Njami! Zate imamo recept za najboljši 'french toast', ki ga moraš res preizkusiti

14. 3. 2024
Njami! Zate imamo recept za najboljši 'french toast', ki ga moraš res preizkusiti (foto: Instagram @whatvivieats)
Instagram @whatvivieats

Prepričani smo, da bo postal tvoja najljubša izbira za slasten zajtrk. 😋🍞

Francoski opečenec, ali kot mu pravijo v Franciji "pain perdu", kar dobesedno pomeni "izgubljen kruh", ima za sabo izredno zanimivo kulinarično zapuščino, ki sega globoko v zgodovino francoske kuhinje. Čeprav je ta jed danes znana po vsem svetu, pa so njene korenine precej skromne in segajo v čase, ko so se ljudje po francoskih podeželskih domovih trudili, da ne bi zavrgli nobenih ostankov hrane.

Pomisli na staro, trdo rezino kruha, ki bi jo danes mnogi morda enostavno zavrgli. Toda za prebivalce podeželja v Franciji prejšnjih stoletij je bila ta rezina kruha dragocena dobrina, ki se ni smela zavreči brez premisleka. Zato so iznajdljivi francoski kuharji razvili način, kako lahko to trdo in osušeno krušno rezino ponovno oživijo in spremenijo v nekaj čarobnega. In tako se je rodil francoski opečenec.

Ne spreglej:

Tako kot mnoge druge kulinarične mojstrovine je tudi francoski opečenec prešel meje svoje domovine in osvojil svet s svojo preprostostjo in okusom. Danes ga lahko najdemo na jedilnikih številnih kavarn, restavracij in domačih kuhinj po vsem svetu, kjer ljudje uživajo v njegovi neustavljivi mehkobi, bogatem okusu in nostalgiji, ki jo prinaša s seboj.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Haromi Lee (@haromi)

Ko se pogovarjamo o okusu, pa je francoski opečenec nedvomno kralj med zajtrki. Vsak grižljaj je kot sladek poljub, ki se nežno stopi v ustih, za sabo pa pusti sled zadovoljstva. Ne le da nas osrečuje s svojo bogato kremno teksturo, temveč nas tudi očara s subtilno noto vanilje in nežno karamelizirano skorjico. Si ob tem opisu že postala lačna (hvala enako!)? Ne skrbi, v nadaljevanju si preberi, kako ga lahko povsem hitro in preprosto narediš tudi sama.

Sestavine:

  • 6-8 rezin starega kruha
  • 3 jajca
  • 250 ml mleka
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • limonina lupina (naribana)
  • 75 g masla
  • sladkor v prahu

Priprava:

Na začetku v skledi razbij jajca in jih dobro stepi. Nato dodaj sol, sladkor, cimet, vaniljev ekstrakt in naribano limonino lupinico. Sestavine dobro premešaj. Nato mešanici dodaj mleko in še enkrat vse dobro zmešaj. V nastalo zmes pomoči rezine kruha, segrej ponev in v njej raztopi maslo, nato pa kruh na srednjem ognju cvri do 3 minute na vsaki strani. Na krožnik položi servieto in po njej razporedi popečene kruhke, da servieta vpije odvečno maščobo. Po nekaj minutah lahko servieto odstraniš in kruh potreseš s cimetom in sladkorjem v prahu. Kot prilogo lahko dodaš še sadje po izbiri. Pa dober tek!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mai Kitchen | Rezepte, Food & Inspo (@maikitchenn)

Morda te zanima še: Wow! Tale recept za regratovo solato s toplo omako je to sezono pravi HIT med Slovenci

Preberi tudi: Recept: Zdrave čokoladne kroglice iz jagodičja, ki te bodo začarale (naredi jih že danes)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja