Agro Podjetnik

Stari zmagovalci Agrobiznisa: kaj je novega pri Optifarmu, Diši po Prekmurju in kmetiji Sinkovič

Prek aplikacije in spletne trgovine Optifarm Smart lahko lokalno hrano kupite ceneje kot v trgovinah, prodaja živil Diši po Prekmurju raste za desetino na leto, kmetija Sinkovič razmišlja, da bi poleg zamrznjenega jogurta frozi ponujala tudi sladoledne lučke
Podporniki obveščajo
AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice
Agrobiznis
Podporniki obveščajoJana Petkovšek Štakul Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice

Ta petek bodo o inovativnosti in trajnostni preobrazbi na konferenci razpravljali predstavniki kmetijskih in živilskih podjetij vzhodne kohezijske regije.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
V ponedeljek se začne kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije
Agrobiznis
Podporniki obveščajoRedakcija Agrobiznisa V ponedeljek se začne kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije

Nosilci kmetijskih gospodarstev morajo vloge oddati do 10. julija elektronsko, pri tem pa jim lahko pomagajo v Javni službi kmetijskega svetovanja.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Jutri o trajnosti in inovacijah v agroživilskem sistemu
Agrobiznis
Podporniki obveščajoRedakcija Agrobiznisa Jutri o trajnosti in inovacijah v agroživilskem sistemu

GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij v sodelovanju z regionalnimi gospodarskimi zbornicami pripravlja regijsko konferenco zahodne kohezijske regije

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Velika noč se bliža, domače dobrote vas čakajo v Mercatorju
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta Velika noč se bliža, domače dobrote vas čakajo v Mercatorju

Velike noči ni brez prazničnih dobrot – pirhov, šunke, hrena in potice

Avtor
avtor
07.03.2023 15:15
Dopolnjeno: 07.03.2023 15:36
Čas branja: 4 min
Stari zmagovalci Agrobiznisa: kaj je novega pri Optifarmu, Diši po Prekmurju in kmetiji Sinkovič
»Dogovarjamo se, da bi sirčke, jogurte in skuto prodajali tudi Termam Olimia v bližnjem Podčetrtku. Veseli nas tudi, da se je povpraševanje po našem zdravem sladoledu frozi že začelo,« pravi Katja Sinkovič, ki v vasi Buče vodi družinsko kmetijo, ki se ukvarja s prirejo in predelavo mleka. Foto: Julija Kordež

Pred desetimi leti smo začeli v natečaju Agrobiznisa predstavljati inovativne in tržno usmerjene kmetije. Ob desetletnici smo poklicali stare zmagovalce in pogledali, kako jim gre. Tokrat pišemo o treh – kulinarični znamki Diši po Prekmurju, kmetiji Sinkovič s Kozjanskega in digitalni tržnici lokalne hrane Optifarm Smart.

Prek Optifarma ceneje do lokalne hrane kot v trgovinah

Med predlanskimi zmagovalci Agrobiznisa je bilo tudi IT-podjetje Optifarm iz Radovljice, ki se je specializiralo za digitalizacijo prehrambnih verig. Za prodajo lokalne hrane so razvili mobilno aplikacijo Optifarm Smart, prek katere povezujejo kmetije, vinarje, čebelarje, rokodelce in zadruge s kupci. »Povezujemo okoli 50 kmetij in drugih lokalnih ponudnikov od Zgornje Gorenjske do Ljubljane z okolico, kupcem pa omogočamo tedensko dostavo na dom ali prevzem na več točkah. Precej novih ponudnikov se nam želi priključiti, a ker dajemo prednost zagotavljanju optimalne uporabniške izkušnje, z dodajanjem novih ponudnikov ne hitimo,« pravi Gaber Terseglav, direktor Optifarma.

V zadnjih dveh letih so v sodelovanju z razvojno agencijo RAGOR na svojo digitalno platformo pripeljali več novih ponudnikov iz Zgornje Gorenjske. Povečali so svojo prepoznavnost tudi v strokovni javnosti. Predlanskega novembra jih je Digitalno središče Slovenije izbralo za najbolj inovativno podjetje na področju pametnih mest, na lanskem dogodku GoDigital so njihovo rešitev Optifarm Smart izbrali za najboljšo na področju podatkovnega sodelovanja. Lani so bili tudi med finalisti izbora #OkvirPomoci banke NLB.

Mikavni tuji trgi

»Izboljšujemo uporabniško izkušnjo, da kupcem olajšamo nakup lokalnih živil tako prek naše mobilne aplikacije kot tudi spletne trgovine Optifarm Smart, ki je večjezična in uporabna tudi za turiste. Naš velik cilj pa je vstop na tuje trge in da bi nam to uspelo, smo se vključili v pospeševalnik ZIT za internacionalizacijo poslovanja,« razkriva Gaber Terseglav.

Letos bodo razširili ponudbo z živili novih lokalnih ponudnikov. Naročil si želijo iz vse Slovenije, prav tako bi radi prodrli v tujino. Podjetje Optifarm sodeluje tudi v CLLD projektu LokalnoGOR, kjer z občino Kranj, razvojno agencijo RAGOR, KGZS Kranj in drugimi partnerji ustvarjajo okolje in razmere za ohranjanje običajev in tradicionalnih jedi iz lokalnih surovin.

»K sodelovanju vabimo nove lokalne ponudnike in kupce. Opažamo, da je vedno več živil, ki jih ponujajo naši lokalni partnerji, ne samo bolj kakovostnih, temveč tudi cenejših kot v trgovinah. Trenutno ponujamo brezplačni prevoz naročenih živil, kar je dodatna prednost,« še spomni Gaber Terseglav.

Novi izdelki pod znamko Diši po Prekmurju

Janez Janko Kodila ni le v ozadju mesnin Šunkarne Kodila, temveč tudi znamke Diši po Prekmurju, ki predstavlja »najboljše iz kulinarike, kar regija ponuja«, leta 2019 pa je bila med zmagovalci Agrobiznisovega izbora.

Znamka Diši po Prekmurju povezuje 12 manjših dobaviteljev medu, bučnega olja, likerjev in sokov, kisa, testenin, moke, čajev in začimb, čokolade, keksov in testenin. »Od lokalnih dobaviteljev odkupujemo kakovostna živila iz lokalnih sestavin, poskrbimo za embalažo in celostno grafično podobo, logistiko in dostavo na Mercatorjeve in Sparove police, v trgovine Kmetijske zadruge Agraria Koper in manjše zasebne trgovine ter prodajna mesta naše šunkarne. S prodajo, ki dosega okoli desetodstotno letno rast, sem zadovoljen. Veseli me, da kupci ta živila vsako leto bolje poznajo,« pravi Janez Janko Kodila.

Sezona sladoleda frozi se je že začela

Zdrav sladoled s kmetije Sinkovič s Kozjanskega, ki je pravzaprav zamrznjen jogurt in mu pravijo frozi, pa je eden od predlanskih zmagovalcev Agrobiznisa Od lanskega aprila je naprodaj v Mercatorju, dobro se prodaja in tudi letos ostaja v njihovih trgovinah. »Z Mercatorjem se dogovarjamo, da bi pri njih prodajali tudi druge naše mlečne izdelke, predvsem jogurte,« pravi Katja Sinkovič, mlada gospodarica kmetije, kjer na dva dni namolzejo okoli 1.200 litrov mleka. Sicer prodajo največ skute, ki je prehitela sveže mleko.

S prvim zimskim soncem se začne povpraševanje po froziju in traja dolgo v jesen. »Letos bomo frozi popestrili z novimi sadnimi prelivi. Razmišljamo tudi o sladolednih lučkah. Jeseni bomo ponujali frozi z bučnicami in medom,« napoveduje Katja Sinkovič.

Mlečne izdelke prodajajo na kmetiji, bližnjim restavracijam, največ pa šolam. »Dogovarjamo se, da bi sirčke, jogurte in skuto prodajali tudi Termam Olimia v bližnjem Podčetrtku. Tega bi bili veseli, saj njihovi gostje radi obiščejo našo kmetijo, se posladkajo s frozijem, druge izdelke pa kupijo tudi za domov,« še pravi Katja Sinkovič.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih...

AGROBIZ
Novice
Nemčija: 250 tisoč evrov za hektar njive
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Nemčija: 250 tisoč evrov za hektar njive 5

Toliko bi plačal Intel, ki bo zgradil tovarni računalniških čipov in procesorjev

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Zakaj se splača pridelovati gensko nespremenjeno sojo
Agrobiznis
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic Zakaj se splača pridelovati gensko nespremenjeno sojo

Letos jo bodo člani zadruge Kooperativa Kristal zasejali na dobrih 300 hektarjih; pozneje bi radi postavili svoj silos in celo pražarno soje.

AGROBIZ
Novice
Nove farme piščancev na Hrvaškem z ukrajinskim denarjem
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Nove farme piščancev na Hrvaškem z ukrajinskim denarjem

Tri piščančje farme napoveduje Jurij Kosiuk, lastnik Perutnine Ptuj, 700-milijonski projekt pa napoveduje Andrej Matiukha, ki ima na Hrvaškem športne stavnice FavBet in igralnice

AGROBIZ
Nasveti
»Mama mi je dejala, da sem malo nor«
Agrobiznis
INOVATIVEN MLADI KMET
NasvetiJana Petkovšek Štakul »Mama mi je dejala, da sem malo nor«

Tako pravi Toni Grobelnik, inovativni mladi kmet 2023, ki je na Svetovalnici za kmete spregovoril o preobrazbi kmetije v prirejo mesa, predelavo in neposredno prodajo.

AGROBIZ
Agro HI-tech
Z akvaponiko pridelamo desetkrat več zelenjave kot v zemlji
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Z akvaponiko pridelamo desetkrat več zelenjave kot v zemlji 1

Ta tehnologija, s katero hkrati gojimo ribe in zelenjavo, je primerna za urbana območja, ob ribogojnicah in kot zanimivost na turističnih kmetijah.

AGROBIZ
Agro HI-tech
Devet startupov, ki zmanjšujejo odvisnost od plastike
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Devet startupov, ki zmanjšujejo odvisnost od plastike

Razvijajo postopke recikliranja, biološko razgradljive materiale in trajnostne proizvodne tehnike, s katerimi zmanjšujemo onesnaževanje s plastiko

AGROBIZ
Nasveti
Kaj bančnica svetuje kmetom, ki so pred večjo naložbo
Agrobiznis
NasvetiUredništvo Agrobiznisa Kaj bančnica svetuje kmetom, ki so pred večjo naložbo

Nataša Zemljič Pangerc, NLB: »Pogoje in stroške posojila preverite v več bankah in hkrati poglejte, kako vas lahko banka podpre, če bi med vračanjem posojila zašli v težave.«

AGROBIZ
Nasveti
Kako lahko kmetije optimizirajo davke
Agrobiznis
NasvetiPetra Šubic Kako lahko kmetije optimizirajo davke

Kmetijska dejavnost je lahko obdavčena na tri načine, najugodnejšo obdavčitev za vsako kmetijo pokaže posebno orodje, ki ga uporabljajo kmetijski svetovalci