A krenili smo povsem v drugo smer – vse mora biti hitro, okusno, predvsem pa čim bolj poceni. Danes se na žalost trgovske police šibijo pod predelanimi in izjemno osiromašenimi živili (če jim sploh še lahko tako rečemo), zaradi katerih postajamo vse bolj bolni. Tista, ki veljajo za zdrava – na primer ekološka zelenjava in sadje –, so pravzaprav luksuz, dostopna samo ljudem z dovolj velikimi prihodki.
Pred leti so ameriški znanstveniki s poskusom na podganah ugotovili, da hitra hrana povzroča fizično odvisnost, ki je podobna odvisnosti od heroina in cigaret. Dokazali so, da možgani podgan, ki so jih hranili z neomejeno količino hitre hrane, potrebujejo veliko več stimulacije, da bi čutile enako ugodje kot podgane, ki so jedle zdravo hrano. Poleg tega so te podgane zelo hitro postale zelo debele. Ko so jim znova ponudili zdravo hrano, so jo odločno zavračale – k temu, da so jo pojedle, jih je prisilil šele 14-dnevni post. Znanstveniki so prepričani, da je to zelo dober dokaz, kako težko je nehati jesti hitro in nezdravo hrano, pa čeprav se zavedamo njene škodljivosti.
Kako nekakovostna živila vplivajo na nas, strokovnjaki zelo dobro vedo, vemo pa tudi porabniki. A kaže, da nikakor ne najdemo rešitev, pa če se še tako trudimo. Trend čezmerne telesne mase raste v vseh razvitih državah, na žalost tudi med najmlajšimi, kar je najbolj skrb zbujajoče. Kakšna prihodnost nas čaka kot družbo, če se že otroci in mladostniki spopadajo s čezmerno telesno maso in celo debelostjo?
Slovenija je bila na tem področju še pred kratkim dober zgled, saj nam je uspelo ta trend med otroki in mladostniki ustaviti in krivuljo celo obrniti navzdol. A ko smo zaprli šole in igrišča ter prepovedali obšolske dejavnosti, se je položaj izrazito poslabšal – vsa prizadevanja so šla v nič in spet smo tam, kjer smo bili.
Zakaj je pravzaprav prehranjevanje v zadnjih letih postalo tako zapleteno? Zakaj se utapljamo v poplavi informacij, ki so nemalokrat povsem nasprotujoče? Zakaj ob vsem znanju, ki ga imamo danes, število oseb s čezmerno težo vztrajno in zelo hitro narašča? Čeprav se zavedam, da je dejavnikov ogromno, še vedno mislim, da nekaj tako osnovnega, kot je prehranjevanje, ne bi smelo biti »cela znanost« in da bi morali vsi ljudje imeti preprost dostop do kakovostnih živil. Takšnih, ki nas krepijo in podpirajo procese zdravljenja. Ne glede na to, kako debela je naša denarnica.
Decembrska/januarska številka je dosegljiva na povezavi p(Viva#Viva), Medicina˘& ljudje, december 2021 in januar 2022