Odprta Kuhinja

Tako narejena juha bo zdravilo proti prehladu

Odpri galerijo
A+   A-
Topla juhica je znano zdravilo, če jo začinimo s kurkumo in še z ingverjem, bo sigurno pomagalo.



Sezona prehladov in pokašljevanja ni bila nikoli prijetna niti zaželena, zdaj pa smo temu dodali še druge negativne oznake. Skoraj ni pogovora, ki ne bi vključeval te teme. Včasih si prav rečem, da ves dan ne bom spregovorila besede, ki bi bila kakor koli povezana s to situacijo, pa mi praviloma ne uspe. Zanalašč ne bom napisala nič takega, da bi še sama z besedami ustvarjala klimo neugodja, raje kaj dobrega in zdravega skuhajmo.

Mnogi so mnenja, da hrana ne more biti in dobra in zdrava, ampak samo eno od tega. Moje mnenje je drugačno in velik motiv, da tole pišem, je želja, da bi vas o tem prepričala.
Preberite tudi: Šest domačih pripravkov za krepitev imunskega sistema

Hrana je zdravilo. V času, ko se naokrog sprehajajo virusi, prvo pomoč vedno poiščem v kuhinji. Z zdravo hrano ohranjam odpornost in si pomagam, kadar potrebujem še več odpornosti kot po navadi.

Moj recept je takšen: kar jem, naj bo okusno in zdravo. Danes je tako, da se pri pridelavi hrane gleda bolj na zaslužek, zato je hrana vedno bolj siromašna. Morda je na videz lepa in lepo zapakirana, vabljivo predstavljena, še vedno pa ne vem, ali je zdrava. Zato se zanesem na etiketo ekološke pridelave. Izbiram čim bližje domu, torej lokalno. Jem tisto, kar je logično za to sezono. Praviloma kupujem osnovna živila, zelenjavo, sadje, oreščke, žita, in ne predelane hrane. Torej čim manj konzerv, tetrapakov, plastičnih lončkov, folije in vrečk s piškoti. Če so ti pogoji izpolnjeni, sem že veliko naredila za zdravo prehrano.

Potem imam še seznam posebno zdravilne hrane. To sta najprej protiprehladni par čebula in česen. Če telo, bolj natančno želodec, to prenese in vam to dovoljujejo družabni stiki, uživajte svež česen in čebulo vsak dan. Če ne, ju radodarno uporabljajte vsaj, ko kuhate. O njuni zdravilnosti se bom morda razpisala kdaj drugič, povem naj samo to, da skoraj ni bolj univerzalnega domačega zdravila.

Med začimbami, ki jih uporabljam, je najbolj zdravilna kurkuma. Ta ni lokalna, njena domovina je Indija, kjer sem jo tudi spoznala in se prepričala o njeni zdravilnosti. V moji kuhinji je vse rumeno od kurkume. Kurkumo lahko brez škode kuhate, ko korenino kurkume meljejo v prah, jo itak toplotno obdelajo. V ajurvedi je kurkuma osnovno zdravilo, antibiotik, razstruplja, vitalizira. Žlička kurkume, razmešana v mandljevem mleku, umirja nadležen nočni kašelj.

Pozimi redno uporabljam tudi svežo ingverjevo korenino. Kadar kdo kihne, dobi takoj ingverjev eliksir: ingver fino naribam, s prsti stisnem sok, pol žličke ga je dovolj, zmešam z žličko medu in limonovega soka. Če je za koga premočno, eliksir zmešam z malo mlačne vode. Odlično zdravilo proti prehladu.

Zdrava juhica


Za dva.

  • žlica oljčnega olja

  • manjša čebula

  • 2 stroka česna

  • korenček

  • steblo zelene in listi

  • 5 cm sveže ingverjeve korenine

  • žlička kurkume

  • pol žličke suhega nasekljanega čilija (chilli flakes)

  • žlička jabolčnega kisa in 2 žlici bele miso paste (ni nujno)

  • sol in poper po okusu

  • žlica nasekljanega peteršilja

  • drobne jušne testenine (ali domača ribana kaša ali pest kosmičev)


Priprava


1. Česen in čebulo fino nasekljate. Drobno narežite korenček, zeleno in ingver.

2. V kozici na olju nežno popražite čebulo, dodajte česen, ingver, čili in kurkumo. Kurkuma se ne sme premočno pražiti, sicer zagreni.

3. Zalijte z litrom vode in kuhajte pet minut, nato dodajte testenine in skuhajte, da so mehke.

4. Miso pasta doda juhi poseben okus. Posebej jo razmešajte s kisom in proti koncu kuhanja zlijte v juho. Začinite s soljo, poprom in svežim peteršiljem.
Priporočamo še: Z Nastjo Kramer o prehranskih dopolnilih: Kako prepoznati modne muhe in kako pozimi preskočiti prehlade ter gripo
Datum Objave: 19.10.2021 ob 08:10

Več iz te teme:

juhe in enolončnicejuhaimunski sistemprehladzdrava juhica

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja