Kako povečati pridelke in ohraniti zdravje oljk?

Gnojenje in ustrezna prehrana oljk ter zaščita pred boleznimi so, tudi v luči klimatskih sprememb, ključni za ohranjanje zdravja oljk in povečanje pridelka. O tem je tekla beseda na nedavni mednarodni delavnici v organizaciji Znanstveno raziskovalnega središča (ZRS) Koper.

Strokovnjaki Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper so gostili visoke 
predstavnike Mednarodnega sveta za oljke. Na foto (z leve): dr. 
Milena Bučar Miklavčič, dr. Catarina Bairrao Balula, ministrica 
Mateja Čalušić, Lhassane Sikaoui, dr. Maja Podgornik in Juan 
Antonio Polo. Foto: ZRS Koper
Strokovnjaki Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper so gostili visoke predstavnike Mednarodnega sveta za oljke. Na foto (z leve): dr. Milena Bučar Miklavčič, dr. Catarina Bairrao Balula, ministrica Mateja Čalušić, Lhassane Sikaoui, dr. Maja Podgornik in Juan Antonio Polo. Foto: ZRS Koper

KOPER > Mednarodna delavnica z naslovom Kako povečati pridelke in ohraniti zdravje oljk? je predstavljala vrhunec obiska visokih predstavnikov Mednarodnega sveta za oljke (IOC) na Inštitutu za oljkarstvo ZRS Koper. Na njej je dr. Ran Erel iz Izraela predaval o gnojenju in prehrani oljk, medtem ko je dr. Juan Moral iz Španije osvetlil bolezni oljk in strategije zaščite pred njimi.

V sklopu obiska so se predstavniki IOC Catarina Bairrao Balula, vodja oddelka za tehnologijo in usposabljanje, Juan Antonio Polo, vodja oddelka za predelavo oljčnega olja, ter Lhassane Sikaoui, vodja oddelka za oljkarstvo, tehnologijo pridelave oljčnega olja in oddelka za okolje, ki so Slovenijo nazadnje obiskali pred 20 leti, srečali s predstavniki slovenskega kmetijskega sektorja, vključno z dr. Majo Podgornik, predstojnico Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper, in dr. Vasilijem Valenčičem, vodjo kakovosti za organizacijske zadeve Laboratorija omenjenega inštituta.

Sestanek z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je bil namenjen izmenjavi informacij o delovanju oljkarskega sektorja in predstavitvi aktivnosti IOC na področju klimatskih sprememb. Predstavniki IOC so skupaj z ministrico za kmetijstvo Matejo Čalušić obiskali laboratorij in prostore Inštituta za oljkarstvo, ki ga vodi dr. Milena Bučar Miklavčič, ter laboratorij Oddelka za aplikativno naravoslovje UP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije.

Na terenskem ogledu oljčnikov in oljarn ter srečanjih s predstavniki lokalnih oblasti so udeleženci pridobili dragocen vpogled v prakse pridelave oljk v slovenskem okolju. Na sedežu koprske občine pa sta jim podžupanja Mateja Hrvatin Kozlovič in vodja občinske službe za gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj Sabina Mozetič predstavili, kako občina spodbuja razvoj oljkarstva na svojem območju.

Štiridnevni dogodek je predstavljal priložnost za izmenjavo znanja in izkušenj ter za krepitev sodelovanja med mednarodnimi strokovnjaki na področju oljk. ZRS Koper si bo pri tem še naprej prizadeval za trajnostni razvoj oljkarstva v Sloveniji in širše.


Najbolj brano