Koruza je danes tudi na menijih petičnežev

Številni se morda ob misli, da bi morali jesti koruzo, grdo namrščijo, in res je, da je pogosto predelana do neprepoznavnosti. A ne pozabimo, da je sveža, vložena ali popečena še kako okusna in zdrava, vsebuje številne vitamine, beljakovine, kalij in karotenoide.



 V skodelici koruze najdemo 16 odstotkov priporočene dnevne 
vrednosti vlaknin. Foto: Unsplash.com
V skodelici koruze najdemo 16 odstotkov priporočene dnevne vrednosti vlaknin. Foto: Unsplash.com

Čeprav se danes večino koruze predela v krmo za živali, je pomembno vlogo nekoč igrala predvsem v hrani ljudi, kjer pa vse pogosteje izgublja na veljavi. A žal neupravičeno. Gre za izjemno živilo, ki vsebuje več različnih vrst karotenoidov, vsebuje pa tudi lutein. V njej najdemo tudi veliko beljakovin, vitamine B, C in E ter mangan, magnezij in cink. Študije so nedavno potrdile, da odlično ščiti pred prostimi radikali, ki pa jih ne uniči niti kuhanje koruze. V skodelici koruze najdemo tudi štiri grame vlaknin, kar je 16 odstotkov priporočljive dnevne vrednosti. Koruzne vlaknine so koristni probiotiki, ki jih črevesni mikroorganizmi presnavljajo in spodbujajo razvoj koristnih bakterij. Dokazano pa živilo ustvarja tudi občutek sitosti.

Izberite svežo ali zamrznjeno

Kadar koruze ne kupujemo v obliki zrn, gre pogosto za močne predelave, saj iz nje pridobivajo številne druge produkte, kot so dekstroza, ksilitol, maltodekstrin, hidrolizirane rastlinske beljakovine, glukozno-fruktozni sirup in še bi lahko naštevali. Zato v kolikor zares želite uživati v pravi koruzi, izberite svežo ali zamrznjeno sladko koruzo. Odlične so tudi domače kokice ali koruzni zdrob, ki ga pripravimo v obliki polente ali koruznih žgancev. Nikar pa ne pozabimo na koruzni kruh.

Pazljivo pri nakupu

Ob nakupu koruze ali koruznih izdelkov bodite pozorni, da izberete tiste iz ekološke pridelave. Že res, da boste odšteli kak evro več, a boste vsaj vedeli, kaj ste kupili za svoj denar.

Najboljša je ekološka in sveža

Strokovnjaki iz centra za raziskave in preventivo ameriške univerze Yale so potrdili, da je najboljša in najbolj zdrava polnovredna koruza. Največ koristnih snovi bomo torej zaužili z “mlečno koruzo”, tisto, ki ima semena na dotik še mehka. Taka koruza vsebuje karotenoide, med katerimi sta tudi lutein in zeaksantin ter antocianini. To so bioaktivne substance, ki so pomembne za naše zdravje. Raziskave so namreč pokazale, da koristijo pri zdravju vida in preprečujejo razvoj sive mrene. Študije so pokazale, da odlično ščiti pred prostimi radikali ter se učinkovito bori proti srčno-žilnim boleznim, znižuje krvni tlak in raven holesterola v krvi, uravnava raven krvnega sladkorja in preprečuje slabokrvnost. Zaradi velike količine folne kisline pa je nepogrešljiva tudi v prehrani nosečnic.

V koruzi najdemo veliko koristnih snovi, ki krepijo naše zdravje in ščitijo pred nevarnimi obolenji.

Če kupujete svežo koruzo, jo je priporočljivo pojesti v treh dneh. Sicer pa imajo koruzni izdelki (fermentirana, koruzni škrob, kokice) precej dolg rok uporabnosti.


Najbolj brano