Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) preiskujejo večje število okužb salmonele v Sloveniji. V zvezi s tem so znane prve informacije.

Sanja Vuzem epidemiologija s centra za nalezljive bolezni NIJZ je predstavila kopičenje primerov salmonele v Sloveniji. Na začetku tedna so prebivalci v Murski Soboti zaradi prebavnih težav poiskali pomoč pri zdravniku, nakar je bilo ugotovljeno, da je potrebna hospitalizacija. Približno istočasno so se primeri pojavili tudi na Ravnah na Koroškem in v Celju, danes pa še v Ljubljani.

Do današnjega dne smo do 12. ure 19 primerov okužb.

“Po do sedaj znanih podatkih je bilo hospitaliziranih 11 pacientov, a je bila večina bolnikov že odpuščena, tako so na zdravljenju le še dve osebi,” je dejala epidemiologinja.

Poizvedovanja so pokazala, da imajo primeri morebiten skupen izvor in sicer tatarski biftek, ki so ga pacienti zaužili v času martinovanja, nakar so se pojavile težave s prebivali. Enaki biftek so jedle tudi druge osebe, a so imele blažje posledice, ki niso zahtevale hospitalizacije.

Salmonele se ne širijo le s hrano

Epidemiologinja je ob tem opozorila, da se bakterija ne širi le s hrano, ampak tudi s stikom, če ne poskrbimo za primerno higieno rok. Tudi pri pripravi hrane je pomembna higiena.

“Akutna okužba s salmonelo ne predstavlja dolgotrajnejša tveganja,” je poudarila ter dodalal, da je smrtnost ljudi zelo nizka, zato skrbi za preplah ni. Je pa zaradi prazničnega časa pomembno, da s hrano ravnamo varno.

Povezave ne morejo ne potrditi, ne ovreči

Direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Branko Podpečan, je dejal, da so zaradi obvestil o okužbah s salmonelo uvedli preiskavo, poizvedovanje in zbiranje podatkov: “V prvi fazi smo obravnavali tri trgovske verige in dva proizvajalca. Na podlagi prejetih informacij smo prišli do proizvajalca, za katerega se je ugotovilo, da se je pri proizvodni mesnih izdelkov pojavila salmonela.”

V nadaljevanju je še opozoril, da v tej fazi preiskave in inšpekcijskega nadzora povezave med primeri, ki jih obravnavajo še ne morejo ne potrditi, ne ovreči neposredne povezave med temi primeri in pojava salmonele v mesnem izdelku pri tem proizvajalcu.

Lidl je izdelek že odpoklical

Kot smo včeraj poročali, je trgovec Lidl iz prodaje odpoklical Tatarski biftek Fingušt proizvajalca Mesnine Štajerske, in sicer zaradi suma na prisotnost bakterije Salmonella. Serijska oznaka izdelka je 246404.

Proizvajalec stranke poziva, da zaradi možnega tveganja za zdravje izdelka ne uživajo. Lidl tako kupce prosi, da izdelek vrnejo v katerokoli izmed njihovih trgovin, kjer jim bodo povrnili kupnino tudi brez predložitve računa.