Italija je dežela, ki je znana po različnih kavnih napitkih. Kapučino je eden izmed verjetno najbolj priljubljenih kavnih napitkov in kljub njegovi nekoliko nejasni zgodovini ta vroč in penast mlečni napitek prinaša veselje in zadovoljstvo mnogim posameznikom po vsem svetu. V ta namen vsakoletno obeležujemo svetovni dan kapučina, ko lahko ljudje z vsega sveta naročijo penasto in stepeno skodelico kave in v njej še posebej uživajo – sami ali pa v dobri družbi. V nadaljevanju razkrivamo nekoliko več o zgodovini kapučina in kako lahko v pravem italijanskem slogu obeležite današnji svetovni dan kapučina.

Svetovni dan kapučina skozi zgodovino

Ime “kapučino” izvira od bratov kapucinov, manjšega reda frančiškanov v Katoliški cerkvi s sedežem v Rimu v Italiji. Ti bratje so bili v 16. stoletju znani po svojem misijonarskem delu pri pomoči revnim in so bili predani skrajni strogosti, revščini in preprostosti. Nosiili so rjavo obleko s koničasto kapuco, ime pa naj bi izhajalo od določene osebe v tem katoliškem redu – Marca d’Aviana. Po poročanju časnika Telegraph je d’Aviano leta 1683, ko je osmanska turška vojska poskušala vkorakati na Dunaj, združil preštevilne krščanske vojake in poskrbel za njihovo zmago pri obrambi Dunaja.

Legenda pravi, da so Turki po begu za seboj pustili osmansko kavo, in ker se je kristjanom zdela grenka, so jo posladkali z mlekom in medom ter jo poimenovali po redu kapucinov. Drug vir navaja, da se je zamisel o pijači kapučino očitno porodila leta 1700 v kavarnah “Kapuziner” v Avstriji, ki so vsebovale kavo s smetano in sladkorjem, sčasoma pa so ji dodali tudi začimbe. Zaradi nejasne zgodovine in večih lokacij zato nihče ne ve točno, od kod izvira ime.

Prvotni kapučino izumljen v Italiji

Ta slavni kavni napitek kot ga danes vsi poznamo, je bil izumljen v Italiji leta 1900, ko je postal priljubljen izum kavnega avtomata za espresso. Prvi zapis o sodobnem kapučinu se je pojavil v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Takrat so bili aparati za espresso precej okorni in zapleteni – zagotovo niso bili nekaj, kar bi povprečen človek imel doma v svoji kuhinji. Ko se je kultura kave v Italiji začela bolj razvijati, so se začeli bolj osredotočati na specializirane kavarne in bariste, ki so znali upravljati aparate. Po drugi svetovni vojni se je aparat za espresso izboljšal in s tem spremenil postopek priprave kapučina, ki ima zdaj kuhano in spenjeno smetano, s čimer se je njegova priljubljenost še nekoliko bolj razširila po vsem svetu.

Kako praznovati svetovni dan kapučina?

Svetovni dan kapučina je odlična priložnost, da z različnimi prijetnimi dejavnostmi, ki se osredotočajo na to okusno pijačo iz espressa in spenjenega mleka, izkoristite današnji dan.

Popijte skodelico kapučina v bližnji kavarni

Pojdite v priljubljeno kavarno in si naročite kapučino. Čeprav ga lahko dobite v papirnati skodelici, je veliko bolj okusen, če ga dobite postreženega v keramični skodelici. Pravzaprav je kapučino namenjen temu, da ga pijete počasi in dlje časa, po možnosti nekje od zunaj ali v kavarni. Na svetovni dan kapučina si zato vzemite nekaj časa in uživajte v tej čudoviti pijači.

Povabite prijatelja na kapučino

Praznovanje svetovnega dne kapučina je veliko lepše, če ga preživite v dobri družbi. Pokličite starega prijatelja ali družinskega člana in mu predlagajte druženje ob kapučinu ali pa izkoristite to priložnost in ob pitju kapučina spoznajte novega prijatelja. Vprašajte sodelavca, novega soseda ali vašega inštruktorja joge za uživanje v pitju skodelice kave bodisi v kavarni ali doma.

Priprava kapučino doma

Če si raje skodelico kapučina privoščite doma, je smiselno, da si ga pripravite kar sami. To lahko storite tudi s pomočjo kavnega aparata. Stroški in kakovost aparatov za espresso so sicer različni, a je mogoče že za manj kot 100 evrov kupiti precej kvaliteten aparat. V vsakem primeru je priprava kapučina doma odlična spretnost, ki je s pravimi orodji in opremo ni težko obvladati.

Spoznajte skrivnosti priprave odličnega kapučina

Pridružite se temu trendu in se naučite trikov pri pripravi te penaste, mlečne pijače na osnovi espressa. Potrebno je nekaj vaje, vendar je to vsekakor veščina, ki vas bo navduševala še vrsto let. Kot najprej je dejstvo, da kakovost espressa vsekakor vpliva na okus kapučina. Poskrbite, da boste uporabili kakovostna, dokaj sveže pražena zrna espressa in pripravili en ali dva odmerka, odvisno od želene jakosti napitka. Pomembna so orodja iz nerjavečega jekla. Da bi ohranili kakovost in okus mleka, uporabite čisto posodo za penjenje, žlico in termometer iz nerjavečega jekla, ki bodo preprečili primesi drugih okusov ali dišav.

Medtem ko je espresso pomembna osnova, je mleko prav tako ključen element tega napitka. Konsistenca pene je odvisna od vsebnosti maščobe v mleku, zato je z večjo vsebnostjo maščobe napitek lahko boljšega okusa. Začnite najprej s hladnim mlekom. S pomočjo vrča za kuhanje kuhajte na pari, dokler mleko ne doseže temperature 65 stopinj Celzija. Z dvigovanjem palice za kuhanje v vrču pa boste ustvarili bogato in penasto teksturo. Tisti, ki obožujejo postopek priprave kapučina, si oglejte slavne bariste in se navdušite nad njihovo sposobnostjo ustvarjanja čudovitih kreacij iz kave. Kapučino je ena najtežjih pijač za pripravo, vendar si boste zaradi njegove elegance in penastega okusa zagotovo želeli skodelico pokusiti tudi sami.

Svojo skodelico kapučina pa lahko v komentar podelite tudi z nami na našem Facebookovem profilu!