T. R. K. | 17. 3. 2024, 07:00

Strokovnjaki opozarjajo: to so živila, ki so najslabša za vaše srce

Profimedia

Preverite seznam živil, ki najslabše vplivajo na vaše zdravje.

Zdrava prehrana je zelo pomembna za zdravje srca. A poleg tega, da izbiramo živila, ki bodo izboljšala naše zdravje, je zelo pomembno tudi, da se izognemo tistim, ki so za naše počutje slaba. Seznam teh je objavila spletna stran Healthy, med njimi pa je tudi jed, ki si jo pogosto privošči marsikdo: konzervirana juha.

Profimedia

Vas zanima tudi, kako pica, ocvrt krompir in sladkarije vplivajo na naše srce? Vsebujejo sestavine, kot so transmaščobe, rafinirana žita in sladkorje, ki lahko povečajo tveganje za bolezni srca in druge težave s srcem. Glede na študijo iz leta 2019 z naslovom Vodnik po zdravi prehrani za preprečevanje srčno-žilnih bolezni je prav slaba prehrana glavni vzrok za srčno-žilne bolezni. To pomeni, da je izključitev slabe prehrane ključni način, da ostanete zdravi. Toda katera živila so dejansko najslabša za vaše srce?

Predelano in suho meso

Predelano in suho mesnato meso, vključno z narezki, slanino in hrenovkami, se zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščob uvršča v vrh najslabših živil za srce. Po besedah Barbare George, direktorice Centra za zdravje srca in ožilja na Medicinski fakulteti NYU Winthrop na Long Islandu, so kopičenje zobnih oblog, otrdelost arterij in nasičene maščobe povezani, poroča stran Espreso. "Nasičene maščobe povečajo 'slab' holesterol, LDL, v primerjavi z 'dobrim' holesterolom, HDL," pravi.

Študija iz leta 2020 v JAMA Internal Medicine je odkrila povezavo med rdečim in predelanim mesom ter večjim tveganjem za bolezni srca in smrt. Pregled raziskav iz leta 2012 v reviji Current Atherosclerosis Reports, ki so ga izvedli raziskovalci s Harvarda, je pokazal, da uživanje predelanega mesa poveča tveganje za bolezni srca za 42 odstotkov. Študija je sicer primerjala predelano in nerefinirano rdeče meso. Kar je ključno, je torej to, da omejite hladne narezke v obliki sendvičev in prihranite hrenovke za redke poslastice. Če nameravate še vedno uživati živalsko meso, se obrnite na najboljše mesne možnosti, kot so pusto rdeče meso, piščanec brez kože, puran in ribe, bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, kot so losos, trska in tuna.

Profimedia

Rafinirana in predelana žita

Nissie Goldberg, direktorica programa za zdravje žensk v New Yorku, pravi, da je predelana hrana najslabša za zdravje srca. "Predelana hrana povzroča močne skoke krvnega sladkorja in insulina," pojasnjuje Goldbergova. "In potem ravni krvnega sladkorja strmoglavijo, zaradi česar ste lačni in nato pojeste več," dodaja. Predelana živila pogosto vsebujejo rafinirana zrna, vključno z belo moko ali belim rižem. Študija iz leta 2017 v International Journal of Clinical and Experimental Medicine je pokazala, da je uživanje rafiniranih žit povečalo tveganje za bolezni srca za 9,4 odstotka. Upoštevajte, da vsa predelana hrana ne bo nujno zvišala ravni inzulina, to bolj velja za tista s hitro delujočimi in rafiniranimi sladkorji, poroča stran Espreso.

Ocvrta hrana

Po mnenju Nissie Goldberg uživanje globoko ocvrte hrane prispeva k dejavnikom tveganja za bolezni srca, vključno z visokim krvnim tlakom in debelostjo. Pregled iz leta 2015 v reviji Nutriens je pokazal, da uživanje ocvrte hrane štirikrat ali večkrat na teden poveča tveganje za razvoj bolezni srca. Goldbergova ob tem priporoča, da pečemo brez olja, kuhamo ali dušimo hrano, kot zdravo alternativo cvrtju.

Gazirane in s sladkorjem sladkane pijače (vključno s sokovi)

Veliko ljudi visoke vrednosti trigliceridov povezuje z mastno hrano. Vendar pa ljudje morda ne vedo, da tudi koncentrirana sladila, kot so soda in druge sladke pijače, dejansko hitro zvišajo raven trigliceridov v krvi, pravi Malini Malkani, registrirani dietetik-nutricionist v Westchestru v New Yorku in ustanovitelj programa Solve Picky Eating.

Nezdravljene visoke ravni trigliceridov lahko povečajo tveganje za srčni infarkt in možgansko kap, slabo pa vplivajo tudi na pljuča in kri. 15-letna študija v reviji JAMA International Medicine o dodanem sladkorju in srčnih boleznih je pokazala, da je bilo pri ljudeh, ki so 25 odstotkov dnevnih kalorij zaužili s sladkorjem, več kot dvakrat večja verjetnost smrti zaradi bolezni srca v primerjavi s tistimi, ki so imeli manj kot 10 odstotkov dodanega sladkorja v dnevnem vnosu kalorij.

Profimedia

Sladkarije

Vaša ljubezen do sladkarij vas lahko spravi tudi v velike težave, ko gre za zdravje srca. Tako kot sladkane pijače niso dobre za vaše srce, enako velja za sladkarije. "Sladkor prispeva k debelosti, sladkorni bolezni in hipertenziji - vsi so dejavniki tveganja za bolezni srca in možgansko kap," pravi Barbara George. Pomembno je, da se poskusite držati polnovrednih živil, sveže zelenjave in sadja.

Alkohol

Ena najhujših stvari za vaše srce je alkohol, pravi Barbara George, saj se v njem nahajajo kalorije in sladkor. Ameriško združenje za srce (AHA) ob tem sicer trdi, da je zmerno pitje (ne več kot ena pijača na dan za ženske in dve pijači ali manj na dan za moške) sprejemljivo. Georgeova ob tem izpostavi, da je razlika v tem, da ženske drugače presnavljajo alkohol, obstaja pa tudi povezava med večjim uživanjem alkohola in drugimi boleznimi, kot sta rak dojk in zasvojenost. Zato bodite pozorni na število kozarcev vina, ki jih popijete, in razmislite o načinih, kako piti manj. Ameriško združenje za boj proti raku je tudi posodobilo svoje smernice in priporoča popolno izogibanje alkoholu.

Fontana vin Vodole

Konzervirane juhe in zelenjava

Nekatere konzervirane juhe in zelenjava vsebujejo veliko natrija in maščob, zaradi česar so slaba izbira za zdravje srca, pravi dr. Goldberg. "Natrij je konzervans, ki se pogosto dodaja živilom med postopkom konzerviranja, da podaljša rok uporabnosti in izboljša okus," pa pojasnjuje Malkani. Ameriško združenje za srce (AHA) priporoča omejitev vnosa natrija na 2300 mg na dan, idealna dnevna meja pa je 1500 mg za večino odraslih, zlasti za tiste z visokim krvnim tlakom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord