Kako pripraviti popoln gin tonik?

Skrivnost odličnega gin tonika je v kvalitetnih in skrbno izbranih sestavinah. Preverite, kako pripraviti najboljši gin tonik.

Gin tonik je klasičen in osvežilen koktajl, izredno priljubljen predvsem v poletnih mesecih. Narejen je iz dveh osnovnih sestavin: gina in tonika, običajno pa se okrasi z rezino limete ali limone.

Osnova tega koktajla je gin - destilirana alkoholna pijača, aromatizirana z različnimi botaničnimi sestavinami. Najpogosteje so to brinove jagode, koriander, koren angelike in številna druga zelišča, ki dajejo ginu svoj značilen okus in karakter.

Obstajajo različne vrste gina, ki se med seboj razlikujejo po načinu destilacije in po izbranih dodatkih.

Klasičen gin (London Dry Gin)

Najbolj tipičen primer gina je klasičen gin, ki ga najpogosteje točijo v barih, če glede gin tonika nimate specifičnih želja. Izdelan je po postopku London Dry, kar pomeni, da destilater po destilaciji doda le destilirano vodo s katero zniža stopnjo alkohola. Zato je izdelek tudi brezbarven.

Pri nekaterih klasičnih ginih lahko zaznate tudi rahel priokus citrusov, saj jim pred destilacijo dodajo lupino citrusov.

Signature Botanical Gin

Za razliko od klasičnega gina, pri katerem so v odspredju okusa brinove jagode, se ta gin stil gina osredotoča predvsem na primarni okus ostalih zelišč (recimo žajbelj, kumina, rožmarin, …).

Genever

To predhodnico gina so začeli proizvajati na Nizozemskem že v 16. stoletju in je postavila temelje današnjemu ginu. Osnova za Genever gin je pripravljen slad iz žit (pivina), ki je aromatizirana z brinom in drugimi zelišči in začimbami (klinčki, kumina, ingver) ter nato destilirana.

Pri tej vrsti gina okus brina ne prevladuje, saj ga povozijo okusi začimb, ki mu dodajo rahlo zemeljsko noto.

Aromatiziran gin

Za aromatiziran gin je značilno, da so mu dodane arome (naravne ali umetne) in sladila. Ti dodatki gin obarvajo in mu dodajo značilno noto, največkrat sadno.

Tovrstni gini imajo praviloma več kot 37,5 odstotkov alkohola, sladkani pa so z omejeno količino naravnih ali umetnih sladil.

Cordial gin

Cordial gin je naravno aromatiziran gin s sladilom. Zanj je značilna nižja stopnja alkohola, zato je je mogoče bolj priljubljen pri predstavnicah nežnejšega spola, saj spominja na liker.

Najbolj poznan iz te skupine ginov je gin liker z jagodami črnega trna. Jagode trnulje skupaj s sladkorjem pustijo počivati v steklenih posodah približno tri mesece. Končni izdelek ima izrazito temno rdečo barvo, stopnja alkohola, ki ga doseže pa je od 25 do 30 odstotkov.

Kako torej pripraviti popoln gin tonik?

Priprava najboljšega gin tonika ni odvisna le od kvalitetnega gina, temveč tudi od tonika. Tonik je gazirana pijača, ki vsebuje kinin, grenčico, pridobljeno iz skorje drevesa kininovca, ter dodane sladkorje in arome citrusov.

Grenka in osvežujoča pijača skupaj z ginom ustvarja osvežujočo pijačo, ki je idealna za uživanje ob različnih priložnostih, bodisi kot aperitiv pred večerjo ali kot osvežitev v toplih poletnih dneh.

Gin tonik je klasičen koktajl, ki nikoli ne gre iz mode in vedno navduši s svojo preprostostjo in odličnim okusom.

Recept za gin tonik

Za popoln gin tonic potrebujete:

● gin,

● tonik,

● kocke ledu neposredno iz zamrzovalnika,

● svežo zeleno limeto.

Dodatni pripomočki:

● oster nož,

● deska za rezanje,

● odpirač,

● dolga žlica,

● slamica (po želji),

kozarec za gin.

Priprava:

● Najprej z dlanjo povaljajte limeto po deski za rezanje, da boste lažje iztisnili sok.

● Nato limeto prerežite po dolgem. Postavite jo na desko in vsako po dolgem prerežite na štiri dele, da dobite 8 idealnih kosov za stiskanje.

● Vzemite kos limete ter iztisnite sok na dno kozarca. Preostanek vrzite v kozarec.

Natočite 40 ml gina. Če nimate merice, si lahko pomagate tako, da med nalivanjem štejete do štiri.

● Kozarec napolnite do vrha z ledom.

● Odprite stekleničko tonika (tik pred mešanjem koktejla) ter prilijte 120ml tonika k ginu. Idealno razmerje za mešanje gina s tonicom je ena proti tri.

● Ko se mehurčki umirijo, premešajte pijačo z dolgo žlico.

● Po potrebi dodajte toliko ledu, da pijača sega do približno enega centimetra pod robom kozarca.

● Na koncu dodajte še vejico rožmarina, to bo pijači dodalo okus, hkrati pa bo estetsko privlačnejša.

● Po želji dodajte slamico.

To je recept za najosnovnejši gin tonik, ki pa ga seveda lahko dodelate po svojem okusu. Lahko dodate zamrznjene jagode, zamrznjene borovnice, sveže kumare, zelo dober okus pa dodajo tudi zamrznjene maline.


Najbolj brano