Odprta Kuhinja

Perfektno kosilo v kremni omaki malo drugače

Midva kuhava
Odpri galerijo
A+   A-
Tale ribica, ki plava v bogati, a sveži omaki, dokazuje, da dobrega okusa ne gre enačiti s težavnostjo in časom priprave.


Za spremembo pri pripravi tega ekspresnega kosila ne potrebujemo štedilnika, temveč delo prepustimo pečici. Brez skrbi, da bi s peko pretirano ogreli že tako vroč poletni zrak – dobrih 10 minut in je vsega konec. Ključna sestavina je seveda ribji file. V kremni limonovi omaki se najbolje počuti file bele morske ribe. Med cenejšimi sta trska in oslič, priporočava pa, da je file debel 1,5–2 cm. Predvsem osliča se drži slab sloves, ker se redko pokaže na krožniku brez ocvrte skorjice. Vendar je to odlična riba, posebno če ga kupimo v ribarnici in ne zapakiranega iz zamrzovalnika.

Sestavine



  • 600–700 g fileja bele ribe

  • 1 šalotka, 1 strok česna

  • 80 ml sladke smetane, 60 g masla

  • žlica limonovega soka, žlička gorčice

  • lupinica 1 limone, peteršilj, poper, sol


Priprava


1. Priprava filejev: če se jih še drži koža, jo lahko odstranimo tako, da fileje s kožo navzdol postavimo na rezalno desko, z ostrim nožem pa zarežemo na tanjši strani tik nad kožo. S papirnato brisačo zagrabimo ta štrleči del kože, z nožem pa z rahlim potiskom navzdol potegnemo po vsej dolžini fileja.

2. Če imamo večji file, ga razrežemo – potrebujemo kose. S pinceto iz njih temeljito poberemo vse kosti, posolimo in popopramo z obeh strani.

3. Peka: pečico segrejemo na 200 stopinj.

4. Šalotko narežemo na drobne kocke, česen fino sesekljamo.

5. V stekleno posodo stresemo kocke masla, šalotko, česen in nastrgano lupinico ene limone.

6. Dodamo sladko smetano, žličko gorčice in žlico limonovega soka.

7. V omako frcnemo še ščepec popra in dva debela ščepca soli.

8. Omako segrevamo v mikrovalovni pečici v intervalih po 15 sekund, do­kler se maslo povsem ne stopi. Vmes pomešamo.

9. Fileje postavimo v širok pekač z visokim robom ali široko ognjevarno posodo.

10. Prelijemo jih z omako, nato pa vse skupaj pospravimo v ogreto pečico in pečemo 9–11 minut, odvisno od debeline. Da so pečeni, lahko preverimo tako, da na debelejšem delu ob robu z vilicami razpremo file – na sredini mora biti neprosojen.

11. Sočno ribo postrežemo z obilico omake in ščepcem sveže sesekljanega peteršilja.
Preberite še: Med zelišči z Mirjam Grilc: njena najboljša kumarična solata (VIDEO)

Fotografija: Midva kuhava
Datum Objave: 29.7.2023 ob 08:07

Več iz te teme:

ribabela ribalimonova omaka

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.