Foto: BoBo/Suzana Vahtarić
Foto: BoBo/Suzana Vahtarić

Ajdov kolač so obudili v Aktivu kmečkih žensk Bizeljsko, vsako leto zato pripravijo ocenjevanje in razstavo kolačev. Ta krajevno značilen slan kolač so obudili iz pozabe in poenotili recept. Ajdov kolač je spremljevalec vseh pomembnejših dogodkov v občini Brežice in je pred vpisom v register nesnovne kulturne dediščine.

"Vesele smo, da ohranjamo tradicijo bizeljskega ajdovega kolača, tokrat že 17. po vrsti, ob prazniku smo imele 15 ajdovih kolačev. Bili so izvrstni in lepi, ponosne smo, da ohranjamo to, kar so delale naše mame, babice in prababice, letos smo pa še posebej ponosne na to, da so se nam pridružili mladi," je dejala predsednica aktiva Slavica Antolovič.

Poenotili so recept in način priprave ajdovega kolača. Foto: BoBo/Suzana Vahtarić
Poenotili so recept in način priprave ajdovega kolača. Foto: BoBo/Suzana Vahtarić

Delavnice ajdovega kolača izvajajo tudi na tamkajšnji osnovni šoli in tokrat so na ocenjevanju sodelovali štirje učenci, zlato priznanje pa je dobil učenec Boštjan Kranjc. "Pri turističnem krožku smo pekli ajdov kolač, zato sem se opogumil in odločil, da ga bom sam delal doma. Težko je, nadev sem naredil sam, mama pa mi je pomagala kolač zaviti in dati v pekač," je povedal.

Podelili kar 11 zlatih priznanj

Pri ocenjevanju kolačev so bili sodniki pozorni na mnogo stvari, pove koordinatorka ocenjevanja Milena Vranetič: "Letos je bilo prinesenih 15 kolačev, od tega so pekli tudi štirje osnovnošolci. V sklopu ocenjevanja smo se osredotočili na videz, vsebino, okus in na koncu prišli do tega, da smo podelili 11 zlatih in štiri srebrna priznanja."

Tudi predsednica Društva kmetic Brežice Zdravka Kampijut je z bizeljskim aktivom kmečkih žensk pobudnica praznika ajdovega kolača: "Naš bizeljski ajdov kolač je že zelo znan projekt Društva kmetic Brežice in ta trud bo nekako poplačan, ker smo že evidentirali bizeljski ajdov kolač oziroma gre v pripravo nesnovne kulturne dediščine in naslednje leto bo zagotovo vpisan v register."