Zeleni odpad za gnojenje na kmetijah
- Kdo?
Brata Luka in Miha Avberšek sta navdih za izdelavo prototipa za zeleni odpad dobila tudi od žal že pokojnega očeta Franca.
- Zakaj?
V Avbi-ingu želijo s kompostnikom okta uporabnikom ponuditi več koristi od zelenega odpada. »Z analizo naprave, ki so jo opravili pri Kmetijskem inštitutu Slovenije, so ugotovili, da lahko posamezen uporabnik pridobi od sedem do osem kubikov kakovostnega gnojila na leto, pri čemer gre za kompost, ki je približno petkrat bolj koncentriran kot živinski gnoj,« je pojasnil direktor podjetja Luka Avberšek.
- Razvoj:
Z inženirskim in mikrobiološkim znanjem bodo nadaljevali v smeri izboljšave same sestave komposta, predvsem bodo poskušali zmanjšati izgubo dušika v procesu kompostiranja. Med uporabniki pa vidijo tako konvencionalne kot biokmetije – skratka kmetovalce, ki želijo biti čim manj odvisni od umetnih gnojil.
Na domače stene prinašajo naravo
- Kdo?
- Zakaj?
S snovalci zelene stene želijo doseči, da bi njihov izdelek postal tako nepogrešljiv med kuhinjskimi pripomočki, kot sta hladilnik ali štedilnik. Zelena stena s svetilom bi bila primerna za urbano vrtnarjenje, od zelišč do začimb in solate.
- Razvoj:
Za dokončno oblikovanje izdelka in zagon proizvodnje bi po ocenah snovalcev zelene stene potrebovali približno 300 tisoč evrov. Za prototip, ki ga že testirajo, si želijo predvsem primernega vlagatelja, ki bi izdelek hitro uvrstil na trg.
Hajdoše – nova sorta ajde
- Kdo?
- Zakaj?
Ajda ima v Sloveniji tradicijo, saj so jo v 16. stoletju pridelali več kot kateregakoli drugega žita. Pomembno mesto ima tudi v slovenski kuhinji. Glavni razlog za novo sorto je večji pridelek. Ivan Brodnjak pravi, da je ajda posebna rastlina z veliko prednostmi in malo slabostmi. Med drugim zelo hitro raste, je odporna proti boleznim in škodljivcem, varuje podtalnico, preprečuje zapleveljenost. Je tudi medovita rastlina.
- Razvoj?
Z novo sorto naj bi premostili dve slabi lastnosti, ki najbolj motita pridelovalce pri dosedanjih sortah ajde. Prva je neenakomerno cvetenje in druga majhen pridelek. Žlahtnjenje nove sorte še ni končano. Leta 2023 sledi uradni preizkus nove sorte z uradnim tehtanjem pridelka. Ajde hojdoše še ni v prodaji, saj še ni registrirana v ta namen. Zanimanje zanjo pa že obstaja.