Zasebnost
Turizem

Slovenska Istra je vedno bolj znana tudi po avtohtonih zeliščih in dišavnicah

Slovenska Istra je najbolj znana po vinu, oljkah in oljčnem olju, njen tretji adut pa so lahko istrska zelišča in dišavnice
Podporniki obveščajo
AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Na Golte 9. junija prihaja prvi družinski dan s trail tekom Zelene Doline
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta Na Golte 9. junija prihaja prvi družinski dan s trail tekom Zelene Doline

Prijave so odprte do 3. junija, prve prijavljene družine in prvih 200 tekačev čakajo posebna presenečenja

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
1. junija vabljeni na 28. maraton Junaki vinogradov
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta 1. junija vabljeni na 28. maraton Junaki vinogradov

Na 108-kilometrskem maratonu od Ljubljane do Brd pričakujejo do 900 rekreativnih kolesarjev; prvič bodo nagradili najhitrejšega kolesarja in kolesarko pri vzponu čez Sabotin.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Klet Brda v petek vabi na predstavitev strojev za vinograd
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta Klet Brda v petek vabi na predstavitev strojev za vinograd

Kako delujejo moderni stroji za vinograde na terasah in na ravnem si boste lahko ogledali med 10. in 17. uro na štirih lokacijah v bližini Kleti Brda na Dobrovem v Brdih

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice
Agrobiznis
Podporniki obveščajoJana Petkovšek Štakul Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice

Ta petek bodo o inovativnosti in trajnostni preobrazbi na konferenci razpravljali predstavniki kmetijskih in živilskih podjetij vzhodne kohezijske regije.

Avtor
avtor
23.06.2022 09:54
Dopolnjeno: 23.06.2022 10:05
Čas branja: 1 min
Slovenska Istra je vedno bolj znana tudi po avtohtonih zeliščih in dišavnicah
Sivka na posestvu Bonistra v Krkavčah v slovenski Istri. Foto: arhiv posestva Bonistra

Minuli vikend so zeliščne kmetije in zeliščni vrtovi slovenske Istre odprli svoja vrata in v svet zelišč in dišavnic popeljali obiskovalce. Dogodek je zasnovala Jana Bergant z zeliščnega posestva Bonistra v Krkavčah, ki že deset let prideluje avtohtone istrske dišavnice, iz njih pa dela eterična olja in vse bolj priljubljene hidrolate.

Najbolj obiskane so bile delavnice destilacije avtohtonih istrskih zelišč, izdelovanja naravne kozmetike in pletenja sivkinih venčkov ter kulinarične delavnice. Navdušeni so bili tudi otroci, ki so se družili ob izdelovanju dišečih figur iz sivke.

Najbolj poznane avtohtone rastline, ki jih zeliščarji in kmetje skrbno predelujejo v kakovostne izdelke, so smilj, mirta, rožmarin, sivka, šetraj, rman, melisa in žajbelj. Iz njih pridelujejo hidrolate, eterična olja, naravna mazila, repelente in posušena zelišča, ki so zadnja leta cenjeni tudi v kozmetični industriji.

Poleg Bonistre so svoja vrata odprli domačija Butul, kmetiji Grbec in Giassi, zeliščno posestvo Rose Marine, Mihotova domačija, mediteranski vrt zadruge Agraria Purissima, zelišča Marije in Mojce Vulič ter ekološko posestvo Solari. Temu dogodku bodo sledili novi z namenom, da bi povečali prepoznavnost zeliščnih kmetij, domačij in posestev ter njihovih izdelkov.

»Vesela sem, da je za naše delo izvedelo toliko ljudi, ki so nas obiskali. Mnogi udeleženci so obiskali več kmetij, nekateri so se z nami družili oba dneva. Ta dogodek je pokazatelj, da ljudje cenijo takšne vsebine in si radi izmenjujejo znanja in izkušnje, mi pa lahko tako privabimo še več obiskovalcev v istrsko zaledje. Veselimo se vseh prihodnjih edicij in novih zeliščnih zgodb,« je povedala pobudnica dogodka Jana Bergant s posestva Bonistra.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
AGROBIZ
Agro Podjetnik
Mlada Gorenjka na kmetiji pri Jenk cele dneve peče piškote
Agrobiznis
AGROBIZNIS
Agro PodjetnikPetra Šubic Mlada Gorenjka na kmetiji pri Jenk cele dneve peče piškote 1

Najbolj zaželene Tanjine sladke dobrote so ajdovčki in breskvice, med prazniki pa tudi medenjaki in potica, pridružil se jim bo tudi domač sladoled.

AGROBIZ
Novice
Pozeba v Podravju povsem uničila vinograde, zavarovalnice se umikajo
Agrobiznis
NoviceJana Petkovšek Štakul Pozeba v Podravju povsem uničila vinograde, zavarovalnice se umikajo

Ptujska območna enota KGZS opozarja na katastrofalne razmere v kmetijstvu

AGROBIZ
Agro HI-tech
Tako mladi kmet avtomatizira gojenje alge spiruline
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Tako mladi kmet avtomatizira gojenje alge spiruline 2

Janez Rakovec sam razvija žetvenik, da bo pri žetvi manj ročnega dela in ker takih naprav pri nas ne ponuja nihče.

AGROBIZ
Agro HI-tech
Slovenska inovacija za zelenjadarske kmetije
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Slovenska inovacija za zelenjadarske kmetije 2

To je robotska okopalna roka, ki jo razvijajo pri EIP-projektu Pospešeno okopavanje zelenjave Motika.

AGROBIZ
Agro HI-tech
Poglejte, kako lahko sadjarji nadomestijo glifosat
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Poglejte, kako lahko sadjarji nadomestijo glifosat 2

To že dobrih šest let proučujejo v Sadjarskem centru Maribor, mi pa povzemamo njihove ugotovitve.

AGROBIZ
Agro HI-tech
Z orodjem SMT+ strateško načrtovanje razvoja kmetije ni noben bavbav
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Z orodjem SMT+ strateško načrtovanje razvoja kmetije ni noben bavbav 1

Kako to orodje izzove kmeta, da temeljito prouči svojo kmetijo, okolje, v katerem kmetuje, in sebe kot podjetnika?

AGROBIZ
Agro HI-tech
Nastaja priročnik tehnologij za precizno kmetijstvo
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Nastaja priročnik tehnologij za precizno kmetijstvo

To je le eden izmed ciljev EIP-projekta o preciznem kmetijstvu in digitalizaciji za bolj trajnostno pridelavo poljščin in zelenjave, ki ga predstavljamo

AGROBIZ
Agro HI-tech
Zakaj se v sadovnjaku obnese sejanje cvetočih rastlin in nizkorastoče soje
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Zakaj se v sadovnjaku obnese sejanje cvetočih rastlin in nizkorastoče soje

Zmanjša se poraba herbicida proti plevelu, nizkorastoča soja pomaga do boljšega cvetnega nastavka in boljšega enoletnega prirasta lesa, s tem pa tudi večjega pridelka jabolk, medtem ko cvetoče rastline povečajo biotsko pestrost ter pozitivno vplivajo na pridelek in kakovost jabolk.