Turistična kmetija Pomona blizu Rogaške Slatine v teh dneh dobiva posebno učno pot, kjer bodo gostom razložili zgodbo o samooskrbi z gobami, ribami, mesom in zelenjavo, na koncu pa jih bodo pogostili z domačimi dobrotami. To bodo lahko prigrizki, štirihodni meni ali posebna enolončnica iz predstavljenih sestavin ter desert iz jagodičja, pod katerim se je podpisal Borut Jakič.
Učna pot je speljana po posestvu skozi gozd po 120 metrov dolgem in šest metrov visokem lesenem mostu, na katerem bodo gostom pokazali vzgojo dveh vrst gob – šitak in bukovega ostrigarja. Nato bodo srečali krškopoljce, edino slovensko avtohtono pasmo prašičev, katerih meso in mesnine so vse bolj cenjeni. Naslednji postanek bo bolj futurističen, saj si bodo ob vrtu ogledali akvaponski rastlinjak, v katerem plavajo ribe, nad njimi pa v pokončnih stebrih rastejo solata, zelišča in jagode.
Kulinarika in posebna doživetja v vrtnariji
»Pri nas obiskovalci ne bodo dobili samo novega znanja in novih izkušenj, ampak tudi pogostitev iz vsega, kar pridelamo sami. Od domačih jedi na klasičen ali bolj sodoben način do gastronomskega doživetja za gurmane in foodije, vajene najboljših okusov. Takšna gurmanska doživetja razvijamo z Borutom Jakičem, nekdanjim šefom mladinske kuharske reprezentance Slovenije,« pravi Janko Zupanec, lastnik turistične kmetije Pomona.
Krškopoljske prašiče dobijo na začetku maja, do takrat bodo v posebnem rastlinjaku že začeli akvaponsko gojiti solato, zelišča, jagodičje in tri vrste rib, plodovke pa bodo pridelovali v sosednjem novem rastlinjaku, ki bo povezan z akvaponskim sistemom. »Še najbolj običajni bodo vsaj 10-kilogramski krapi, ki so strašni na pogled. Obiskovalci bodo lahko opazovali tudi jesetre in albine beluge – bele ribe, ki jih uporabljajo za kaviar,« pravi Zupanec.
Akvaponiko bodo umestili ob velikem vzorčnem vrtu v že zgrajenem rastlinjaku, ki je replika stare vrtnarije iz Rogaške Slatine, zgrajene leta 1920 in zaradi dotrajanosti porušene leta 2005. »Ta vrtnarija bo podobna oranžerijam, imela bo več kot pet tisoč rastnih mest in dovolj prostora, da bomo obiskovalce poučili o akvaponiki, sajenju in presajanju rastlin, vzreji rib. Ob posebnih priložnostih bomo gastronomska doživetja pripravili tudi v vrtnariji,« napoveduje.
Foodije bodo pogostili tudi na razglednem stolpu
Učna pot ne bo klasičen ogled kmetije tudi zaradi posebne atrakcije – 25 metrov visokega razglednega stolpa, ki ga bodo še postavili. »Na stolpu bo dovolj prostora tudi za gastronomska doživetja,« dodaja Zupanec. Učna pot z osvetljeno sprehajalno potjo in lesenim mostom, akvaponskim rastlinjakom in razglednim stolpom bo ena zadnjih večjih naložb na Pomoni, stala bo več kot 450 tisoč evrov.
Postavili so tudi kokošnjak, maja bodo vanj naselili kokoši in piščance, da bo za goste dovolj domačih jajc in perutninskega mesa. »Sodelujem s sosednjimi kmetijami, od njih kupujemo domača jajca, mleko, nekaj mesa in zelenjave. Z akvaponiko bomo sami pridelali večino zelenjave za nas in naše goste. Na Pomoni bomo veseli tudi gorskih kolesarjev, saj v bližini kmalu dobimo novo progo za downhill,« pove Zupanec.
Junija bodo po učni poti peljali prve goste. Na Pomono bi radi pripeljali tudi šolarje, dijake in študente, saj bodo izvedeli, kako gojijo zelenjavo in živali, ki pri nas niso zelo razširjene. Z učno potjo, razglednim stolpom in repliko stare vrtnarije dopolnjujejo ponudbo Pomone, ki gostom ponuja sobe, savne, naravni plavalni ribnik s počivalniki, fitnes, objekt za zajtrke, večerje in pokušnje, degustacijski prostor s trgovinico in galerijo …