Minuli vikend so zeliščne kmetije in zeliščni vrtovi slovenske Istre odprli svoja vrata in v svet zelišč in dišavnic popeljali obiskovalce. Dogodek je zasnovala Jana Bergant z zeliščnega posestva Bonistra v Krkavčah, ki že deset let prideluje avtohtone istrske dišavnice, iz njih pa dela eterična olja in vse bolj priljubljene hidrolate.
Najbolj obiskane so bile delavnice destilacije avtohtonih istrskih zelišč, izdelovanja naravne kozmetike in pletenja sivkinih venčkov ter kulinarične delavnice. Navdušeni so bili tudi otroci, ki so se družili ob izdelovanju dišečih figur iz sivke.
Najbolj poznane avtohtone rastline, ki jih zeliščarji in kmetje skrbno predelujejo v kakovostne izdelke, so smilj, mirta, rožmarin, sivka, šetraj, rman, melisa in žajbelj. Iz njih pridelujejo hidrolate, eterična olja, naravna mazila, repelente in posušena zelišča, ki so zadnja leta cenjeni tudi v kozmetični industriji.
Poleg Bonistre so svoja vrata odprli domačija Butul, kmetiji Grbec in Giassi, zeliščno posestvo Rose Marine, Mihotova domačija, mediteranski vrt zadruge Agraria Purissima, zelišča Marije in Mojce Vulič ter ekološko posestvo Solari. Temu dogodku bodo sledili novi z namenom, da bi povečali prepoznavnost zeliščnih kmetij, domačij in posestev ter njihovih izdelkov.
»Vesela sem, da je za naše delo izvedelo toliko ljudi, ki so nas obiskali. Mnogi udeleženci so obiskali več kmetij, nekateri so se z nami družili oba dneva. Ta dogodek je pokazatelj, da ljudje cenijo takšne vsebine in si radi izmenjujejo znanja in izkušnje, mi pa lahko tako privabimo še več obiskovalcev v istrsko zaledje. Veselimo se vseh prihodnjih edicij in novih zeliščnih zgodb,« je povedala pobudnica dogodka Jana Bergant s posestva Bonistra.