Odgnala je goste in prinesla le poslovne težave: hrvaška restavracija vrača Michelinovo zvezdico

Vse več mednarodno cenjenih gostincev ugotavlja, da prestižno priznanje prinese visoke stroške, preobremenjenost z ohranjanjem statusa, gostje pa niso sproščeni. Draga di Lovrana, restavracija v Lovranski Dragi, ki je leta 2019 postala prva kvarnerska restavracija z Michelinovo zvezdico, si tega priznanja ne želi več.

Pred petimi leti je bila restavracija Draga di Lovrana uvrščena v 
Michelinov vodnik in nagrajena z Michelinovo zvezdico, letos jo 
vrača. Foto: Sašo Dravinec
Pred petimi leti je bila restavracija Draga di Lovrana uvrščena v Michelinov vodnik in nagrajena z Michelinovo zvezdico, letos jo vrača. Foto: Sašo Dravinec

LOVRANSKA DRAGA “Pred natanko petimi leti je bila naša restavracija uvrščena v Michelinov vodnik in nagrajena z Michelinovo zvezdico, ki smo jo ponosno nosili zadnja leta. Ta leta so bila zahtevna in vznemirljiva, zelo pomembna je bila potrditev našega statusa in veliko kreativne energije je šlo v izpolnjevanje nekih neobstoječih pravil za ohranjanje statusa v družbi najboljših,” je pojasnil za portal Dobra hrana lastnik restavracije Christian Nikolac.

Zvezdica kot breme

“Med celotnim procesom se je izgubila začetna ideja koncepta, status restavracije z zvezdico pa je postal svojevrstno breme. Oktobra lani sem restavracijo zaprl in se odločil, da ne želim več biti obremenjen z nagradami in statusi. Odločil sem se vrniti zvezdico. Moja hčerka Kelli Nikolac, mlada moč družine, je izrazila željo po vodenju hotela in restavracije, vendar po svojih zamislih, neobremenjena s statusi in uspehi. Odločila se je ustvariti svojo zgodbo, ki bo logično nadaljevanje ideje svojih staršev, in vrniti znani občutek gostoljubja, kot je bil prvotno zamišljen,” je dodal.

Radi bi ostali v Michelinovem vodniku

Pravi, da nima nič proti Michelinovim zvezdicam in da bi radi ostali v Michelinovem vodniku. Bodo pa zvezdico vrnili, saj je v njihovem primeru prinesla le poslovne težave. Pravi, da so zaradi zvezdice izgubili goste, investicija pa je bila previsoka in nerentabilna. Želi si restavracijo, v kateri se bodo gostje dobro počutili, ne da bi čutili pritisk, da morajo za obisk biti formalno oblečeni, pridejo pa lahko tudi z otroki, psom ... Želi si, da bi gostje lahko jedli nekaj, kar bi sami izbrali, in ne tisto, kar so si zanje zamislili kuharji. V zadnjih letih so ponujali le degustacijske menije. Restavracijo in pripadajoče sobe zdaj nameravajo preurediti, porcije bodo večje, ob dražjih bodo ponujali tudi cenovno dostopnejša hišna vina.

V zadnjih letih se vse več kuharjev in restavracij odloča to priznanje vrniti ali pa ga zavrniti zaradi težav, ki jim jih prinese zvezdica. Nekateri svetovno najbolj znani primeri, ki so odmevali v medijih, so Marco Pierre White, ki je leta 1994 postal najmlajši kuhar s tremi zvezdicami in pet let kasneje postal prvi kuhar, ki jih je vrnil, oče nouvelle cousine Alain Senderens, ki jih je vrnil leta 2005, in Sebastian Bras, ki je priznanje vrnil po desetih letih vodenja restavracije Le Suquet.


Najbolj brano