pravilno skuhamo proseno kašo?

TRIKI IN NASVETI

Kako pravilno skuhamo proseno kašo?

okusno.je
04.03.2024, 5:00
0

Prosena kaša je čudovita in hranljiva jed, ki ima številne koristi za zdravje. Ne glede na to, ali iščete obilen zajtrk ali okusen obrok, je poznavanje zakonitosti kuhanja prosene kaše lahko dragocen dodatek k vašemu kulinaričnemu repertoarju. V tem članku vas bomo seznanili z nekaterimi ključnimi triki in nasveti, ki jih je za zagotovitev popolnega rezultata treba upoštevati pri kuhanju prosene kaše.

Čas kuhanja prosene kaše

Čas kuhanja prosene kaše se lahko razlikuje glede na vrsto prosa in želeno konsistenco. Splošno priporočilo je, da se prosena kaša kuha približno 20 do 25 minut. Vendar pa lahko različne vrste prosa zahtevajo nekoliko drugačen čas kuhanja, zato je pomembno, da si pred samim postopkom kuhanja skrbno preberete navodila na embalaži ali čas kuhanja nekoliko prilagodite glede na želeno teksturo. 

>> Spoznajte sedem zdravstvenih koristi uživanja prosa

V kuhinji je proso oziroma prosena kaša vsestransko uporabno živilo, saj daje jedem prijeten okus, rahlost in lepo zlato rumeno barvo.
V kuhinji je proso oziroma prosena kaša vsestransko uporabno živilo, saj daje jedem prijeten okus, rahlost in lepo zlato rumeno barvo. / FOTO: Shutterstock

Triki in nasveti za kuhanje prosene kaše
 
Spiranje prosa: Priporočljivo je, da proseno kašo pred kuhanjem dobro speremo pod vročo vodo, da se speni. Tako odstranimo grenko maščobo z ovojnice.  Če tega ne naredimo, ima lahko kuhana kaša nekoliko grenak okus, izpiranje pa pomaga tudi izboljšati splošno strukturo kuhanega prosa. 

Praženje za boljši okus: Za bolj aromatičen okus oprana in odcejena zrna pred kuhanjem na kratko popražimo v ponvi. Suho ponev segrejemo na srednji temperaturi, dodamo oprano kašo in jo nekaj minut pražimo, da zrna zadišijo. Nato nadaljujemo s kuhanjem.

Pravo razmerje tekočine: Razmerje med tekočino in prosom je bistven dejavnik pri doseganju želene konsistence kaše. Običajno razmerje je dve skodelici tekočine na eno skodelico prosa. Vendar lahko to razmerje prilagodimo, da bo kaša gostejša ali redkejša, odvisno od naših želja. Če želimo bolj kremasto konsistenco (recimo za zajtrk), jo kuhamo do mehkega v razmerju 1:3 in večkrat pomešamo. Ko potrebujemo bolj nelepljivo konsistenco (recimo za prilogo), pa zmanjšamo količino tekočine in uporabimo razmerje 1:2. Če proseno kašo pripravljamo za naslednji dan, pazimo, da bo zmes malo bolj tekoča, ker zrna čez noč dodatno nabreknejo.

Med kuhanjem se zrna napnejo, zato jih vedno kuhamo v večji količini tekočine.
Med kuhanjem se zrna napnejo, zato jih vedno kuhamo v večji količini tekočine. / FOTO: Shutterstock

Tekočino najprej zavremo: Proseno kašo navadno kuhamo v vodi ali mleku, lahko pa uporabimo tudi jušno osnovo. Tekočino vlijemo v lonec in jo zavremo, nato pa dodamo oprano proso in zmanjšamo temperaturo na najnižjo stopnjo. Lonec pokrijemo in pustimo, da se kaša kuha priporočeni čas, torej od 20 do 25 minut. Občasno jo premešamo, da se ne prime dna lonca in da zagotovimo enakomerno kuhanje.

Dodatki za okus in izboljšave: Čeprav ima prosena kaša že sama po sebi prijeten okus, ga lahko še izboljšamo z dodajanjem različnih sestavin. Razmislite o dodatkih začimb, kot so cimet, muškatni orešček ali kardamom, malo sladila, kot sta med ali javorjev sirup, in kanček vanilijevega ekstrakta ali mandljevega mleka za kremasto teksturo.

Čas počitka: Ko je kaša kuhana na zob, jo odstavimo in pustimo v pokriti posodi, da se zrna lepo napnejo.  Tako zrna vpijejo preostalo tekočino, kar pripomore k bolj gladki in konsistentni teksturi. Čez nekaj minut jo le še razrahljamo z vilicami. 

Prosena kaša je vsestranska osnova za prilagajanje. Odlična je tako v sladkih kot tudi slanih jedeh. Če jo ohladimo, lahko iz nje pripravimo tudi solato, marsikomu pa na mleku kuhana prosena kaša predstavlja okusen in zdrav zajtrk, ki se prileže vse dni v tednu. Dopolnite jo lahko s svežim sadjem, oreščki, semeni ali kančkom masla iz oreščkov, da ji dodate teksturo, okus in hranilno vrednost. Bodite ustvarjalni in eksperimentirajte z različnimi kombinacijami, ki bodo ustrezale vašemu okusu.
 
>> Ideje, kako pripraviti proseno kašo, da bo večkrat na jedilniku

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Kako pripraviti ajdovo kašo? Poskusite te odlične recepte!
PREBERI ŠE
Kako pripraviti ajdovo kašo? Poskusite te odlične recepte!

Recept Nuše Lesar: Sladica, ki vedno hitro zmanjka
PREBERI ŠE
Recept Nuše Lesar: Sladica, ki vedno hitro zmanjka

Najlažji zdrav zajtrk, ki ga lahko pripravite vnaprej
PREBERI ŠE
Najlažji zdrav zajtrk, ki ga lahko pripravite vnaprej

NOVICE

Ribič na Jadranu ujel sinjega morskega psa

ŠPORT

Dirka po Italiji bo tudi v znamenju štirih Slovencev

POP IN

Igralka Kate Beckinsale po skrivnostni bolezni znova ...

TV ODDAJE

Andreja po zahtevnih preizkušnjah v MasterChefu uživa ...

VIZITA.SI

Zato bi morali obiskovati preventivne zdravniške ...

OKUSNO.JE

Čudovita sladica, posvečena svetovno znanemu ...

ZADOVOLJNA.SI

Se spomnite simpatičnega Denisa? Takšen je danes!

MOSKISVET.COM

Bon Jovi priznal: 'Varal sem svojo ženo'

BIBALEZE.SI

Aleksandra Klopčič: Nezvestoba lahko celotno družino ...

CEKIN.SI

Ugotovila, da je nekdo kupil stanovanje za 98.000, ...

DOMINVRT.SI

Ali veste, kaj so čajote?

ZADOVOLJNA.SI

Iskrena izpoved: 'Irma danes je povsem drugačna kot ...