Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 3. 2023,
5.32

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

BIC Ljubljana advertorial kuhanje sladica CPI Vileda AGRAGOLD Eurospin pecivo recept Zakladnica okusov Zakladnica okusov

Sreda, 22. 3. 2023, 5.32

2 meseca, 2 tedna

Browniji z malinami in karamelno omako #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Browniji ali po domače rjavčki so slastno čokoladno pecivo, ki ne sme manjkati na nobeni družinski zabavi. Pripravimo ga lahko malce več in ga hranimo v hladilniku ter si z njim postrežemo ob kavi ali čaju, tekne pa tudi kot energetsko izdatna malica na izletu v hribih.

Obiščite Zakladnico okusov in uživajte v receptih in idejah za pripravo različnih jedi.

Sestavine za testo:

8 jajc
460 g sladkorja v prahu AGRAGOLD
200 g rjavega sladkorja AGRAGOLD
620 g temne čokolade Dolciando
480 g masla Land
3 g soli
280 g moke T500 Amo Essere
15 g sode bikarbone
50 g drobljenih lešnikov
200 g zmrznjenih malin za posip
100 g čokoladnih kapljic za posip
 
Sestavine za karamelno omako:
50 g kristalnega sladkorja AGRAGOLD
80 g vode
150 g alpske smetane za stepanje Land
 
 
Fotogalerija
1 / 12
Priprava:

Zmehčano maslo na sobni temperaturi in sladkor v prahu penasto stepemo. Pomembno je, da stepamo vsaj pet minut, da dobimo res puhasto zmes.

Čokolado stopimo, lahko kar v mikrovalovni pečici ali vodni kopeli. Čokolado zamešamo v masleno zmes. Suhe sestavine – moko, rjavi sladkor, sodo bikarbono, sol, drobljene lešnike in čokoladne kapljice – posebej zmešamo v drugi skledi. Vse skupaj premešamo in vsujemo v masleno-čokoladno zmes ter z metlico ročno premešamo. Mešamo počasi, da se masa ne sesede.

Vlijemo jo na pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu posujemo zmrznjene maline.

Pečemo 45 minut na 180 stopinj Celzija.

Nekaj namigov za brownije:

brownieji | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

  • V brownije vedno dodamo sol, da dobimo intenzivnejši čokoladni okus.
  • Browniji bodo hrustljavi, če dodamo drobljene in ne mlete lešnike.
  • Če želimo, da bodo browniji bolj zbiti, najprej stepemo jajca s sladkorjem in šele nato dodamo maslo, stopljeno s čokolado.
  • Namesto zmrznjenih malin lahko uporabimo tudi borovnice, gozdne sadeže, brusnice, robide, karkoli.

Priprava karamelne omake:

Za karamelno omako v kozici segrejemo kristalni sladkor in malo vode. Med kuhanjem karamele ne mešamo. Ko postane rjavkaste barve, dodamo segreto smetano. Ogenj malce zmanjšamo.

Nekaj časa narahlo mešamo, da se sladkor in smetana lepo povežeta in stopita.

Karamelo nekaj minut kuhamo, da izginejo tudi morebitni kristali. Ko je omaka kuhana, jo prelijemo najprej v posodico, potem pa čez brownije.

Namigi za karamelno omako:

kuhanje | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

  • Karamele med kuhanjem ne mešamo, da ne nastane kepa.
  • Karamela bo še boljša s ščepcem solnega cveta.
  • Smetana, ki jo med kuhanjem karamelne omake zlijemo v kozico, mora biti segreta, da ne pride do temperaturnega šoka in karamela povsem kristalizira.
  • Ko se brownie speče, ga ohladimo in razrežemo ter prelijemo z omako in dekoriramo s stepeno smetano. Za konec smo dodali še sveže borovnice.
Pecivo smo pripravili v sodelovanju z BIC Ljubljana (Biotehniški izobraževalni center Ljubljana). Z nami sta ustvarjali slaščičarki Lea Sterle in Stela Špoljar.

V sladicah smo uporabili sladkor AGRAGOLD, vse preostale sestavine smo kupili v trgovini Eurospin.
Ne spreglejte