SIVKIN SLADOLED: Preprost recept za zdrav in okusen sladoled z medom (brez mlečnih izdelkov)

11. 5. 2024
Deli
Sivka doda tej kremasti sladici brez mlečnih izdelkov lahkoten cvetni okus. Kot terapevtsko zelišče je znana po pomirjajočih učinkih, saj zmanjšuje tesnobo in spodbuja počitek in sprostitev. (foto: Thespicehouse)
Thespicehouse

S samo šestimi sestavinami je ta preprosti sladoled ravno prav sladek. Zaradi enkratne kombinacije okusov pa je tudi zabavna jed, ki jo lahko postrežemo ob posebnih priložnostih.

Sivka doda tej kremasti sladici brez mlečnih izdelkov lahkoten cvetni okus. Kot terapevtsko zelišče je znana po pomirjajočih učinkih, saj zmanjšuje tesnobo in spodbuja počitek in sprostitev.

Sestavine:

  • ½ stroka vanilije
  • 2 (0,4 kg) pločevinki polnomastnega kokosovega mleka
  • 3 žlice medu
  • 1 žlica želatine iz proste reje
  • 1 in ½ žličke posušenih cvetov kulinarične sivke
  • 2 žlici semen črnega sezama (po želji)

Postopek priprave:

1. Vaniljev strok po dolžini prerežite na pol. Postrgajte semena in jih v srednje veliki ponvi zmešajte s strokom, kokosovim mlekom in medom. Dodajte želatino in pustite pet minut. Ne segrevajte.

2. Po petih minutah vmešajte želatino in začnite segrevati. Dodajte sivkine cvetove in občasno premešajte. Kuhajte približno osem minut. Ugasnite ogenj, pokrijte in pustite, da se zmes ohladi na sobno temperaturo.

3. Ko se ohladi, zmes vlijte skozi gosto cedilo v skledo in pustite v hladilniku najmanj dve uri ali čez noč.

4. Ohlajeno zmes vlijte v aparat za sladoled in sledite navodilom proizvajalca; priprava lahko traja od deset do petindvajset minut, odvisno od aparata. Na polovici dodajte semena črnega sezama, če jih boste uporabili.

5. Medtem ko se sladoled meša, globoko posodo za peko kruha obložite s papirjem za peko. Ko postane sladoled mehak, ga lahko ponudite. Če želite, da bo sladoled strjen, ga prestavite v pripravljeno posodo, pokrijte s plastično folijo in za eno uro postavite v zamrzovalnik, da se strdi.

6. Če boste sladoled dali v zamrzovalnik, ga pustite deset minut na sobni temperaturi, preden ga začnete nalagati v skodelice.

Povzeto po knjigi Peganska dieta

Preberite tudi: