Tako je na Gorenjskem zrasla najsodobnejša kisarna zelja pri nas
»Surovo kislo zelje je bolj zdravo od pasteriziranega in mi ga brez konzervansov edini polnimo v vrečke. V kisarni smo poskrbeli tudi za kemično čiščenje odpadne kisle vode, ki jo odvajamo v javno kanalizacijo,« pravi 35-letni Klemen Jarc.
Ne spreglejte naslednjega Agrobiznis dogodka, prijavite se na brezplačne e-novice.
Vaši podatki so na varnem. Časnik Finance se zavezuje, da bo vaše podatke skrbno hranil in uporabljal samo za obveščanje o Agrobiznis dogodkih ter jih ne bo posredoval tretjim osebam. Odjavna povezava se nahaja na dnu vsakega biltena.
S potrditvijo se strinjate s politiko zasebnosti Časnika Finance.
Ta petek bodo o inovativnosti in trajnostni preobrazbi na konferenci razpravljali predstavniki kmetijskih in živilskih podjetij vzhodne kohezijske regije.
GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij v sodelovanju z regionalnimi gospodarskimi zbornicami pripravlja regijsko konferenco zahodne kohezijske regije
"V takšne vrečke polnimo surovo kislo zelje brez konzervansov, medtem ko ga tekmeci pasterizirajo," pravi podjeten kmet Klemen Jarc z Gorenjske.
Foto: Petra Šubic
V nadaljevanju:
Ko je Klemen Jarc leta 2011 od staršev prevzel kmetijo iz Voklega pri Šenčurju, je ta bila med petimi največjimi kmetijami, ki kisajo zelje. Mladi gospodar je pridelavo in predelavo zelja še povečal in izpeljal tri večje naložbe:
prvo leto po prevzemu kmetije je postavil novo kisarno in podvojil tedanji obseg predelave,
leta 2019 se je s stricem in še enim mladim prevzemnikom dogovoril za kolektivno naložbo - skupaj so kupili kmetijske stroje - traktor, kombajn in dve škropilnici - in si razdelili stroške,
največji korak naprej pa so naredili z gradnjo 2.850 kvadratnih metrov velike sodobne kisarne, vredne 3,7 milijona evrov, ki so jo julija otvorili.
Edini polnijo surovo kislo zelje brez konzevansov, in ne pasterizirianega, ki je že toplotno obdelano, v vrečke in ločke. Naenkrat lahko kisajo 1.300 ton zelja, iz te količine surovega zelja dobijo okoli 800 ton kislega zelja. Razliko v teži pomeni voda, ki se pri kisanju izloči iz svežega zelja.
Za dostop registrirajte uporabniško ime ali pa se prijavite, če ime že imate.
Z uporabniškim imenom lahko ta članek preberete BREZPLAČNO. Odprite si brezplačno uporabniško ime ali pa se prijavite z obstoječim.
Tako pravi Toni Grobelnik, inovativni mladi kmet 2023, ki je na Svetovalnici za kmete spregovoril o preobrazbi kmetije v prirejo mesa, predelavo in neposredno prodajo.
Kmetijska dejavnost je lahko obdavčena na tri načine, najugodnejšo obdavčitev za vsako kmetijo pokaže posebno orodje, ki ga uporabljajo kmetijski svetovalci
O usmeritvi v sirarstvo, prodajnih prijemih in prihodnosti kmetije Pr' Matevž je na Svetovalnici za kmete govoril Matevž Jenko, prihodnji mladi prevzemnik.