Zasebnost
Agro Podjetnik

Meso krškopoljskega prašiča za žar, mast pa v kremo

Kmetija Kamenik bo mast preizkusila v kozmetiki, bodoči mladi gospodar pa bo vzrejo krškopoljcev potrojil, postavil večji hlev in mesnico na kmetiji
Podporniki obveščajo
AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice
Agrobiznis
Podporniki obveščajoJana Petkovšek Štakul Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice

Ta petek bodo o inovativnosti in trajnostni preobrazbi na konferenci razpravljali predstavniki kmetijskih in živilskih podjetij vzhodne kohezijske regije.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
V ponedeljek se začne kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije
Agrobiznis
Podporniki obveščajoRedakcija Agrobiznisa V ponedeljek se začne kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije

Nosilci kmetijskih gospodarstev morajo vloge oddati do 10. julija elektronsko, pri tem pa jim lahko pomagajo v Javni službi kmetijskega svetovanja.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Jutri o trajnosti in inovacijah v agroživilskem sistemu
Agrobiznis
Podporniki obveščajoRedakcija Agrobiznisa Jutri o trajnosti in inovacijah v agroživilskem sistemu

GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij v sodelovanju z regionalnimi gospodarskimi zbornicami pripravlja regijsko konferenco zahodne kohezijske regije

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Velika noč se bliža, domače dobrote vas čakajo v Mercatorju
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta Velika noč se bliža, domače dobrote vas čakajo v Mercatorju

Velike noči ni brez prazničnih dobrot – pirhov, šunke, hrena in potice

Avtor
avtor
13.07.2022 12:35
Dopolnjeno: 13.07.2022 13:07
Čas branja: 4 min
Meso krškopoljskega prašiča za žar, mast pa v kremo
Urban Gajst (skrajno levo) bo vzrejo krškopoljcev potrojil, prodajo pa bi rad nadgradil z odprtjem mesnice na kmetiji, v kateri bi zaposlil mesarje. Ob njem sta mama Tončka Kamenik, lastnica kmetije, in njen partner Bojan Lešnik. Foto: Petra Šubic

Čunkodar je blagovna znamka, pod katero kmetija Kamenik iz Loč pri Poljčanah ponuja mesnine iz mesa krškopoljskih prašičev. Ko bo kmetijo prevzel sin Urban Gajst, bo zgradil večji hlev, povečal vzrejo krškopoljcev, na kmetiji pa odprl mesnico in zaposlil mesarje.

Krškopoljske prašiče redijo od leta 2007 , a niso bili njihova prva izbira. Najprej so hoteli rediti divje prašiče, a ker za oboro za divje prašiče niso dobili dovoljenja, so iskali drugo možnost in odkrili krškopoljce. Pred tem so imeli tako imenovano kmetijo ARK z avtohtonimi pasmami živali. Trenutno redijo 30 plemenskih svinj, dva merjasca in od 500 do 600 pujskov na leto.

Imajo pet hektarjev obdelovalne zemlje, kjer pridelujejo koruzo in ječmen za krmo, ter štiri hektarje gozda. Prašiči razen plemenskih svinj in merjascev so na paši. Zanimivo je, da krškopoljci šele pri 140 kilogramih začnejo dobivati mišično maso, do te teže pridobivajo maščobo.

Odojki krškopoljcev gredo za med

Največ prodajo odojkov za nadaljnjo vzrejo, nekaj odojkov naročijo tudi gostilne, ponujajo tudi sveže meso in mesnine, ki jih delajo sami. »Prašiče peljemo na zakol v Kmetijsko zadrugo Rače, iz mesa pa sami delamo suhe klobase, zašinek, panceto in mesne namaze, ki jih po svojem receptu pripravimo iz zorjene slanine in zorjenega mesa. Mesni namaz je naš prodajni hit,« pravi Bojan Lešnik, partner lastnice kmetije Tončke Kamenik. Namaz mešajo z bučnim oljem, nekateri mu dodajo tudi čebulo, česen ali čili. Mesnine prodajajo pod znamko Čunkodar, saj pujsu na Štajerskem pravijo tudi čunka.

Do leta 2014 so izstopili iz ekološke živinoreje, razlogi so bili finančni. Drago so kupovali ekološka žita za krmo, ekološki rejci pa so lahko kupili navadnega pujska, ga pitali z ekološko krmo in prodali kot ekološkega prašiča po višji ceni. »Naši ekološki pujski so jim bili predragi, zato se nam ekološka vzreja ni splačala,« razlaga Lešnik. Letos sledijo podražitvi krme, žito je dvakrat dražje kot lani, zato so tudi oni dvignili ceno na štiri evre za kilogram. »Držimo se cene, ki jo postavi Društvo rejcev krškopoljskih prašičev, katerega člani smo,« poudarja Bojan Lešnik.

Nov hlev za več prašičev

Nosilka kmetije je Bojanova žena Tončka Kamnik, ki bo kmetijo v petih do desetih letih prepisala na sina Urbana Gajsta. Sin je po izobrazbi agrarni ekonomist, zaposlen je na kmetijsko-gozdarskem zavodu KGZ Celje in ima velike načrte. »Čredo krškopoljcev bi rad podvojil in nato še potrojil. Zgradil bi nov, večji hlev, ki bi bil bolj moderniziran. Del starega hleva bi spremenil v klavnico. V drugem delu bi uredil zorilnico in manjšo prodajalno, povečal bi tudi obseg predelave mesa. Prodajo bi rad nadgradil tudi z odprtjem mesnice na kmetiji in zaposlil mesarje,« razlaga Urban Gajst. Žito za krmo prašičev dokupijo, sami imajo premalo njiv, da bi pridelali dovolj krme.

Največ kupcev jih najde prek spletnega oglasnika Bolha in družbenih omrežij. Med ljubitelji krškopoljskih prašičev so dobro znani, s prodajo nimajo težav. Izjema je le mast, ki je imajo krškopoljci veliko in vsa ne gre v prodajo. »Iščemo možnosti za predelavo masti. Uporabljajo jo tudi v kozmetiki za kreme. Tudi kak recept za kremo iz masti bi radi preizkusili, in če bo krema uspela, se bomo morda spustili tudi v kozmetiko,« razmišlja Bojan Lešnik.

Priljubljeno je tudi zorjeno meso in meso za žar

Zadnja leta so krškopoljski prašiči vse bolj priljubljeni, povpraševanje po njih, mesu in mesninah raste. Kmetija Kamenik do zakola redi kakih 30 prašičev, večinoma pa prodajo odojke do 30 kilogramov, naročila dobivajo iz vse Slovenije. »Marsikateri ljubitelj dobre hrane, ki poskusi meso krškopoljskega prašiča, postane reden kupec,« opaža Lešnik. Poleti se dobro prodajajo vratovina, kotleti in klobase za žar. Meso krškopoljcev od njih kupujejo tudi gostilne. Velik potencial vidijo tudi v prodaji zorjenega mesa.

Med rejci je kmetija Kamenik znana tudi po plemenskih svinjah, ki jih prodajajo breje. Prepoznavni so še po mesnih namazih in suhomesnatih izdelkih. »Mesnin še nimamo toliko, da bi lahko oskrbovali trgovine. Izdelke pa prodajamo tudi na sejmih in tržnicah,« še pravi Bojan Lešnik.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
AGROBIZ
Agro Podjetnik
Mlada Gorenjka na kmetiji pri Jenk cele dneve peče piškote
Agrobiznis
AGROBIZNIS
Agro PodjetnikPetra Šubic Mlada Gorenjka na kmetiji pri Jenk cele dneve peče piškote 1

Najbolj zaželene Tanjine sladke dobrote so ajdovčki in breskvice, med prazniki pa tudi medenjaki in potica, pridružil se jim bo tudi domač sladoled.

AGROBIZ
Novice
Pozeba v Podravju povsem uničila vinograde, zavarovalnice se umikajo
Agrobiznis
NoviceJana Petkovšek Štakul Pozeba v Podravju povsem uničila vinograde, zavarovalnice se umikajo

Ptujska območna enota KGZS opozarja na katastrofalne razmere v kmetijstvu

AGROBIZ
Nasveti
»Mama mi je dejala, da sem malo nor«
Agrobiznis
INOVATIVEN MLADI KMET
NasvetiJana Petkovšek Štakul »Mama mi je dejala, da sem malo nor«

Tako pravi Toni Grobelnik, inovativni mladi kmet 2023, ki je na Svetovalnici za kmete spregovoril o preobrazbi kmetije v prirejo mesa, predelavo in neposredno prodajo.

AGROBIZ
Agro HI-tech
Devet startupov, ki zmanjšujejo odvisnost od plastike
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Devet startupov, ki zmanjšujejo odvisnost od plastike

Razvijajo postopke recikliranja, biološko razgradljive materiale in trajnostne proizvodne tehnike, s katerimi zmanjšujemo onesnaževanje s plastiko

AGROBIZ
Agro HI-tech
Tako mladi kmet avtomatizira gojenje alge spiruline
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Tako mladi kmet avtomatizira gojenje alge spiruline 2

Janez Rakovec sam razvija žetvenik, da bo pri žetvi manj ročnega dela in ker takih naprav pri nas ne ponuja nihče.

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Hudo dobra živila iz presežkov sadja in zelenjave
Agrobiznis
TRAJNOST
Agro PodjetnikPetra Šubic Hudo dobra živila iz presežkov sadja in zelenjave

Sadje in zelenjavo iz Prekmurja, ki se ne proda, predelajo in ponudijo kupcem, da pridejo na mizo, in ne med odpadke

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Kaj počne »fruštk bajk« med turisti v kampu Šobec?
Agrobiznis
Agro PodjetnikJana Petkovšek Štakul Kaj počne »fruštk bajk« med turisti v kampu Šobec?

O usmeritvi v sirarstvo, prodajnih prijemih in prihodnosti kmetije Pr' Matevž je na Svetovalnici za kmete govoril Matevž Jenko, prihodnji mladi prevzemnik.

AGROBIZ
Nasveti
Kaj preostane kmetiji, ki zamuja z odplačevanjem posojila
Agrobiznis
NasvetiPetra Šubic Kaj preostane kmetiji, ki zamuja z odplačevanjem posojila

Čim prej naj se obrne na banko, da ji poišče ustrezno rešitev, kot je znižanje obroka ali reprogramiranje posojila.