Inštitut za nutricionistiko iz Ljubljane je že deveto leto zapored razglasil najbolj inovativna živila leta, ki imajo ugodno hranilno sestavo, vsebujejo manj soli, sladkorja ali maščob od podobnih živil, so trajnostna in so v zadnjem letu prišla na trg. »Z izborom inovativnih živil seznanjamo kupce o zdravi novi hrani, spodbujamo trgovce da ta živila uvrstijo na police, živilce pa k razvoju trajnostnih živil,« pravi Igor Pravst, direktor Inštituta za nutricionistiko. Nagrajena živila boste prepoznali po znaku inovativna živila leta 2023 na embalaži.
Nagrade so prejeli Don Don za polnozrnati kruh z lanom, Spar Slovenija za droženi kruh s semeni, skodelico s piščancem in skodelico za pavzo, Ljubljanske mlekarne za kefirje Mu in linij proteinskih jogurtov Ego, mlekarna Planika za jogurt s sirupom smrekovih vršičkov, Barbio's za ekološke pirine testenine, Delamaris za ribje solate, Mercatorjevo invalidsko podjetje za pripravljene obroke Chef's choice iz linije Minute. Posebno nagrado za inovativnost s področja trajnosti pa so podelili Atlantic Drogi Kolinski za trajnostni program znamke Argeta.
Recept za zmagovalna kruha
Pekarno Grosuplje, ki sodi pod okrilje podjetja Don Don, so nagradili za kruh iz polnozrnate pšenične moke s kislim testom in sedmimi odstotki lanenih semen, ki popestrijo okus in prispevaj k visoki vsebnosti prehranskih vlaknin.
Drugi nagrajeni kruh pečejo v pekarni Spar, testo zamesijo iz slovenske pšenične moke mlina Korošec, dodajo droži s sončničnimi in lanenimi semeni ter semena oljne kadulje ali čija semena. Inovacijo predstavljajo v drožeh namočena semena. Testu dodajo tudi pšenične otrobe in ovsene kosmiče, ki vsebujejo precej vlaknin. V sto gramih kruha je manj kot gram soli, kar je dodatna prednost.
Inovativni jogurti in kefirji
Nagrajeni jogurt prihaja iz mlekarne Planika, dodali so mu sirup smrekovih vršičkov, ki vsebuje tudi izvlečke timijana, poprove mete in evkalipta ter vitamina A in C. Kljub dodane sirupu ima jogurt zmerno količino sladkorja. Navdih za ta jogurt so Planikini tehnologi dobili v gozdu, več o tem lahko preberete tukaj.
Med nagrajene inovativne kefirje so uvrstili linijo kefirjem v osvežujočih okusih znamke Mu iz Ljubljanskih mlekarn. Njihova posebnost je manj izrazit okus kefirja, ki ustreza široke krogu ljudi. Dodali so jim tudi vitamin D.
Zdrave testenine z ugodno hranilno sestavo
Med testeninami so zmagale ekološke testenine znamke Biogetta podjetja Barbio's, ki ga bralci Agrobiznisa že poznate. Nagradili so pirine rožice z lanenii semeni in pirine fuže z bučnimi semeni. Delajo jih iz ekološke pirine moke, vsebujejo 30 odstotkov razmaščenih bučnih oziroma lanenih semen. Oboje testenine imajo veliko vlaknin in beljakovin.
Ribje solate, kjer rib ni le za vzorec
Za inovativnost med konzerviranimi živili pa so nagradili linijo ribjih solat Delamaris, ki pomenijo priročne obroke z ribami. Imajo visok delež orade, tune ali lososa, ki so naraven vir beljakovin. Dodali so tudi veliko stročnic, žit in zelenjave, med drugim tudi bulgur, kvinojo in lečo, rdeči riž. Pet ribjih solat pomeni enostavno izbiro za malico na poti ali obrok v naravi ali b športni aktivnosti.
Trgovca zmagala z uravnoteženimi gotovimi obroki
Zmagovalca med predpripravljenimi živili sta Mercator in Spar. Mercatorjevo invalidsko podjetje so nagradili za tri obroke Chef's choice iz linije Minute. To so skleda s črnim rižem in sirom z modro plesnijo, polnozrnatim kuskusom in tuno ter fregolo, veganskimi medaljoni in zelenjavo. Obroki predstavljajo hiter, hranljiv in okusen obrok. Recept pa je delo kuharskega mojstra Petra Kovača iz Mercatorjeve restavracije Maxim sredi Ljubljane.
Spar je linijo pripravljenih obrokov na poti (To go) obogatil s skodelico s piščancem, sirom, zelenjavo, hrustljavo pečeno čebulo in prelivom iz sezamove paste in limoninega soka ter s skodelico z musliji, jagodičjem, kokosom, lanenii semeni in nadomestkom jogurta iz soje. Obroka sta hranljiva in bogata z beljakovinami.
Posebna nagrada za inovativnost pri trajnosti Argeti
Posebno nagrado za inovativnost pri trajnosti pa je prejela Atlantic Droga Kolinska za poseben program trajnostnih aktivnosti za paštete in namaze Argeta. S temi kativnostmi preoblikujejo ali izboljšajo sestavo že vpeljanih namazov tako, da vsebujejo manj soli ali maščob, večji delež beljakovin in drugih koristnih snovi. Mesnim paštetam so dodali tudi brezmesne namaze Argeta veggie, ki jih je razvila ekipa iz Slovenije, pod njihovim nadzorom pa so tudi na drugih trgih postavili proizvodne linije za nove namaze iz čičerike in sezama z dodatkom oljk, rdeče paprike, čilija in limone.