Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Projekt se je v dvanajstih letih razvil v enega od ključnih za promocijo lokalno pridelane hrane in rednega zajtrkovanja, ki je temelj zdravja. V tem času so v vzgojno-izobraževalnih zavodih razdelili več kot dva milijona in pol tradicionalnih zajtrkov. A nevladne organizacije s Čebelarsko zvezo Slovenije na čelu menijo, da je čas za nadgradnjo projekta. Vladi so poslale pisno pobudo, da se dan slovenske hrane podaljša v teden slovenske hrane in se razširi v domove za ostarele, bolnišnice in vse javne zavode.

Lokalna hrana ima kratko pot in višjo biološko vrednost, če jo kupujemo, spodbujamo pridelavo na slovenskih kmetijah, urejenost podeželja in ohranjamo zaposlitve v živilski industriji, piše novinarka Radia Slovenija Jernejka Drolec.

Mleko, med, maslo, kruh in jabolka

Sorodna novica Tradicionalni slovenski zajtrk v ospredje letos postavlja mleko

Tradicionalni slovenski zajtrk bodo postregli 86.000 otrokom v vrtcih in 200.000 v osnovnih šolah in vzgojno-izobraževalnih zavodih za otroke s posebnimi potrebami.

Projekt tradicionalni slovenski zajtrk, ki od leta 2011 poteka v vrtcih in šolah vsak tretji petek v novembru, letos izpostavlja mleko in mlečne izdelke. Pod sloganom "zajtrk z mlekom – super dan" bodo otrokom postregli z za zajtrk tradicionalnimi živili – poleg z mlekom še z medom, maslom, kruhom in jabolki oz. drugim sadjem lokalnega porekla.

Prvi tradicionalni slovenski zajtrk so izvedli na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, danes pri projektu sodeluje 14 vladnih in nevladnih organizacij. Namen dogodka je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo mladino in vzporedno najširšo javnost o pomenu zajtrka kot pomembnega obroka v okviru naših prehranjevalnih navad, so poudarili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer bodo tudi letos podprli projekt.

Dan slovenske hrane, v okviru katerega poteka projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, pa je namenjen ozaveščanju o pomembnosti slovenske hrane za slovensko kmetijstvo.

Tradicionalni zajtrk tudi za diplomate

Kmetijska ministrica Irena Šinko bo ob tej priložnosti obiskala Osnovno šolo Turnišče, kjer se bo s šolarji pogovarjala o pomenu kmetijstva, pridelavi hrane in spoštovanju hrane in z njimi tudi zajtrkovala.

Letos bodo tradicionalni slovenski zajtrk tujim diplomatskim predstavnikom postregli tudi na zunanjem ministrstvu. Zunanja ministrica Tanja Fajon bo v Arboretumu Volčji Potok gostila diplomate na dogodku Business to Diplomacy – Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga ministrstvo pripravlja skupaj z Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS-ju.

Otroci na slovenskem zajtrku okušali hrano prednikov