V Izolo se vračajo oranžna vina

V petek, 28. aprila, bo v Izoli tradicionalni Orange Wine Festival, na katerem se bo tokrat predstavilo 70 vinarjev iz osmih držav.

V petek se bo v Izoli z več kot 240 vini predstavilo 70 vinarjev iz 
Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije, Češke, Srbije, Grčije in Gruzije. Foto: Tomaž Primožic/FPA
V petek se bo v Izoli z več kot 240 vini predstavilo 70 vinarjev iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije, Češke, Srbije, Grčije in Gruzije. Foto: Tomaž Primožic/FPA

IZOLA > Letos se bo v Izoli z več kot 240 vini predstavilo 70 vinarjev iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije, Češke, Srbije, Grčije in Gruzije. V Izoli bodo številni priznani pridelovalci vin, med njimi vseh sedem vinarjev z Oslavja nad Gorico, koder se je z Joškom Gravnerjem, Stankom Radikonom in Dariom Prinčičem začela renesansa sicer tradicionalne pridelave vin s podaljšanim stikom jagodnih kožic z moštom in z malo, a pravimi in natančnimi posegi vinarja. Predstavili pa se bodo tudi drugi uveljavljeni slovenski pridelovalci, med drugimi kleti Movia, Burja, Kabaj in Batič, iz Avstrije pridejo Bretz Jörg, Georg Nigl, Ploder-Rosenberg in drugi, iz Hrvaške tudi Clai, Ipša in Roxanich, v Manziolijevi palači bodo vina iz kvevrov treh gruzijskih pridelovalcev. Ob veteranih se bodo v Izoli predstavili še številni mlajši vinarji, ki so stopili na pot naravi in človeku karseda prijazne pridelave grozdja in vina.

Ob vinarjih se bodo s svojim izdelki in kreacijami predstavili tudi številni pridelovalci in gostinci. Med drugimi bodo v Izoli Tomaž Kavčič (Pri Lojzetu, Zemono) ter mlada uveljavljajoča se kuharska mojstra Kristian Zule (Stara gostilna, Piran) in Jure Dretnik (Placito Risano, Črni Kal).

Festival bo na Manziolijevem trgu potekal med 14. in 21. uro. Letošnja novost je podaljšano druženje, saj bo v večernih urah v Lounge baru Svetilnik v Izoli organiziran Orange After Party s Pop-Up vinoteko, priložnostnim jedilnikom in glasbo.


Najbolj brano